Veselje Jamesa Rodrigueza po prvem zadetku. Foto: Reuters
Veselje Jamesa Rodrigueza po prvem zadetku. Foto: Reuters
Fernando Muslera in Diego Godin
Razočarana Fernando Muslera in Diego Godin po prejetem drugem golu. Foto: Reuters
Rodriguez povišal na 2:0
Rodriguez velemojstrsko zadel za 1:0

Oba zadetka je dosegel James Rodriguez. Nogometaš Monaca, najboljši igralec predtekmovanja na tem svetovnem prvenstvu po indeksu Fife, je prvič sijajno zadel v 28. minuti iz obrata z več kot 20 metrov. Žogo si je po podaji Abela Aguilara z glavo ustavil s prsmi, nato pa z volejem silovito ustrelil z levico. Žoga je preletela vratarja Fernanda Muslero in se za črto odbila od prečke. Najbrž najlepši zadetek prvenstva!

Potem ko je prve pol ure minilo brez priložnosti, se je tekma nato nekoliko razživela. Edinson Cavani je v 33. minuti s prostega strela meril malo čez vrata.

Tekmo si lahko ogledate še enkrat - prvi in drugi polčas. Vabljeni tudi k ogledu analize prvega in drugega polčasa.


Pri drugem golu izvrstna podaja Cuadrada

Upanje na izenačenje pa je Kolumbija zatrla že na začetku drugega polčasa, ko je Rodriguez v 50. minuti zadel še enkrat. Z leve strani je predložek v kazenski prostor poslal Pablo Armero, tam je na daljši vratnici Juan Cuadrado žogo z glavo preusmeril nazaj na petmetrsko črto, od koder Rodriguezu ni bilo težko zadeti. S petimi goli je 22-letni nogometaš iz Cucute trenutno najboljši strelec SP-ja, v polno je meril na vseh štirih tekmah.

Urugvaj je zadnje pol ure napadal, a brez uspeha. V 64. minuti je Cristian Rodriguez močno streljal z 20 metrov, vratar David Ospina pa je njegov strel ubranil. Čuvaj mreže, sicer Rodriguezov svak, se je izkazal še v 74. minuti po poskusu Christiana Stuanija, v 79. minuti po strelu Maxija Pereire in v 84. minuti po poskusu Edinsona Cavanija.
Kolumbija se bo v svojem prvem četrtfinalu v zgodovini SP-jev z Brazilijo pomerila v petek ob 22.00 v Fortalezi. "Ne igramo pod pritiskom. Seveda bomo morali biti previdni, saj imajo Brazilci odlične igralce. Toda tudi mi smo dobri in jih lahko spravimo v neprijeten položaj," se je proti naslednji tekmi že ozrl Rodriguez.

Pogrešali Suareza
Pri Urugvajcih je kaznovanega Luisa Suareza, čigar odsotnost se je pričakovano zelo poznala, v začetni enajsterici zamenjal Diego Forlan, v obrambo pa se je od prve minute vrnil Maxi Pereira, ki je ob uvodnem porazu proti Kostariki prejel rdeči karton. Proti Italiji je igral v drugem polčasu.
"Jasno je, da je Luis naš glavni igralec, kar smo občutili, toda to ni razlog, da smo izgubili. Prvenstvo zapuščamo z dvignjenimi glavami. Ko za dres z državnim grbom narediš vse, kar je v tvoji moči, ter pokažeš duh in srce, so ljudje hvaležni," je povedal kapetan Urugvaja Diego Godin.
Kolumbija je začela z 10 nogometaši, ki so ji v 2. krogu z zmago nad Slonokoščeno obalo z 2:1 zagotovili osmino finala. Na zadnjem srečanju proti Japonski (4:1) so igrali večinoma rezervisti. Napadalec Jackson Martinez, ki je na tej tekmi zadel dvakrat, je dobil prednost pred vezistom Victorjem Ibarbom.

Osmina finala, Rio de Janeiro:
KOLUMBIJA - URUGVAJ 2:0 (1:0)
73.804; Rodriguez 28., 50.

Kolumbija: Ospina, Zapata, Yepes, Sanchez, Zuniga, Armero , Aguilar, Cuadrado ( 81./Guarin), Rodriguez ( 85./Ramos), Gutierrez ( 68./Mejia), Martinez.
Urugvaj: Muslera, Caceres, Godin, M. Pereira, Gimenez , Gonzalez ( 67./Hernandez), A. Pereira ( 53./Ramirez), Rodriguez, Rios, Forlan ( 53./Stuani), Cavani.
Sodnik: Björn Kuipers (Nizozemska)
Belo Horizonte:
BRAZILIJA
- Čile *4:3 (1:1, 1:1, 1:1)
57.714; Luiz 18.; Sanchez 32.
* - po streljanju enajstmetrovk

Rodriguez povišal na 2:0
Rodriguez velemojstrsko zadel za 1:0