Andres Iniesta je edini gol v finalu 19. svetovnega prvenstva dosegel v 116. minuti. Foto: EPA
Andres Iniesta je edini gol v finalu 19. svetovnega prvenstva dosegel v 116. minuti. Foto: EPA

Leta 2010 je svetovno prvenstvo v nogometu končno zavilo na afriško celino. Najpomembnejši nogometni turnir je gostila Južna Afrika, kjer je drugič v svoji zgodovini igrala tudi Slovenija.

Južna Afrika je bila izjemno blizu, da bi bila izbrana že za prvenstvo 2006. Fifa je odločitev o tem sprejela leta 2000. V finalnem krogu je slavila Nemčija le z enim glasom prednosti (12:11), pri čemer se je Novozelandec Charlie Dempsey odpovedal glasovanju. Predtem je kot predstavnik oceanske zveze vedno glasoval za Južno Afriko. V primeru izida 12:12 bi o prireditelju odločal predsednik Fife Sepp Blatter, ki je javno podpiral Afričane.

Zavrtite kolo časa - vabljeni k pregledu portala SP v nogometu 2010!


Glasovanje le med afriškimi kandidati

To je bil tudi glavni razlog, da se je Fifa odločila, da bo prvenstvo leta 2010 gostila Afrika. Tako je na glasovanju leta 2004 Južnoafriška republika (14 glasov) dobila prednost pred Marokom (10) in Egiptom (0).

Nemec Thomas Müller (drugi z leve) si je delil tako prvo mesto med strelci (s 5 goli) kot podajalci (3). Foto: EPA
Nemec Thomas Müller (drugi z leve) si je delil tako prvo mesto med strelci (s 5 goli) kot podajalci (3). Foto: EPA

Slovenija na SP prek Rusije
Prvenstvo je bilo zgodovinsko tudi za slovensko nogometno reprezentanco, ki se je že drugič uvrstila na najpomembnejši turnir na svetu. Slovenija je v svoji kvalifikacijski skupini osvojila drugo mesto, v dodatnih kvalifikacijah pa je zaradi pravila gola v gosteh izločila Rusijo (1:2, 1:0).

Donovan zadel v sodnikovem podaljšku
Varovanci Matjaža Keka so se nato veselili sploh prve zmage na svetovnih prvenstvih. V Polokwaneju so po golu Roberta Korena premagali Alžirijo z 1:0. Odlično jim je kazalo tudi na drugi tekmi proti ZDA, saj so ob polčasu vodili z 2:0. Z zmago bi se že uvrstili v osmino finala, a je Američanom uspelo izvleči točko (2:2). Na zadnji tekmi je Slovenija izgubila proti Angliji (0:1). Dolgo je kazalo, da se bo druga tekma med ZDA in Alžirijo končala brez zadetkov, kar bi Sloveniji prineslo napredovanje, a je Landon Donovan v sodnikovem podaljšku poskrbel za zmago ZDA z 1:0, s čimer se je prvenstvo za Slovenijo končalo.

Luis Suarez je v četrtfinalu s parado v stilu največjih vratarjev ubranil mrežo Urugvaja nedotaknjeno. Foto: EPA
Luis Suarez je v četrtfinalu s parado v stilu največjih vratarjev ubranil mrežo Urugvaja nedotaknjeno. Foto: EPA

Prvi gostitelji, ki niso napredovali
Nogometaši Južne Afrike so v svoji skupini osvojili tretje mesto in s tem postali sploh edini gostitelji turnirja, ki so obstali v predtekmovanju. Za skupino smrti je veljala skupina G, v kateri so bili Brazilija, Portugalska, Slonokoščena obala in Severna Koreja. Napredovanja sta se veselili Brazilija in Portugalska. Zadnja se je veselila tudi najvišje zmage na prvenstvu, v Cape Townu se je namreč znesla nad Korejci s 7:0.

Odmevali sodniški napaki
V osmino finala se je uvrstilo le šest od 13 evropskih reprezentanc, kar je najmanj od uvedbe osmine finala leta 1986. V osmini finala sta bili v ospredju dve večji sodniški napaki, obe sta se zgodili 27. junija. Najprej so na tekmi med Nemčijo in Anglijo (4:1) sodniki spregledali regularni zadetek Franka Lamparda, nato pa še pri zmagi Argentine nad Mehiko (3:1) prepovedal položaj Carlosa Teveza, ko je dosegel enega od dveh zadetkov. Blatter se je kasneje za obe napaki opravičil.

Suarez videl rdeče, a Urugvaj vseeno med 4
Gana je po podaljšku izločila ZDA z 2:1 in postala šele tretja afriška reprezentanca, ki se je prebila v četrtfinale. Tam jo je ustavil Urugvaj, ki je slavil po streljanju enajstmetrovk. Afričani so imeli ob koncu tekme priložnost za zmago, saj je Luis Suarez z roko ustavil strel Dominica Adiyiaha. Suarez je zaradi rdečega kartona zapustil igrišče, a je Asamoah Gyan zapravil 11-metrovko.

Finale odločil Iniesta
V evropskem polfinalu je Španija izločila Nemčijo z golom Carlesa Puyola (1:0), Nizozemska pa je premagala Urugvaj s 3:2. V velikem finalu je Španija v podaljšku premagala Nizozemsko z 1:0 in se veselila sploh prvega naslova svetovnega prvaka. Odločilni gol je dosegel Andres Iniesta. To je bil eden od vrhuncev španske tika-taka igre, Španci so v tem obdobju osvojili tudi dva naslova evropskega prvaka (2008, 2012).

Iskrice 19. svetovnega prvenstva:
- Prvič v zgodovini svetovnih prvenstev sta oba finalista z zadnjega prvenstva obstala v predtekmovanju (Italija in Francija).
- Španija je postala prva evropska reprezentanca, ki je naslov svetovnega prvaka osvojila zunaj evropskih tal.
- Edina neporažena reprezentanca je bila Nova Zelandija, ki se je morala posloviti po predtekmovanju, kjer je trikrat remizirala.
- Prvič so bili člani ene reprezentance kar trije bratje - to so bili Jerry, Johnny in Wilson Palacios iz Hondurasa.
- Prvič pa sta na turnirju igrala dva brata za dve različni reprezentanci: Jerome Boateng je bil član Nemčije, Kevin Prince Boateng pa Gane.
- Anglija in Nemčija sta se petič pomerila na SP-jih, šele prvič se tekma po 90 minutah ni končala z neodločenim izidom.
- Kaj pa je najbolj odmevalo na prvenstvu? To so bile nedvomno vuvuzele ...