Thomas Müller prejema čestitke soigralcev. Müller je v Braziliji zabil že štiri gole. Foto: Reuters
Thomas Müller prejema čestitke soigralcev. Müller je v Braziliji zabil že štiri gole. Foto: Reuters
Tim Howard
Žoga je po strelu Müllerja končala za hrbtom Tima Howarda. Foto: Reuters
Joachim Löw
Nemški selektor Joachim Löw je moker, a zadovoljen zapuščal zelenico stadiona Arena Pernambuco v Recifeju. Foto: Reuters
Müller le kronal premoč Nemcev

Čeprav sta selektorja Joachim Löw in Jürgen Klinsmann dobra prijatelja, Löw je bil Klinsmannov pomočnik na klopi elfa, in bi se lahko dogovorila za remi, ki bi ustrezal obema, sta držala obljubo, da bosta igrala na zmago.

Nemci so terensko premoč v Recifeju, ki ga je zajela tropska nevihta, kronali v 54. minuti, ko je po akciji iz kota Thomas Müller matiral Tima Howarda z natančnim strelom z roba kazenskega prostora. Podrejeni Američani so do najlepše priložnosti prišli v sodnikovem podaljšku, a je Clint Dempsey z glavo streljal čez vrata. Končna statistika: posest žoge 68:32, streli v okvir vrat 6:0 - oboje za Nemčijo.


Oglejte si tekmo še enkrat. Prvi in drugi polčas. Analiza tekme: prvi in drugi polčas.


Nemci sprva brez rešitev za ameriški bunker

Srečanje je bilo kljub močnemu nalivu živahno že od prve minute naprej. Uvodna pobuda je bila na strani Nemcev, ki so stisnili Američane na njihovo polovico. Nemčija je nekajkrat obetavno kombinirala, a so ameriški branilci tik pred "odločilno" podajo izbili žogo. Američani so pretili iz protinapadov. V enem izmed njih je Graham Zusi v 22. minuti z roba kazenskega prostora za pol metra meril čez vrata Manuela Neuerja. Nemci so ob zgoščeni ameriški obrambi le stežka prihajali do zaključnih strelov. V 35. minuti je Howard ubranil poskus Mesuta Özila. Po živahnem začetku je tempo v nadaljevanju padel, tako da se je polčas končal z 0:0. Nemci so imeli žogo več v nogah (67:33), streli v okvir vrat 3:0.

Ob koncu "vroče" pred nemškim golom
Müller kronal nemško premoč
Tudi začetek drugega polčasa se je začel podobno kot prvi - s pobudo Nemcev, ki so v 55. minuti le kronali premoč. Po akciji iz kota je Per Mertesacker streljal z glavo, Howard je odbil žogo, a le do roba kazenskega prostora, kjer jo je "pričakal" Thomas Müller in jo z diagonalnim polvisokim strelom poslal za levo vratnico.

Nemci so v nadaljevanju dokaj gladko odbijali ameriške napadalne poskuse. Američani si niso priigrali niti ene resne priložnosti, medtem ko so varovanci Joachima Löwa nekajkrat zapretili iz protinapadov. ZDA so do najlepše priložnosti za izenačenje prišle šele v sodnikovem podaljšku. Najprej je Phillip Lahm blokiral nevaren poskus Alejandra Bedoye, nato pa je Clint Dempsey z glavo streljal čez vrata.

Löwa navdušil Schweinsteiger
"Prevladali smo na sredini igrišča. Močno smo pritiskali na njihove igralce. Nismo jim dovolili veliko priložnosti za zadetek. Zelo sem zadovoljen s Schweinsteigerjem. Pokazal je veliko energije. Ko mi je Jürgen po koncu tekme povedal, da so se tudi oni prebili naprej, sem bil zelo vesel zanj. ZDA so pod njim zelo napredovale," je bil po tekmi vsestransko zadovoljen nemški selektor Joachim Löw. Nemci se bodo v osmini finala pomerili z Alžirci, ki so domov poslali Ruse.

20. SVETOVNO PRVENSTVO

SKUPINA G, 3. krog

Recife:
ZDA - NEMČIJA 0:1 (0:0)
41.876; Müller 55.
ZDA: Howard; Johnson, Besler, Gonzalez , Beasley; Beckerman , Bradley, Jones, Zusi (84./Yedlin), Davis (59./Bedoya); Dempsey.

Nemčija: Neuer; Boateng, Hummels, Mertesacker, Höwedes ; Schweinsteiger (76./Götze), Lahm; Kroos, Özil (89./Schürrle), Podolski (45./Klose); Müller.
Sodnik: Ravšan Irmatov (Uzbekistan)

PORTUGALSKA - GANA 2:1 (1:0)
67.540; Boye 31./ag, Ronaldo 80.; Gyan 57.

Lestvica:                            
NEMČIJA         3  2 1 0  7:2  7 točk
ZDA             3  1 1 1  4:4  4     
--------------------------------     
PORTUGALSKA     3  1 1 1  4:7  4     
GANA            2  0 1 2  4:6  1     

Müller le kronal premoč Nemcev