Nogometaši Barcelone so osvojili 11. superpokal v klubski zgodovini. Foto: EPA
Nogometaši Barcelone so osvojili 11. superpokal v klubski zgodovini. Foto: EPA
Lionel Messi
Lionel Messi (levo) je v zaključku tekme zapravil 11-metrovko. Foto: EPA
Diego Simeone
Atleticov trener Diego Simeone je večkrat izrazil nezadovoljstvo nad sojenjem glavnega sodnika Davida Fernandeza Borbalana in njegovih pomočnikov. Foto: EPA
Neymar
Neymar je z Barcelono osvojil prvo lovoriko. Navijači upajo, da bo v bodoče še uspešnejši. Foto: Reuters

Prva tekma se je v Madridu končala z 1:1, zaradi doseženega zadetka v gosteh, ki ga je Kataloncem priskrbel Neymar, so aktualni španski prvaki osvojili 11. superpokal v klubski zgodovini - prvega po letu 2011.
Barcelona je bila podjetnejša, žogo je večkrat "skrila" nasprotniku, a nevarnejši so bili gostje, ki so si priigrali tudi lepše priložnosti. Barcelona in Atletico sta se sicer šele prvič po letu 2003 razšla brez zadetkov.
Atletico Madrid nekoliko nevarnejši
V prvem polčasu sta bila nasprotnika precej izenačena, Barcelona je ves čas pritiskala na vrata Thibauta Courtoisa, zelo obetavno je bilo v 22. minuti, ko so imeli Katalonci prosti strel na robu kazenskega prostora, ki pa ni obrodil sadov. Po dobre pol ure igre so Madridčani izvedli lepo akcijo, vtekajočega Kokeja je v kazenskem prostoru z lepo podajo našel Gabi, a je 21-letni vezist s šibkim strelom meril naravnost v naročje Victorja Valdesa. Vrhunec prvega polčasa se je zgodil v 42. minuti, ko je po podaji Maria Suareza iz neposredne bližine proti vratom sprožil Arda Turan. Turku je veselje s fantastično obrambo preprečil Barcelonin vratar.
Messi zapravil najstrožjo kazen
V nadaljevanju si ekipi nista priigrali konkretnejših priložnosti, pretili sta predvsem s predložki iz prekinitev, v 56. minuti pa je Barcelono s pomembno obrambo še enkrat rešil Valdes. Žoga se je pred kazenskim prostorom odbila do Davida Ville, ki je s krasnim plasiranim strlom meril v Valdesovo malo mrežico, a je španski vratar nekdanjemu klubskemu soigralcu veselje preprečil z levico. Atletico je nujno potreboval gol, nalogo si je otežil v 81. minuti, ko je bil zaradi domnevne nešportne poteze v dvoboju z Danijem Alvesem z rdečim kartonom kaznovan branilec Filipe Luis. V 88. minuti je nato prekršek nad rezervistom Pedrom v kazenskem prostoru storil Atleticov branilec Joao Miranda in gostiteljem podaril najstrožjo kazen, ki pa je ni izkoristil Lionel Messi. Argentinec je žogo z bele točke poslal v prečko.
Rdeči karton na klopi prejel še Turan
V zaključku tekme je glavni sodnik David Fernandez Borbalan z rdečim kartonom zaradi nešportnega obnašanja kaznoval še Turana, ki je moral zapustiti klop Atletica (Turek je svoje mesto na zelenici v 72. minuti prepustil Adrianu) in oditi v slačilnico. Barcelona je zadnje Atleticove poskuse iz obupa zdržala in slavje Kataloncev se je lahko začelo.

Španski superpokal, povratna tekma:
BARCELONA - Atletico Madrid 0:0 (0:0) 1:1
RK:
Luis 81./Atletico
Messi (Barcelona) je v 89. minuti z 11-m zadel prečko.

Barcelona: Valdes, Alves, Mascherano, Pique, Alba, Busquets, Xavi, Fabregas (73./Iniesta), Sanchez (65./Pedro), Messi, Neymar.

Atletico Madrid: Courtois, Juanfran, Miranda, Godin, Luis, Koke (89./Baptistao), Suarez, Gabi, Turan (72./Adrian), Costa, Villa (84./Rodriguez).

Sodnik: David Fernandez Borbalan

V krepkem tisku je izid s prve tekme.