Srečko Katanec je prepričan, da bo šele na tekmi lahko dobil tisti pravi vpogled v pripravljenost in sposobnosti svojih varovancev. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Srečko Katanec je prepričan, da bo šele na tekmi lahko dobil tisti pravi vpogled v pripravljenost in sposobnosti svojih varovancev. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec

Če mi vi poveste kapetana, da bomo zmagovali, mi ga povejte, pa bo kapetan. Javnosti to ne zanima, javnost želi predvsem videti dober nogomet. Na tekmi ljudje ne gledajo, kdo ima na roki trak, ampak kaj igralci delajo z žogo.

Srečko Katanec z reprezentanti Slovenije
Če si želite v živo ogledati tekmo Slovenija - Bosna in Hercegovina, ste dobili novo priložnost. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Edin Džeko prvi zvezdnik BiH-a
Slovenci pripravljeni na tekmo z BiH-om

Kot je pojasnil predstavnik NZS-ja Matjaž Krajnik, je 350 vstopnic vrnila bosansko-hercegovska nogometna zveza, 500 vstopnic pa so na zvezi pridobili po zmanjšanju tako imenovanih tamponskih con med navijači. Dodatne vstopnice so šle v prodajo ob 16.00 na spletni strani NZS-ja (prevzem na dan tekme) in drugih običajnih prodajnih mest. Cena je 23 evrov.

Slovenska reprezentanca je ob 16.30 znova trenirala v Stožicah. Trening je izpustil Josip Iličić, ki ima že nekaj časa težave z lažjo poškodbo (trebušni zid). Med ogrevanjem so "pepčka" skupaj igrali Cesar, Ilić, Šuler, Jokić, Brečko, Krhin, Cvijanović, Kirm, Birsa in Matavž, kar je morda že znak, da bo Katanec na tekmi v ogenj z vratarjem Samirjem Handanovićem poslal to začetno postavo, saj so se ti igralci skupaj uigravali že na ponedeljkovem treningu.

"Ljudje ne gledajo, kdo ima na roki trak"
Selektor Srečko Katanec na novinarski konferenci pred tekmo še ni razkril, kdo bo novi kapetan. "Zame to ni bistvenega pomena. Če mi vi poveste kapetana, da bomo zmagovali, mi ga povejte, pa bo kapetan. Javnosti to ne zanima, javnost želi predvsem videti dober nogomet. Na tekmi ljudje ne gledajo, kdo ima na roki trak, ampak kaj igralci delajo z žogo," je povedal Katanec.
Pojasnil je, da je ponedeljkov trening potekal normalno ("Prvi občutki so pozitivni.") in da ni nujno, da bomo taktično različico (igra s tremi branilci), ki jo je tam preizkušal, videli tudi na tekmi. Veliko bo odvisno tudi od tega, ali bo BiH igral samo z enim ali dvema napadalcema. Na slovensko začetno postavo bo "delno, 50-odstotno" - tako Katanec - vplivalo tudi dejstvo, da na marčevski kvalifikacijski tekmi proti Islandiji zaradi kartonov ne bosta mogla igrati Josip Iličić in Andraž Kirm. Prvi ima tudi lažjo poškodbo.
Nervozen, a hkrati sproščen
"Sistemi ne igrajo. Igrajo igralci na igrišču. Sam bi rad, da se mediji osredotočite na igralce, mene in moj štab pa daste v drugi plan. Fokus naj se preusmeri na akterje, saj so oni tisti bistveni. To, da sem jaz na čelu, ne pomeni ne uvrstitve na SP niti česa drugega. Zagotavljam le, da bomo delali na najboljši mogoči način, ki sem ga videl v življenju in se ga naučil. Imam občutek, da ste mediji znova začeli ustvarjati malce preveč umetnega pritiska na nas trenerje," je razložil 49-letni Ljubljančan in dodal, da se uigravanja na treningu ne da primerjati s tekmo.
"Ritem v teh 15, 20 minutah je močnejši kot na tekmi. Tam bomo videli, kje smo, kako razmišljajo igralci. Na tekmi bodo situacije, ki jih bodo morali reševati igralci sami. Mi vseh situacij ne moremo predvideti. Tudi jaz bom radoveden, da vidim, kako delajo, reagirajo in v kakšni kondiciji so," pravi Katanec, ki priznava, da je tako kot vselej tudi pred tekmo z BiH-om malce nervozen, vendar je bil na novinarski konferenci zelo sproščen.
Novaković ni "sporen" za naslednje tekme
Selektor je še dejal, da Milivoje Novaković kljub vrnitvi na Japonsko ni "sporen" za naslednje tekme, prav tako še naprej računa na Zlatana Ljubijankića, ki tudi igra na Daljnem vzhodu. V šali je dodal, da če bo snežilo, je Slovenija gotovo v prednosti, da pa se ne obremenjuje preveč z zmago, saj je tudi v prvem mandatu na klopi slovenske reprezentance izgubil na debiju na prijateljski tekmi.
"Upam, da bomo navijačem lahko polepšali dan, če ne rezultatsko, pa vsaj z borbeno in všečno igro. Želim pa si, da bo vzdušje na stadionu pozitivno in da ob kakšni napaki ne bo vzklikov, ki igralcem zbijajo samozavest. Izid res ni pomemben," je položil na dušo navijačem.

Popoldne je pred novinarje v Stožicah stopil tudi selektor BiH-a Safet Sušić: "Upam, da bo dobra tekma. Mi bomo igrali odprto, poskušali bomo zadeti. Upam pa, da bodo tudi Slovenci tako igrali in da bo to pravi spektakel, da bo veliko priložnosti, veliko golov. Na koncu naj bo 3:3, zakaj pa ne?"

Če mi vi poveste kapetana, da bomo zmagovali, mi ga povejte, pa bo kapetan. Javnosti to ne zanima, javnost želi predvsem videti dober nogomet. Na tekmi ljudje ne gledajo, kdo ima na roki trak, ampak kaj igralci delajo z žogo.

Edin Džeko prvi zvezdnik BiH-a
Slovenci pripravljeni na tekmo z BiH-om