Keylor Navas je bil junak že v podaljšku, nato pa je obranil še poskus Gekasa v četrti seriji. Foto: EPA
Keylor Navas je bil junak že v podaljšku, nato pa je obranil še poskus Gekasa v četrti seriji. Foto: EPA
Sokratis Papastathopoulos
Sokratis Papastathopoulos je rešil Grke v 91. minuti. Foto: EPA
Bryan Ruiz
Bryan Ruiz je z natančnim strelom poskrbel za vodstvo Kostarike. Foto: EPA
Podoživite 11-m na tekmi Kostarika - Grčija
Mitroglou v 121. minuti zgrešil nemogoče
Sokratis izenačil v 91. minuti
Ruiz v 52. minuti zadel za Kostariko

so v Recifeju po streljanju 11-m ugnali Grčijo. Po rednem delu in podaljšku je bilo 1:1.

Grki so imeli skoraj uro igralca več, v podaljšku so zapravili številne priložnosti. kazen je prišla pri streljanju enajstmetrovk, ko je sijajni vratar Kostarike Keylor Navas obranil strel Theofanisa Gekasa v četrti seriji, Michael Umana pa je nato potrdil napredovanje Kostarike, ki se bo v soboto pomerila z Nizozemsko.


Oglejte si tekmo še enkrat. V celoti prvi in drugi polčas, podaljšek in enajstmetrovke. Lahko si pogledate še analizo prvega in drugega dela.

Pričakovanja, da bo dvoboj predvsem taktičen, brez izrazite nogometne lepote in da bo potekal med obema kazenskima prostoroma, so se uresničile.

Navas z nogo odbil strel Salpingidisa
V prve pol ure gledalci na Areni Pernambucano niso uživali v kakovostni igri. Sedem minut pred odmorom je imel izjemno priložnost Dimitrios Salpingidis. Jose Holebas ga je zaposlil z izjemno podajo z leve strani, Salpingidis je z bližine z desnico poslal žogo proti vratom, vratar Keylor Navas pa je sijajno posredoval z nogo.

Ruiz ujel Karnezisa na napačni nogi
Kostarika je drugi polčas začela precej bolj odločno. V 52. minuti je Christian Bolanos z leve strani podal na rob kazenskega prostora, kjer je Bryan Ruiz z natančnim strelom z levico poslal žogo v mrežo, vratar Orestis Karzenis je bil na napačni nogi, le s pogledom je pospremil pot žoge v mrežo.
Izključitev Duarteja dala nov zagon Grkom
V 66. minuti je Oscar Duarte podrl Holebasa in si prislužil še drugi rumeni karton. Kostaričani so se popolnoma povlekli nazaj. Že v naslednji minuti je Samaras z glavo meril mimo vrat po podaji Holebasa s prostega strela. V 70. minuti je bil tudi Lazaros Christodoulopoulos nenatančen z glavo.
Sokratis izenačil v sodnikovem dodatku
Ko je že vse kazalo, da se bodo Kostaričani ubranili, je rezervist Theofanis Gekas nevarno streljal v 91. minuti, Navas je žogo odbil, branilec Sokratis Papastathopoulos pa je z bližine z desnico izenačil in poskrbel za veliko navdušenje grških navijačev. Grki so dobili silovit zalet, v 93. minuti je Kostas Mitroglou nevarno meril z glavo, z izjemno parado pa se je izkazal Navas.

Mitroglou imel na nogi četrtfinale
V podaljšku so pričakovano prevladovali Grki, ki so sprožili več strelov in imeli več poskusov iz kota, a poti do vrat niso več našli. Zelo slabo so izpeljali protinapad petih proti dvem, Mitroglou je v 120. minuti zapravil največjo priložnost, z nekaj metrov je zadel Navasa.

Le Gekas ni zadel z enajstmetrovke
Pri strelih z bele točke so bili vsi strelci v prvih treh serijah zelo natančni. V četrti seriji je najboljši igralec srečanja Navas odbil strel Gekasa. Zadnji kostariški izvajalec Umana je imel mirne živce in svojo državo popeljal v nadaljevanje nogometne pravljice.

Umana sanjal, da bo izvedel odločilno 11-metrovko
"Ne boste verjeli, vendar ponoči sem sanjal, da bom izvajal odločilno enajstmetrovko. Bil sem popolnoma sproščen," je pojasnil Umana, ki je odlično izvedel odločilni strel.

"Ko smo ostali brez Duarteja smo bili v zelo težkem položaju. Moji izbranci so se zares izkazali v podaljšku, odlično so tudi izvajali enajstmetrovke, zelo sem ponosen na njih. To je zgodovinski uspeh za Kostariko," je bil vesel selektor Jorge Luis Pinto.

Osmina finala, Recife:
KOSTARIKA - Grčija * 6:4 (1:1, 0:0)
41.242; Ruiz 52.; Sokratis 91.
RK: Duarte 66./Kostarika
* - po streljanju 11-m

Enajstmetrovke (5:3):
Borges
Mitroglou
Ruiz
Christodoulopoulos
Gonzalez
Holebas
Gekas
Umana

Kostarika: Navas , Duarte , Gonzalez, Umana, Gamboa ( 77./Acosta), Junior Diaz, Tejeda ( 65./Cubero), Borges, Ruiz , Bolanos ( 83./Brenes), Campbell.

Grčija: Karnezis, Torosidis, Manolas , Sokratis, Holebas, Maniatis ( 77./Katsouranis), Karagounis, Salpingidis ( 69./Gekas), Samaris ( 58./Mitroglou), Christodoulopoulos, Samaras.

Sodnik: Benjamin Williams (Avstralija)





Podoživite 11-m na tekmi Kostarika - Grčija
Mitroglou v 121. minuti zgrešil nemogoče
Sokratis izenačil v 91. minuti
Ruiz v 52. minuti zadel za Kostariko