Srečko Katanec in Marko Šuler na torkovem treningu v Stožicah. Slovenija naj bi tekmo začela v postavi S. Handanović, Cesar, Ilić, Šuler, Jokić, Brečko, Krhin, Cvijanović, Kirm, Birsa in Matavž. Foto: Aleš Fevžer
Srečko Katanec in Marko Šuler na torkovem treningu v Stožicah. Slovenija naj bi tekmo začela v postavi S. Handanović, Cesar, Ilić, Šuler, Jokić, Brečko, Krhin, Cvijanović, Kirm, Birsa in Matavž. Foto: Aleš Fevžer
Zračni dvoboj Edgarja Canija in Marka Šulerja
Šuler je do zdaj 38-krat igral za reprezentanco in dosegel tri zadetke. Foto: EPA
Edin Džeko prvi zvezdnik BiH-a
Slovenci pripravljeni na tekmo z BiH-om

Čez mesec dni bo nogometaš Legie iz Varšave dopolnil 30 let. Je vrstnik Tine Maze, od katere je dva meseca starejši, v gimnaziji pa je bil tudi njen sošolec, zato se je zelo razveselil njenega včerajšnjega naslova svetovne prvakinje v superveleslalomu. Za uspeh Črnjanke je skupaj s soigralci izvedel na avtobusu med vožnjo na trening v Stožicah.
Tik pred njim je na zelenici ljubljanskega stadiona namenil nekaj besed novinarjem, za rokav pa smo ga "pocukali" tudi že ob ponedeljkovem zboru na Brdu pri Kranju.


Kako po prvih skupnih urah z novim selektorjem ocenjujete stanje v reprezentanci. Je čutiti kaj novega?
Nekaj novosti seveda je. Zavel je nov veter, spoznali smo nov koncept, tudi nov sistem. Na igrišču pa mislim, da veliko sprememb ne bo. Novi sistem vsi poznamo, videli bomo, kako bo to delovalo. Sistem je bolj za papir, na igrišču se veliko spreminja. Za zdaj ni nobenih težav in vse je tako, kot je načrtovano.

Lahko izdate kakšno podrobnost, ki vas je navdušila oziroma presenetila?
Sproščenost. Ni veliko sestankov. Takoj vidiš nekakšen optimizem, ki zelo pozitivno vpliva na ekipo.

Kako se Srečko Katanec razlikuje od prejšnjih selektorjev, s katerimi ste delali?
Vsak trener ima nekaj svojega, od vedenja v hotelu do tistega na igrišču. Tu je res veliko pozitivne energije, tudi občinstvo, ki bo napolnilo stadion, to čuti. Za nov zagon reprezentance so razmere res optimalne. Vemo, da je bilo v preteklosti ob novih začetkih vzdušje okrog nas bolj negativno nastrojeno. Imamo dobre razmere, da nekaj naredimo, zdaj moramo to samo izkoristiti.

Boste imeli branilci kakšne posebne naloge?
Ne, nismo kaj dosti gledali tekmecev. Neke osnove smo spoznali, a vendarle gre za prijateljsko tekmo, ki služi drugačnemu namenu kot kvalifikacijske tekme.

Se o novem sistemu s tremi branilci z vašima kolegoma v zadnji vrsti Cesarjem in Ilićem kaj pogovarjate tudi v prostem času?
Se, da si malo olajšamo pripravo na tekmo. Jaz sem v zadnjih letih sicer bolj navajen igrati s štirimi v zadnji vrsti, ampak vsi smo že igrali tudi v sistemih s tremi. Boštjan tako trenutno igra tudi pri Chievu. V sami igri so spremembe minimalne.

S kakšnimi pričakovanji ste sicer prišli na ta zbor?
Jaz vedno komaj čakam, da se znova srečamo, reprezentanca mi je kot podaljšana družina. Za kakršno koli srečanje gre, ali je uradno ali prijateljsko, nanj prihajam z velikim navdušenjem. Nov začetek in druženje z novimi ljudmi prinaša še dodaten optimizem in spodbudo, da naredimo nekaj, kar je ta reprezentanca sposobna. Potencial ima velik. Treba je znova zvabiti ljudi na stadione, da bodo prihajali, tako kot so včasih. Srečko je s Slovenijo nekaj že naredil. V veselje mi je, da delam s človekom, ki je popeljal tako majhno državo na dve veliki tekmovanji. Ekipa je za zdaj večinoma ostala enaka. Moramo dvigniti raven. Mislim, da znamo igrati.

Vaš klubski status v Legii iz Varšave ni najboljši. Kako da se v zimskem prestopnem roku niste odločili za zamenjavo okolja?
Bilo je ogromno možnosti za spremembo, med drugim za selitev na Kitajsko ali Japonsko, ampak pri meni se morajo skladati športni, družinski in finančni motiv. V mislih sem imel tudi reprezentanco, ki ima pri meni še pomembno vlogo. V veliko čast mi je igrati zanjo. Moj položaj na Poljskem tudi ni tako slab. Dela se zelo dobro in tam se dobro počutim. Nisem videl razlogov, da bi na vrat na nos zamenjal klub. Glede na zadnje pogovore, je trener zadovoljen z mano. Nič ni imel proti, da ostanem. Ogromno igralcem poteče pogodba, jaz imam pogodbo še dve leti in pol. Nisem čisto na stranskem tiru, poleg tega pa sem se vedno boril in tudi zdaj se bom.

Čaka vas tudi boj za ohranitev mesta v udarni enajsterici repezentance.
Samega sebe nikoli nisem imel za stalnega člana v nobenem moštvu. Tako je v športu tudi treba razmišljati. Gre za stalno dokazovanje, na starih lovorikah se enostavno ne da živeti. S pravim delom moram prepričati selektorja, da si to zaslužim, kar pa velja za vsakega posameznika.

Pred dobrimi štirimi leti v Mariboru je BiH Slovenijo premagal s 3:4, tudi prejšnji dve tekmi sta se končali s slovenskim porazom. Kako bo tokrat?
Tradicije so za to, da se rušijo. Pravi čas je za lepo tekmo, ki nam lahko veliko prinese. Na zadnji tekmi je bila res goleada. Za gledalce je to zelo atraktivno, za nas branilce malce manj. Nasproti si stojita ekipi, ki želita igrati. Po mojem mnenju bo tekma zanimiva. Tekmec je po meri za nas. Upajmo, da bomo z zadovoljstvom zapuščali reprezentanco in čakali na naslednjo akcijo.

Edin Džeko prvi zvezdnik BiH-a
Slovenci pripravljeni na tekmo z BiH-om