Blerim Džemaili je v 31. minuti takole matiral Keylorja Navasa. Foto: Reuters
Blerim Džemaili je v 31. minuti takole matiral Keylorja Navasa. Foto: Reuters
Kostarika proti Švici izvlekla remi

Kostarika, ki je v prvih dveh krogih izgubila, že pred tekmo ni imela več možnosti za uvrstitev v osmino finala.
V Nižnem Novgorodu je v uvodnih 15 minutah dvakrat zadela okvir vrat, a v prvem polčasu še naprej ostala edina reprezentanca, ki na SP-ju v Rusiji ni dosegla gola. V 31. minuti je Švicarje iz bližine v vodstvo popeljal Blerim Džemaili po podaji Breela Embola z glavo.
Prvi gol Kostaričanov na mundialu so navijači dočakali v 56. minuti, ko je po strelu iz kota Joela Campbella z glavo zatresel mrežo branilec Kendall Waston.
Dva zadetka v končnici tekme
Rezervist Josip Drmić je v 88. minuti s strelom po tleh dosegel drugi gol za Švico (z desne strani je podal še en igralec s klopi Denis Zakaria) in kazalo je na vse tri točke varovancev Vladimirja Petkovića, toda Kostarika, četrtfinalistka SP-ja 2014, je v sodnikovem podaljšku izenačila. Zakaria je v kazenskem prostoru nepravilno ustavil Campbella, Bryan Ruiz je z 11-metrovke zadel prečko, a se je žoga odbila v glavo švicarskega vratarja Yanna Sommerja in končala v mreži za končnih 2:2. To sicer ni imelo vpliva na vrstni red v skupini E.

Nekaj trenutkov prej je sodnik Clement Turpin Kostariki zaradi nedovoljenega položaja razveljavil strel z bele točke.
Sommer: Spet se bomo morali pogovoriti, kako začenjamo tekme
Švica se bo v osmini finala v torek v St. Peterburgu pomerila s Švedsko. Zaradi drugega rumenega kartona bosta morala ta dvoboj izpustiti kapetan Stephan Lichtsteiner in še en branilec Fabian Schär.
"Zadovoljni smo zaradi uvrstitve med najboljših 16, a znova se bomo morali pogovoriti, kako začenjamo tekme. To moramo popraviti, sicer bo težko. Švedi bodo za nas velik izziv. Imajo močan kolektiv, igrajo vsi za enega, eden za vse. Mi moramo narediti enako in biti pripravljeni, igrati moramo drugače kot danes," je povedal Sommer. Švica je na prvih dveh tekmah po zaostanku remizirala z Brazilijo (1:1) in premagala Srbijo (2:1).

Skupina E, Nižni Novgorod

ŠVICA - KOSTARIKA 2:2 (1:0)
43.319; Džemaili 31., Drmić 88.; Waston 56., Sommer 93./ag

Švica: Sommer, Lichtsteiner , Schär , Akanji, Rodriguez, Behrami ( 60./Zakaria ), Xhaka, Shaqiri ( 81./Lang), Džemaili, Embolo, Gavranović ( 69./Drmić).

Kostarika: Navas, Oviedo, Waston , Acosta, Gonzalez, Gamboa ( 93./Smith), Borges, Guzman ( 91./Azofeifa), Colindres ( 81./Wallace), Ruiz, Campbell .

Sodnik: Clement Turpin (Francija)


Moskva (Spartak)
SRBIJA - BRAZILIJA 0:2 (0:1)
44.190; Paulinho 36., Thiago Silva 68.

Lestvica:                           
BRAZILIJA           3  2 1 0  5:1  7
ŠVICA               3  1 2 0  5:4  5
------------------------------------
SRBIJA              3  1 0 2  2:4  3
KOSTARIKA           3  0 1 2  2:5  0

Kostarika proti Švici izvlekla remi