Neymar je v 51. minuti dosegel svoj drugi zadetek na letošnjem svetovnem prvenstvu, malo pred koncem pa je podal Robertu Firminu za 2:0. Zvezdnik PSG-ja je bil tako igralec tekme. Foto: Reuters
Neymar je v 51. minuti dosegel svoj drugi zadetek na letošnjem svetovnem prvenstvu, malo pred koncem pa je podal Robertu Firminu za 2:0. Zvezdnik PSG-ja je bil tako igralec tekme. Foto: Reuters
Neymar zrežiral zmago Brazilije

Na tekmi v Samari, kjer je bilo več kot 30 stopinj Celzija, so v prvem polčasu Mehičani še lahko držali ravnotežje, v nadaljevanju pa niso ustavili brazilskih naletov. V 51. minuti je z leve strani podal Willian, žoga je preletela vratarja Guillerma Ochoo, na oddaljenejši vratnici pa je pritekel Neymar in dosegel šesti zadetek na SP-jih. Brazilci so gol, ki je potrdil napredovanje med osem, dosegli dve minuti pred koncem rednega dela tekme, ko je (na podoben način kot Neymar, ki je bil pri drugem zadetku podajalec) zadel rezervist Roberto Firmino.

V prvem polčasu mehiški zid ni popustil
Brazilci so prvi strel v okvir vrat sprožili po petih minutah, vendar je Neymar z 20 metrov meril preveč po sredi, tako da Ochoa ni imel veliko dela. V 25. minuti si je Neymar po preigravanju pripravil obetavno priložnost, Ochoa pa je njegov poskus zaustavil z roko. Brazilski pritisk se je stopnjeval, nevarno sta kmalu zapretila Gabriel Jesus in Philippe Coutinho, v 33. minuti je v kazenskem prostoru "plesal" Jesus, ki pa je streljal naravnost v Ochoo. Mehičani so imeli v prvi polovici polčasa nekaj polpriložnosti, ko so prijurišali v brazilski kazenski prostor in vnesli nekaj zmede, konkretnega strela pa niso sprožili.

Oglejte si videoposnetek dogodka v 71. minuti, ko se je Neymar zvijal od bolečin. Nova simulacija ali spregledan prekršek?

.
Odlični Ochoa klonil v 51. minuti

V drugem polčasu so Brazilci siloviteje krenili v napad, v 48. minuti je Coutinho v kazenskem prostoru sprožil močan polvisoki strel in Ochoa se je moral zelo potruditi, da je preprečil zadetek. V 51. minuti pa je bil mehiški vratar nemočen. Poskus izbijanja žoge po podaji Williana ni uspel, Neymar je imel lahko delo, da je žogo pospravil v mrežo. Petkratnim svetovnim prvakom se je priložnost za višje vodstvo ponudila v 59. minuti. Paulinho je imel po podaji Fagnerja odličen položaj za strel, toda Ochoa je njegov strel s prve atraktivno ustavil. Trenutke brazilske premoči bi lahko kronal tudi Willian, ki je meril z roba kazenskega prostora, spet pa je Ochoa žogo ustavil. Po dobri uri igre so Mehičani sprožili edini strel v okvir vrat (Brazilci na vsej tekmi 10), Carlos Vela je kar dobro meril, a Alisson se ni pustil presenetiti.

Za Mehiko je četrtfinale postal zaklet
Napadalni trio Vela–Hernandez–Lozano sicer ni imel svojega dne, brazilski branilci so dobro pazili, da niso dobili žoge v kazenskem prostoru. Drugi zadetek je Brazilija dosegla po protinapadu, ko je veliko delo na levi strani opravil Neymar, ki je podal pred gol, Ochoa z nogo žoge ni izbil, Firmino (le dobri dve minuti prej je vstopil v igro) pa je bil ob pravem času na pravem mestu. Mehika je že sedmič zapored na SP-ju izpadla v osmini finala (zadnjič se je med osem uvrstila leta 1986 na domačem mundialu), Brazilija, ki ni šla po poteh favoriziranih reprezentanc Nemčije, Španije in Portugalske (vse so že končale tekmovanje), pa za zdaj uspešno koraka proti finalu. Toda – naslednja ovira bo precej višja: Selecao v četrtfinalu čaka Belgija, ki je s 3:2 ugnala Japonsko.


Osmina finala, Samara:
BRAZILIJA - Mehika 2:0 (0:0)
41.970; Neymar 51., Firmino 88.

Brazilija: Alisson, Fagner, Thiago Silva, Miranda, Filipe Luis; Casemiro, Paulinho ( 80./Fernandinho), Willian ( 91./Marquinhos), Coutinho ( 86./Firmino), Neymar, Gabriel Jesus.

Mehika: Ochoa, Alvarez ( 55./J. dos Santos), Ayala, Salcedo, Gallardo, Marquez ( 46./Layun), Vela, Herrera, Guardado, Hernandez ( 60./Raul Jimenez), Lozano.

Sodnik: Gianluca Rocchi (Italija)

Neymar zrežiral zmago Brazilije