Alexis Sanchez je načel mrežo Avstralije. Foto: Reuters
Alexis Sanchez je načel mrežo Avstralije. Foto: Reuters
Jorge Valdivia
Vezist Palmeirasa Jorge Valdivia je z natančnim strelom povišal na 2:0. Foto: Reuters
Tim Cahill
Visoki Tim Cahill je bil najnevarnejši za vrata Čila. Nekdanji nogometaš Evertona in zdajšnji član New Yorka je bil neustavljiv za nizke branilce Čila. Foto: Reuters
Jean Beausejour
Nogometaš Wigana Jean Beausejour je vstopil v 68. minuti in v drugi minuti sodnikovega dodatka potrdil zmago Čila. Foto: Reuters
Rezervist Beausejour potrdil zmago Čila
Cahill z glavo vlil upanje Avstraliji
Valdivia z močnim strelom povišal na 2:0
Sanchez izkoristil zmedo avstralske obrambe

Avstralci so prvo točko na svetovnih prvenstvih osvojili leta 1974 na SP-ju v Nemčiji, ko so se s Čilom razšli brez zadetkov. Tokrat so začeli zelo slabo, že v uvodne četrt ure so prejeli dva gola, ki sta bila dovolj za zmago fizično šibkejše izbrane vrste Čila. Brez Artura Vidala v pravi formi čaka varovance Jorgeja Sampaolija zelo zahtevno delo za napredovanje v skupini, ključna bo sredina tekma proti Španiji v Riu de Janeiru.

Tekmo Čile - Avstralija si oglejte še enkrat. Prvi polčas in drugi polčas.


Sanchez neustavljiv v uvodnih 15 minutah

Čilenci so pred 40.000 gledalci na Areni Pantanal začeli zelo odločno, v uvodnih desetih minutah so imeli kar tri četrtine igralnega časa žogo v svojih nogah. Izkoristili so že prvo priložnost, Charles Aranguiz je premešal obrambo Avstralcev, na desni strani je že prišel mimo vratarja Matthewa Ryana in podal do Eduarda Vargasa, ki je z glavo namestil žogo za Alexisa Sancheza. Napadalec Barcelone je z desnico poslal žogo ob bližnji vratnici v mrežo.

Avstralci so bili šokirani. Dve minuti zatem je razigrani Sanchez našel Jorgeja Valdivio, ki je z izjemnim strelom z desnico s 15 metrov poslal žogo pod prečko, Ryan je bil popolnoma nemočen.

Cahill z glavo kaznoval ležerno igro Čilencev
Čile je v drugem delu prvega polčasa precej upočasnil ritem. V 19. minuti je Tommy Oar poskusil od daleč, a je meril nenatančno. V 35. minuti so Avstralci kar malce presenetljivo znižali zaostanek, Matthew Leckie je z desne strani podal v kazenski prostor, kjer je Tim Cahill s petih metrov z glavo zatresel mrežo.

Drugi zadetek Cahilla upravičeno razveljavljen
V 53. minuti je Cahill z glavo znova zatresel mrežo po podaji Leckieja, a je stranski sodnik dvignil zastavico. Napadalec Avstralije je bil kakšen meter v prepovedanem položaju. Tri minute zatem je Oar zaposlil Marca Bresciana, ki je poskušal z volejem, a se je izkazal Claudio Bravo.
Wilkinson rešil z golove črte
Po uri igre je Arturo Vidal zapustil igro, poznalo se je, da po poškodbi še ni ujel pravega ritma, vstopil je Felipe Gutierrez. V 61. minuti je Vargas že matiral Ryana, žoga je šla proti praznim vratom, Alexu Wilkinsonu pa jo je z golove črte uspelo odbiti.
Beausejour postavil končni izid
Avstralci so vseskozi poskušali z visokimi žogami, v 70. minuti je nevarni Cahill meril čez vrata. Čile se je spretno branil, v sodnikovem dodatku pa je rezervist Jean Beausejour z diagonalnim strelom z levico postavil končni izid, potem ko je Ryanu še uspelo odbiti strel Mauricia Pinille.

Oglejte si studijsko analizo tekme - prvi polčas in drugi polčas.


Sampaoli: Veselimo se tekme s Španijo na Maracani

"Dvakrat smo jih spustili proti vratom in hitro so nas kaznovali. V nadaljevanju smo hitro opazili, da jim zmanjkuje moči, imeli so lepe priložnosti za izenačenje. Res nismo imeli sreče, prav nič se ni izšlo po naših željah v ključnih trenutkih. Na naslednji tekmi ne smemo tako plašno začeti, imamo dovolj kakovostno ekipo, ki lahko z agresivno igro ogroža vse tekmece," je povedal kapetan Avstralije Cahill.

Selektor Čila Jorge Sampaoli je bil seveda bolj zadovoljen: "V napadu smo igrali zelo dobro, Alexis Sanchez je odlično vodil igro, priigrali smo si veliko priložnosti. Ko so Avstralci znižali na 2:1, smo izgubili zalet. Nismo prikazali svoje najboljše igre, na naslednjih dveh tekmah jo bomo morali. Vsi se že veselimo velikega izziva na Maracani proti Španiji."

Skupina B, 1. krog, Cuiaba:
ČILE - AVSTRALIJA 3:1 (2:1)
40.275; Sanchez 12., Valdivia 14., Beausejour 92.; Cahill 35.
Čile: Bravo, Isla, Medel, Jara, Mena, Vidal ( 60./Gutierrez), Diaz, Aranguiz , Valdivia ( 68./Beausejour), Sanchez, Vargas ( 87./Pinilla).

Avstralija: Ryan, Franjić ( 50./McGowan), Spiranović, Wilkinson, Davidson, Jedinak , Bresciano ( 78./Troisi), Milligan , Oar ( 69./Halloran), Leckie, Cahill .

Sodnik: Noumandiez Doue (Slonokoščena obala)


ŠPANIJA - NIZOZEMSKA 1:5 (1:1)
48.173; Xabi Alonso 27./11-m; van Persie 44. , 72., Robben 53., 80., de Vrij 64.

Lestvica:                     
NIZOZEMSKA   1  1 0 0  5:1  3 
ČILE         1  1 0 0  3:1  3 
AVSTRALIJA   1  0 0 1  1:3  0 
ŠPANIJA      1  0 0 1  1:5  0 





Rezervist Beausejour potrdil zmago Čila
Cahill z glavo vlil upanje Avstraliji
Valdivia z močnim strelom povišal na 2:0
Sanchez izkoristil zmedo avstralske obrambe