Grki se veselijo prvega preboja med najboljših 16 reprezentanc sveta. Foto: EPA
Grki se veselijo prvega preboja med najboljših 16 reprezentanc sveta. Foto: EPA
Georgios Samaras
Georgios Samaras je bil natančen z bele točke, čeprav je vratar Boubacar Barry krenil v pravo smer. Foto: EPA
Wilfried Bony in Gervinho
Wilfried Bony in Gervinho sta zrežirala izenačenje. Foto: EPA
Andreas Samaris
Andreas Samaris je šokiral slone tri minute pred odmorom. Foto: EPA
Samaras z bele točke popeljal Grčijo v osmino finala
Bony izenačil po podaji Gervinha
Samaris izkoristil veliko napako "slonov"

Junak srečanja v Fortalezi je bil Georgios Samaras, ki je v 93. minuti zadel z bele točke, potem ko ga je Giovanni Sio podrl v kazenskem prostoru. Izbranci Fernanda Santosa so tokrat prikazali zelo dobro igro, trikrat so zadeli tudi okvir vrat.
V nedeljo proti Kostariki
Grčija se je prvič prebila v osmino finala svetovnega prvenstva. V nedeljo ob 22.00 se bo v Recifeju srečala s Kostariko, ki je zmagala v skupini D.


Oglejte si celotno tekmo še enkrat: Prvi in drugi polčas. Ali pa si poglejte zgolj analizo prvega in drugega polčasa.



Kone in vratar Karnezis poškodovana
Didier Drogba, ki je na uvodnih dveh tekmah vstopil šele po uri igre, je tokrat začel srečanje, a ni imel svojega večera. Na stadionu Castelao se za Grke ni začelo po načrtih. Panagiotis Kone je moral že v 12. minuti zapustiti zelenico zaradi poškodbe stegenske mišice, vstopil je Andreas Samaris. V 24. minuti je zaradi bolečin v hrbtu igrišče zapustil še vratar Orestis Karnezis, v vrata je stopil Panagiotis Glykos.

Holebas v prečko
V 33. minuti je Samaras podal do Joseja Holebasa. Branilec je z 20 metrov z desne strani stresel prečko.
Samaris izkoristil darilo Tioteja
Sloni niso imeli pravih idej, tri minute pred odmorom pa so Grki povedli. Cheik Tiote je začetniško zapravil žogo 40 metrov od svojih vrat, Samaras je sijajno zaposlil rezervista Samarisa, ki je stekel proti vratom in z desnico matiral Boubacarja Barryja.

Grki zelo blizu povišanja na 2:0
Tudi na začetku drugega dela so najprej zapretili Grki, Lazaros Christodoulopoulos se je otresel Souleymaneja Bambe in z 20 metrov meril mimo vrat. Po uri igre je Dimitrios Salpingidis z roba kazenskega prostora nevarno streljal, Barry se je izkazal s parado. V 61. minuti je Sabri Lamouchi v igro poslal napadalca Wilfrieda Bonyja.

Joker Bony izenačil
V 67. minuti je kapetan Georgios Karagounis z izjemnim strelom s 30 metrov stresel prečko. Kazen za vse zgrešene priložnosti je sledila v 74. minuti, ko je Gervinho z leve strani podal pred vrata, Bony pa je z desnico poslal žogo v mrežo.
Rezervist Sio podrl Samarasa
Vasilis Torosidis
je v 80. minuti z desne strani znova zatresel okvir vrat Slonokoščene obale. V 91. minuti je rezervist Giovanni Sio v kazenskem prostoru storil prekršek nad Samarasom, ki je nato uspešno izvedel najstrožjo kazen za uvrstitev med najboljših 16.

Lamouchi zadnjič sedel na klopi slonov
"Uspelo nam je in prepričan sem, da to veliko pomeni navijačem v domovini. Vseskozi smo nadzorovali potek srečanja, Slonokoščena obala ni imela veliko priložnosti," je bil vesel grški junak Samaras.

Selektor Slonokoščencev Lamouchi je pojasnil, da je to njegova zadnja tekma na klopi, pogodbe ne bo podaljšal. "Izjemno sem razočaran zaradi igralcev, ki bi si zaslužili osmino finala. Konec je bil zares krut za vse nas," je dejal Francoz.

Skupina C, 3. krog, Fortaleza:
GRČIJA - SLONOKOŠČENA OBALA 2:1 (1:0)
Samaris 42., Samaras 93./11-m; Bony 74.

Grčija: Karnezis ( 42./Glykos), Torosidis, Papasthathopoulos, Manolas, Holebas, Maniatis, Karagounis ( 77./Gekas), Kone ( 12./Samaris), Salpingidis, Christodoulopoulos, Samaras.

Slonokoščena obala: Barry, Aurier, K. Toure, Bamba, Boka, Tiote ( 61./Bony), Die , Kalou , Y. Toure, Gervinho ( 83./Sio), Drogba ( 79./Diomande).

Sodnik: Carlos Vera (Ekvador)




KOLUMBIJA - JAPONSKA 4:1 (1:1)
Cuadrado 17./11-m, Martinez 55., 82., Rodriguez 90.; Okazaki 45.

Lestvica:                            
KOLUMBIJA       3  3 0 0  9:2  9 točk
GRČIJA          3  1 1 1  2:4  4     
--------------------------------     
SLON. OBALA     3  1 0 2  4:5  3     
JAPONSKA        3  0 1 2  2:6  1     


Samaras z bele točke popeljal Grčijo v osmino finala
Bony izenačil po podaji Gervinha
Samaris izkoristil veliko napako "slonov"