Argentinska strelca, mož odločitve Marcos Rojo in Lionel Messi, ki je načel nigerijsko mrežo. Foto: Reuters
Argentinska strelca, mož odločitve Marcos Rojo in Lionel Messi, ki je načel nigerijsko mrežo. Foto: Reuters
Victor Moses je takole proslavil zadetek z bele točke. Foto: Reuters
Argentina po drami vendarle v osmino finala

Dvakratni svetovni prvaki so na prvih dveh tekmah močno razočarali in pred zadnjim krogom so se znašli v najslabšem položaju v skupini. Morali so premagati super orle in obenem upati še na hrvaško pomoč. Ogromno je bilo odvisno od Lionela Messija, ki prave pomoči v soigralcih na prvih dveh dvobojih ni imel. Če se je proti Islandiji igra še vrtela okoli kapetana albicelesteja, pa so ga Hrvati odrezali in Messi uporabnih žog iz vezne linije ni dobil. V prvem polčasu proti Nigeriji je bil La Pulga razigran. V 14. minuti je zatresel mrežo, ko je mojstrsko izkoristil natančno podajo Everja Banege. Zatem je v prvem delu s prostega strela zadel še vratnico.

Toda drugi del se je za Argentino začel katastrofalno, saj je Javier Mascherano zakrivil enajstmetrovko, ki jo je zanesljivo izkoristil Victor Moses. Gavči so napadali, a je bila nigerijska obramba zanesljiva, hkrati pa so si nogometaši v zelenih dresih priigrali tudi nekaj priložnosti iz protinapadov. Toda v 86. minuti so Gabrielu Mercadu pustili na desni strani nekaj prostora. Branilec Seville je poslal predložek v kazenski prostor, kjer se je Rojo otresel Mosesa in z 11 metrov 's prve' poslal žogo v mrežo.

Rojo je obračun z Nigerijo odločil že pred štirimi leti v skupinskem delu SP-ja v Braziliji, ko je zadel za 3:2, toda tedaj sta se v osmino finala uvrstili obe reprezentanci. Dvakrat je nigerijsko mrežo takrat zadel še Messi. Argentina se je zdaj prebila v osmino finala, kjer pa jo čaka zmagovalec skupine C Francija. Izbrani vrsti bosta odprli izločilne boje v soboto ob 16.00 v Kazanu.

Messi zatresel mrežo in zadel še vratnico
Jorge Sampaoli je na kopi znova pustil mladeniče Paula Dybalo, Cristiana Pavona in Giovanija Lo Celsa, v konici napada pa je prednost pred Sergiem Agüerom dobil Gonzalo Higuain. Je pa argentinski selektor zamenjal tudi vratarja. Namesto Willyja Caballera, ki je naredil gromozansko napako, po kateri je Hrvaška povedla, je med vratnici stopil debitant v reprezentančnem dresu Franco Armani, ki ima za sabo dobro sezono pri River Platu. Priložnost je popolnoma upravičil.

Po nekoliko previdnem začetku je Argentina v 14. minuti kronala manjšo terensko premoč in zadela iz prve priložnosti ter prvega strela. Rojo je priboril žogo in jo prepustil Banegi, ki je s sredine poslal izvrstno podajo v napad. Messi je bil prehiter za Kennetha Omeruoa, žogo je mojstrsko zaustavil z zgornjim delom levice, nato pa jo s slabšo desno nogo pospravil v mrežo.

Čeprav so Nigerijci dobro stali v obrambi, pa je bila Argentina blizu povišanju vodstva. V 27. minuti je Messi imenitno podal za hrbet nasprotni obrambi. Stekel je Higuain, vendar je njegov poskus Francis Uzoho zaustavil. Sedem minut pozneje, ko je Angel Di Maria stekel v protinapad, pred kazenskim prostorom pa ga je nepravilno zaustavil Leon Balogun, je z leve strani Messi odlično izvedel prosti strel. Zavrtinčil je žogo prek živega zidu na daljšo vratnico, a stresel le okvir vrat.

Moses izenačil, Rojo rešil Argentino
Nigerija je agresivneje začela drugi polčas. Po štirih minutah si je priigrala udarec iz kota, ki ga je izvedel Oghenekaro Etebo. V kazenskem prostoru sta se prerivala Mascherano in Balogun, Argentinec je povlekel Nigerijca, ki je padel, Cüneyt Cakir pa je pokazal na belo točko. Enajstmetrovko je natančno izvedel Moses.

Argentinci so vse moči usmerili v napad in stisnili Nigerijo pred kazenski prostor, a je bil zadnja linija afriške reprezentance čvrsta in dobro postavljena. Prek Ahmeda Muse so Nigerijci prežali na protinapade in si priigrali dve veliki priložnosti za vodstvo. Najprej je Musa podal Onyinyeju Ndidiju, ki je sprožil z razdalje, a je meril prek vrat. Zatem pa je Musa prodrl po levi strani, pobegnil argentinski obrambi in podal v sredino, kjer je nespretno posredoval Rojo. Do strela je prišel Odion Ighalo, a je žogo poslal mimo vrat. Cakir si je ogledal posnetek akcije, ko je Roja žoga, potem ko jo je odbil z glavo, zadela v roko, a na enajstmetrovko ni pokazal.

Sampaoli je v igro po Pavonu in Maximilianu Mezi poslal še Agűera. Vse sile so Argentinci usmerili v napad. Po prihodu Kuna v igro so takoj imeli priložnost, ko se je v odličnem položaju znašel Higuain, a napadalec, ki je v finalih v dresu albicelesteja zapravil že toliko velikih priložnosti, je ustrelil visoko prek gola. Na drugi strani je bilo nevarno, ko je po levi strani do strela prišel Ighalo, toda Armani je bil na mestu, s prostega strela pa je Etebo za las sprožil mimo vrat. 86. minuta je tekla, ko je Mercado podal z desne strani, Rojo pa je z diagonalnim strelom odločil dvoboj.


SKUPINA D, St. Peterburg:
NIGERIJA - ARGENTINA 1:2 (0:1)
64.468; Moses 51./11-m; Messi 14., Rojo 86.

Nigerija: Uzoho, Balogun, Troost-Ekong, Omeruo (80./Iwobi), Idowu, Ndidi, Etebo, Mikel, Moses, Musa (91./Simy), Iheanacho (46./Ighalo).

Argentina: Armani, Mercado, Otamendi, Rojo, Tagliafico (80./Agüero), Perez (60./Pavon), Banega, Mascherano, Di Maria (72./Meza), Messi, Higuain.

Sodnik: Cüneyt Cakir (Turčija)

Rostov:
ISLANDIJA - HRVAŠKA 1:2 (0:0)
43.472; G. Sigurdsson 75./11-m; Badelj 53., Perišić 90.

Lestvica:                           
HRVAŠKA             3  3 0 0  7:1  9
ARGENTINA           3  1 1 1  3:5  4
------------------------------------
NIGERIJA            3  1 0 2  3:4  3
ISLANDIJA           3  0 1 2  2:5  1


Argentina po drami vendarle v osmino finala