Prizor za nogometno zgodovino Belgije, ki je zaostanek 0:2 proti Japonski prav v zadnjih trenutkih tekme spremenila v zmago s 3:2. Foto: Reuters
Prizor za nogometno zgodovino Belgije, ki je zaostanek 0:2 proti Japonski prav v zadnjih trenutkih tekme spremenila v zmago s 3:2. Foto: Reuters
Maroune Fellaini
Samo devet minut po vstopu v igro je Maroune Fellaini z glavo poskrbel za izenačenje na 2:2. Na koncu je veliki belgijski junak postal še drugi rezervist Nacer Chadli. Foto: Reuters
Takaši Inui
Takaši Inui je v 52. minuti prinesel Japonski visoko vodstvo z 2:0, ki pa je zdržalo le 22 minut, preden je Belgija izenačila, a najhujši udarec samurajem je še sledil. Foto: Reuters

Rdeči vragi, kot je poznana reprezentanca Belgije, je do dvojne menjave v 65. minuti zaostajala z 0:2, a sledila sta dva zadetka z glavo za izenačenje, za piko na i pa nora končnica. V 93. minuti je Keisuke Honda s prostega strela s 30 m pošteno raztegnil Thibauta Courtoisa, ki je žogo komajda odbil v kot, kar se je izkazalo usodno za Japonce. Modri samuraji so se postavili prepogumno, a žogo je ujel Courtois, ki jo je oddal Edenu Hazardu.

Organizator igre Belgije je pretekel celotno igrišče, podal desno do Thomasa Meunierja, ki je poslal žogo pred gol, Romelu Lukaku je spretno prepustil žogo, saj je za njegovim hrbtom pritekel Nacer Chadli, ki je zabil za 3:2. Gol Chadlija v 94. minuti je drugi najpoznejši gol v zgodovini izločilnih bojev na SP-jih, pozneje – v 95. minuti – je zadel samo še Francesco Totti v osmini finala 2006 proti Avstraliji s sporne 11-m.

Preobrat, kot ga ni bilo že 48 let
Namesto podaljškov v Rostovu je bilo tekme takoj konec in Japonci so popadali po tleh, Belgijci pa so se veselili. Neverjetni preobrat Belgije, ki ji je uspel podvig, kakršnega na svetovnih prvenstvih ni bilo vse od SP-ja 1970 v Mehiki, ko je Zahodna Nemčija proti Angliji prav tako zaostanek z 0:2 spremenila v napredovanje s 3:2. Zasedbo selektorja Roberta Martineza zdaj v petek ob 20.00 v Kazanu čaka četrtfinale z Brazilijo, ki je predtem v Samari opravila z Mehiko (2:0).

Dokaz neverjetne zmagovite miselnosti
"To se zgodi na svetovnem prvenstvu. To je bil preizkus naše osebnosti, preizkus našega moštva. Preobrat in razplet ti povesta vse, kar je treba vedeti o tej skupini nogometašev,"
se je po tekmi smejalo Špancu na klopi Belgije, ki je preobrnil potek tekme s svojima edinima menjavama. "Brez negativnih stvari, verjemite mi. Danes je šlo zgolj za napredovanje, in to nam je uspelo. Danes je večer, ko moramo biti ponosni na naše nogometaše. Samo verjeti moramo, saj ti igralci zmorejo. Na svetovnem prvenstvu si včasih želiš biti popoln, a v nogometu gre za zmage, ti fantje so pokazali neverjetno zmagovito miselnost," so vrele hvalnice iz ust Roberta Martineza.

Niso pričakovali takšnega super protinapada
"Ni bilo dovolj, da bi samo dobro igrali, ampak smo morali zmagati. Želeli smo dokončati, zmagati tekmo. V tistem trenutku ob prostem strelu Honde in poznejšem kotu smo pomislili, da gremo v podaljšek. A nismo pričakovali takšnega super protinapada. Moji igralci niso pričakovali, da bodo samo v nekaj sekundah prenesli žogo na našo polovico,"
je selektor Japonske Akira Nišino priznal, da so ob zaključku namerno šli pred belgijska vrata, a so se nato grdo opekli in izpadli. "Uničen sem. Povedli smo, a nismo mogli zmagati. Mogoče so moje odločitve kot trenerja in moja taktika privedle do tega, da nismo zdržali tempa Belgije, ko je ta dvignila tempo igre," je Nišino, ki vodi Japonsko komajda dva meseca, prevzel odgovornost za zlom v zadnje pol ure.

Osako skoraj kaznoval zapletanje Belgijcev
Prve četrt ure tekme je minilo v pobudi Japonske, ki se je odločno postavila po robu favoritom, a razen nenatančnih strelov z razdalje ni bilo resne nevarnosti za belgijska vrata. Po začetnem otipavanju so Belgijci prevzeli pobudo in začelo se je obleganje vrat Kavašime, ki je bil prisiljen v izbijanje žog. Ob tem je japonsko obrambo spremljala še sreča: Lukakuja je pred vrati preigrala žoga, ki bi jo sicer zlahka potisnil v mrežo. Po pol ure je sledil japonski preblisk v režiji Kagave, do strela z glavo je prišel Inui. Še nekajkrat so zagrozili Evropejci, ki so se preveč zapletali pri iskanju zaključnega strela. V 44. minuti bi Japonci skoraj povedli: po levi je prodrl Juta Nagatomo in s podajo pred golom našel samega Juja Osaka, ki je premedlo preusmeril žogo proti Courtoisu, ki pa je počasno žogo komajda ukrotil.

Dvojni japonski udarec postavil napovedi na glavo
V 48. minuti je bila Belgija prvič šokirana. Hazard in Mertens sta globoko na japonski polovici izgubila žogo, prevzel jo je Gaku Šibasaki, ki je s podajo z očmi čez pol igrišča v ogenj poslal Genkija Haragučija. Ob japonskem vezistu si je Jan Verthongen privoščil grobo napako in vezist Japonske je z natančnim diagonalnim strelom matiral Thibauta Courtoisa za senzacionalno vodstvo modrih samurajev.

V prvem odgovoru rdečih vragov je Eden Hazard z razdalje stresel vratnico, a hitro je sledil drugi japonski kroše. Nov hitri protinapad, kapetan Vincent Kompany je slabo izbil žogo do Šindžija Kagave, ki jo je takoj prepustil Takašiju Inuiu. 28-letni napadalni vezist je z desnico silovito udaril z 20 metrov in poslal žogo v desni spodnji kot belgijskih vrat za podvojitev vodstva Japonske. Postavilo se je vprašanje, ali se Belgija še lahko pobere in izenači?

Dvojna menjava in streli z glavo za izenačenje
Paraliza Belgijcev je trajala vse do dvojne menjave, ko sta vstopila Marouane Fellaini in Nacer Chadli namesto Mertensa in Carrascoja. Ob kotu v 69. minuti je prišlo do serije visokih izbijanj, žoga je prišla do branilca Jana Vertonghna, ki je globoko s strani z glavo lobal (!) vratarja Kavašimo in znižal na 1:2. Vrnitev med žive je čez pet minut dokončal ravno rezervist Fellaini, ki je z glavo matiral Kavašimo po kirurškem predložku Hazarda z leve strani.

Belgijska ofenziva se je nadaljevala, v 86. minuti se je v nekaj sekundah z dvema paradama izkazal vratar Eidži Kavašima, najprej je ukrotil strel Chadlija, takoj zatem pa še poskus Lukakuja, oba sta udarila z glavo. Nekaj minut zatem je izbil še bombo Hazarda, zatem je sledil zgoraj opisani nori sodniški podaljšek.


21. SVETOVNO PRVENSTVO
OSMINA FINALA, Rostov
BELGIJA - Japonska 3:2 (0:0)
Verthongen 69., Fellaini 74., Chadli 94.; Haraguči 48., Inui 52.
Belgija: Courtois; Vertonghen , Kompany,Alderweireld; Witsel, De Bruyne, Carrasco ( 65./Chadli ), Meunier; Mertens ( 65./Fellaini ), E. Hazard; Lukaku.
Japonska: Kavašima; H. Sakai, Jošida, Šodži, Nagatomo; Hasebe, Šibasaki ( 81./Jamaguči); Haraguči ( 81./Honda), Kagava, Inui ; Osako.
Sodnik: Malang Diedhiou (Senegal)