Najpogostejši dvoboj tekme Keylor Navas - Daniel Sturridge. Vedno je bil uspešnejši kostariški vratar. Foto: Reuters
Najpogostejši dvoboj tekme Keylor Navas - Daniel Sturridge. Vedno je bil uspešnejši kostariški vratar. Foto: Reuters
Celso Borges
Najbližje zadetku je bil Celso Borges, ki je zadel okvir vrat. Foto: Reuters
Domiseln transparent angleških navijačev, ki so nekoliko "prepozno" prišli v Brazilijo. Foto: Reuters
Kostarika zasedla prvo mesto

Los Ticos so največje presenečenje 20. svetovnega prvenstva. Pred tem so veljali za glavne avtsajderje in malokdo jim je namenjal možnosti ob treh nekdanjih svetovnih prvakih, ki imajo skupaj sedem naslovov. Čvrsta vezna linija, dobra obramba na čelu z izjemnim Keylorjem Navasom ter igralca z idejo v napadu Bryan Ruiz in Joel Campbell so bili recept za presenečenje.

Kostarika je obenem tudi prva ekipa, ki se je na prvih treh tekmah enega svetovnega prvenstva pomerila proti nekdanjim svetovnim prvakom. Anglija razočarana z vsega eno točko odhaja domov. Znova so trije levi razočarali, ničesar posebnega niso pokazali ne izkušeni igralci ne obetavni mladeniči. Prave igre ni bilo, a Roy Hodgson, ki je proti Kostariki precej premešal postavo, skoraj zagotovo še naprej ostaja selektor.

Sturridge najnevarnejši, a brez gola
Kostaričani so prevzeli pobudo in nadzorovali ritem igre. V uvodnih minutah so nekajkrat ogrozili angleška vrata, Angleži pa so prvo nevarno akcijo izpeljali šele po 12 minutah, ko je Daniel Sturridge streljal mimo vrat, napadalec Liverpoola je bil prav tako nenatančen nekaj minut pozneje. Čvrsti kostariški vezni liniji trem levom ni uspelo vsiliti svoje igre, tudi ko so prevzeli pobudo proti koncu prvega polčasa, pa je bila ta premoč na zelenici bolj jalova. Precej težav sta Angliji povzročala tudi tehnično odlično podkovana napadalca Ruiz in Campbell.

Najbližje zadetku je bila Kostarika, ko je Celso Borges z velike razdalje s prostega strela, ki je bil na idealnem položaju za levičarja, z desnico nevarno ogrozil Bena Fosterja, ki je s konico prstov žogo odbil v prečko, nato pa je končala v kotu. Lepa priložnost se je ponudila še Sturridgeu, ki pa je z glavo z nekaj manj kot desetih metrov meril prek vrat.

Tudi v drugem delu brez zadetkov
Angleži so (neuspešno) napadali tudi po začetku drugega dela. Žoga je v eni prvih akcij na začetku drugega dela nekoliko srečno prišla do Sturridgea, ki pa ni bil pripravljen in jo je slabo sprejel, čeprav je imel veliko prostora in dovolj časa, vendar je ob nespretni akciji hitro pritekel Navas in dobro posredoval. Izvrstni kostariški vratar, ki je letos blestel v španski La ligi, je dobro posredoval tudi po hitri akciji Adama Lallane, ko zaradi odličnega Navasovega odziva angleškemu napadalnemu vezistu ni uspelo podati samemu Sturridgeu, ki bi žogo le še porinil v mrežo.

Sturridge je bil udeležen v tako rekoč vsako nevarno angleško akcijo. Po izvrstni akciji z Jackom Wilsherjem, ko sta v 65. minuti, z dvojno podajo izigrala kostariško obrambo, sta ga Roy Miller in Giancarlo Gonzalez le spremljala s pogledom, vendar je Sturridge meril mimo Navasovih vrat. Hodgson je 15 minut pred koncem poslal še Wayna Rooneyja, ki je tako ogrozil kostariška vrata, ko je streljal s približno 15 metrov, vendar je bil dobro postavljeni Navas na mestu. Napad Los Ticosov po odhodu Campbella z igrišča ni bil več tako dejaven, Rooney pa je nekoliko poživil angleškega, toda vseeno sta mreži ostali nedotaknjeni.

Skupina D, 3. krog, Belo Horizonte:
KOSTARIKA - ANGLIJA 0:0
39.706 gledalcev.

Kostarika: Navas, Gamboa, Gonzalez , Miller, Duarte, Diaz, Tejeda, Borges ( 78./Barrantes), Ruiz, Brenes ( 59./Bolanos), Campbell ( 65./Urena).

Anglija: Foster, Jones, Cahill, Smalling, Shaw, Milner ( 76./Rooney), Lampard, Barkley , Wilshere ( 73./Gerrard), Lallana ( 62./Sterling), Sturridge.

Sodnik: Džamel Haimoudi (Alžirija)
Natal:
ITALIJA - URUGVAJ 0:1 (0:0)
Godin 81.

Lestvica:                            
KOSTARIKA       3  2 1 0  4:1  7 točk
URUGVAJ         3  2 0 1  4:4  6     
--------------------------------     
ITALIJA         3  1 0 2  2:3  3     
ANGLIJA         3  0 1 2  2:4  1     


Kostarika zasedla prvo mesto