Kapetan Igor Akinfejev je Rusijo popeljal med osem najboljših reprezentanc sveta. Foto: Reuters
Kapetan Igor Akinfejev je Rusijo popeljal med osem najboljših reprezentanc sveta. Foto: Reuters
Španci so tik pred prvenstvom šokantno odpustili selektorja, njegov naslednik Fernando Hierro pa ni našel zmagovite formule. Andres Iniesta se tako od reprezentance v neravno najlepšem razpoloženju, saj so izpadli že v osmini finala. Foto: Reuters
Vratar Akinfejev veliki ruski junak

Rusi so z granitno obrambo, na čelu katere je bil kapetan, presenetili favorizirano Španijo. Rusija je prvič po razpadu Sovjetske zveze v četrtfinalu SP-ja.

Rusi so prekinili španski niz – neporaženi so bili na kar 23 tekmah, vse od osmine finala Eura 2016, ko jih je izločila Italija. Španija obenem nadaljuje negativni trend, saj še nikoli na SP-jih ni premagala gostiteljice prvenstva.

Statistika je bila na strani Španije. Sprožili so 25 strelov proti golu (proti ruskim šestim), edinega pa so dosegli s pomočjo Rusov, avtogol je dosegel Sergej Ignaševič. Krepko več so imeli tudi žogo v svoji posesti (74:26). A vse to ni zadostovalo.

Nesrečni Ignaševič poskrbel za špansko vodstvo
Rusi so imeli na stadionu večjo podporo, a jim ta ni pomagala, saj so Španci povedli že v 12. minuti. Špancem je priložnost priboril Jurij Žirkov, ki je naredil grob prekršek nad Nachem. Sodnik je dosodil prosti strel, žogo je pred ruska vrata poslal Marco Asensio, tam je v boju Ignaševiča in Sergia Ramosa krajšo potegnil Rus, ki je žogo nehote spravil v lastno mrežo.

Iniesta rekel zbogom reprezentanci
34-letni Andres Iniesta je po tekmi osmine finala sporočil, da se poslavlja od reprezentance. "To je bila moja zadnja tekma z reprezentanco, končalo se je eno čudovito obdobje. Včasih zaključki niso takšni, kot ste pričakovali ali sanjali ... Gre za najbolj žalosten dan v moji karieri. Res je, da ne gre za najlepše slovo, toda to je del nogometa in življenja."

Za furio rojo je nastopil 131-krat, dosegel je 13 golov. Za reprezentanco je debitiral leta 2006, leta 2010 pa je odločil finalno tekmo v Johannesburgu - zadel je v podaljšku (1:0). Ob naslovu svetovnega prvaka je z izbrano vrsto slavil še na evropskih prvenstvih 2008 in 2012.


Dzjuba z bele točke do izenačenja

Rusija je do prve priložnosti prišla v 36. minuti, ko je z roba kazenskega prostora streljal Aleksander Golovin, a žoga je za kakšen meter šla mimo vrat. Pet minut pozneje pa je stadion "ponorel", ko je Rusija zadela izenačujoči gol (1:1). Po podaji iz kota so Rusi dobili zračni dvoboj, saj je Gerard Pique igral z roko v kazenskem prostoru, tako da je sodnik pokazal na belo točko. Enajstmetrovko je zanesljivo izvedel Artjom Dzjuba. To je bil njegov tretji gol na SP-ju 2018.

Ob izteku polčasa je Diego Costa prejel natančno podajo, streljal je močno proti sredini gola, toda na mestu je bil ruski vratar Igor Akinfejev. Kapetan Rusije je tudi na začetku drugega polčasa brez večjih težav ubranil poskus Jordija Albe.

Španci napadali, Rusi so se uspešno branili
Rusko mrežo je nedotaknjeno v 85. minuti dvakrat obdržal Akinfejev – najprej je ubranil močan strel Inieste z roba kazenskega prostora, do odbitka je prišel Iago Aspas, ki je streljal v desni kot, a še enkrat je bil izvrsten vratar Rusije. V zadnji ruski akciji je Fjodor Smolov streljal z roba kazenskega prostora, a žoga je zletela mimo vrat.

Rusi zdržali tudi v podaljšku
Zmagovalca po rednem delu ni bilo, tako da se je igral podaljšek – dvakrat po 15 minut. Tudi v nadaljevanju so Španci napadali, v 100. minuti je Asensio streljal od daleč, na mestu je bil Akinfejev. V 105. minuti je bil Golovin pregrob pri štartu nad Iscom, ki je sam izvedel prosti strel, njegov predložek je bil natančen, najvišji v kazenskem prostoru je bil Pique, a ni dovolj silovito streljal, Akinfejev je brez težav ujel žogo. Junak ruske reprezentance se je v 109. minuti izkazal s superobrambo, njegova vrata je resno ogrozil rezervist Rodrigo Moreno, ki je švignil mimo ruske obrambe in nevarno streljal v levo stran gola. Do odbitka je prišel Dani Carvajal, njegov poskus je blokirala ruska obramba.

Po še enem prostem strelu Špancev in prerivanju v kazenskem prostoru je furia roja zahtevala enajstmetrovko, saj naj bi Sergia Ramosa ruski nogometaš zrušil na tla. Sodnik je ob pomoči videosodnika odločil, da se tekma nadaljuje in da Špancem ne pripada enajstmetrovka. V 121. minuti je s strelom od daleč poskusil še enkrat Rodrigo.

Akinfejev odličen tudi pri branjenju 11-m
Ker je bil rezultat izenačen tudi po podaljšku, je sledilo streljanje enajstmetrovk. Enajstmetrovke so pri Špancih zadeli Iniesta, Pique in Ramos, pri Rusih pa Smolov, Ignaševič, Golovin in Denis Čerišev. Z dvema obrambama se je izkazal Akinfejev – najprej je ustavil strel Kokeja, potem pa je še fantastično z nogo odbil strel Iagu Aspasu, tako se je slavje Rusije lahko začelo.

"Španija ne more ves čas zmagovati"
"Povsem izčrpan sem. Vesel sem zmage, a hkrati izčrpan. Kot ste videli, smo ves drugi polčas in podaljšek igrali v obrambi. Trudili smo se braniti gol in uspelo nam je. Če sem iskren, smo upali na enajstmetrovke, saj je težko igrati proti Španiji. Uspelo nam je! Španija ne more ves čas zmagovati, še sreča," je po tekmi dejal junak ruske zmage Akinfejev.
"Vsak navijač, vsak Španec je videl, da smo se potrudili po najboljših močeh. Tekmo smo odigrali s srcem, kolikor smo mogli, to je bilo najmanj, kar so lahko pričakovali," je dejal kapetan Špancev Ramos.

OSMINA FINALA, Moskva - Lužniki:
Španija RUSIJA 4:5 (1:1, 1:1)
78.011; Ignaševič 12./ag; Dzjuba 41./11-m.

11-metrovke:

Andres IniestaFedor Smolov
Gerard PiqueSergej Ignaševič

Koke

Aleksandr Golovin
Sergio RamosDenis Čerišev
Iago Aspas

Španija: de Gea, Nacho (70./Carvajal), Pique, Ramos, Jordi Alba, Busquets, Koke, Asensio (104./Rodrigo), Silva (67./Iniesta), Isco, Diego Costa (80./Aspas).
Rusija: Akinfejev, Mario Fernandes, Kutepov, Ignaševič, Žirkov (46./Granat), Kudrjašov, Zobnin, Samedov (61./Čerišev), Golovin, Kuzijajev (97./Jerohin), Dzjuba (65./Smolov).

Sodnik: Björn Kuipers (Nizozemska)

Vratar Akinfejev veliki ruski junak