Luka Zahović je 16. oktobra na tekmi proti Cipru v Stožicah debitiral v članski reprezentanci Slovenije. Igral je od 75. minute. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Zahović je 16. oktobra na tekmi proti Cipru v Stožicah debitiral v članski reprezentanci Slovenije. Igral je od 75. minute. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenci bodo v sredo zvečer opravili še uradni trening na stadionu Sammy Ofer v Hajfi, ki sprejme dobrih 30.000 gledalcev. Gre za objekt, ki so ga odprli leta 2014, imenovan pa je po glavnem donatorju, izraelskem milijarderju, ki je prispeval 20 milijonov dolarjev oziroma skoraj 20 odstotkov vseh stroškov gradnje stadiona.

Sorodna novica Jokić: Treba je samo prenesti dobro formo iz klubov v reprezentanco

Berić že spoznal ozračje v Izraelu
V četrtek bo marsikaj odvisno tudi od napada. Najresnejši kandidat za mesto v konici napada je najbrž najboljši strelec slovaške lige Andraž Šporar. Na seznamu Matjaža Keka sta med napadalci še Robert Berić in Luka Zahović.

Berić je konec tedna v dresu St. Etienna dosegel četrti zadetek v letošnjem francoskem prvenstvu. Ob zmagi v Caenu s 5:0 je v 20. minuti zadel za vodstvo z 2:0. "Forma je kar dobra, zadnji dve tekmi sem igral od začetka, tako da sem fizično v redu. Upam pa, da bom nadaljeval v tem ritmu tudi v četrtek," je dejal Krčan, ki že ima izkušnje z gostovanji v Izraelu.

"Poznam Izrael, ker sem bil tam že leta 2016 s St. Etiennom. V play-offu Evropske lige smo igrali v Jeruzalemu proti Beitarju. Vem, da je tam težko igrati, znajo narediti zelo dobro ozračje. Moramo se res dobro pripraviti, če bomo hoteli kaj narediti," pravi Berić in poudarja, da ni pomembno, kdo bo zadel, samo da zmagajo.

Dolga pot nogometašev v Izrael

"V Marbelli sem dobro treniral in igral"
Zahović je v soboto s soigralci iz Maribora v Stožicah remiziral proti Olimpiji (0:0). "Z derbijem smo bili zadovoljni. Želeli smo si zmagati, a smo vzeli točko. Morda bi bilo drugače, če bi v prvem polčasu dobili 11-metrovko. Sodeč po tem, kar nam na predavanjih predstavljajo sodniki, smo bili oškodovani za strel z bele točke. Gospod Skomina mi je rekel, da ni dobro videl, jaz mu verjamem in mu ne zamerim."

Sorodna novica Oblak vztraja, da ni branil zaradi poškodbe, o "določenih stvareh" noče razglabljati

23-letni Mariborčan je poleg Adama Gnezde Čerina iz Domžal edini, ki ga je Kek januarja preizkusil že na pripravah in tekmi proti Kitajski U-25 v Marbelli. "Tista akcija je bila koristna. Zdelo se mi je, da sem tam dobro treniral in igral. Če je bil to razlog, da sem spet tukaj, potem sem svoje delo opravil. Zdaj si želim čim več zmag."

Morda pa bo Zahović znova združil tudi moči s Šporarjem, s katerim sta pred leti skupaj igrala v mladi reprezentanci: "Z Andražem sem vedno užival, je odličen fant in igralec. Na treningih bova naredila vse, da si izboriva minutažo."

Napadalec vijoličastih je bil poleti v določenih kombinacijah, da bi se lahko preselil v Izrael k Beitarju. "Dobil sem en klic, da bi se znalo kaj zgoditi, a se na koncu ni zgodilo nič. Vesel sem, da sem ostal v Mariboru."

Izrael je v Hajfi 11. oktobra lani v Ligi narodov po preobratu v drugem polčasu premagal Škotsko z 2:1. Na stadionu se je zbralo 10.234 gledalcev. Tri dni pozneje je v Beeršebi padla Albanija z 2:0. Foto: EPA
Izrael je v Hajfi 11. oktobra lani v Ligi narodov po preobratu v drugem polčasu premagal Škotsko z 2:1. Na stadionu se je zbralo 10.234 gledalcev. Tri dni pozneje je v Beeršebi padla Albanija z 2:0. Foto: EPA

Do zdaj tri medsebojne tekme, še nikoli v Izraelu
Slovenija se je z Izraelom do zdaj pomerila trikrat, nazadnje 15. avgusta 2006, ko je na prijateljski tekmi v Celju igrala 1:1. V kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2004 je 6. septembra 2003 za Bežigradom zmagala s 3:1, 7. junija istega leta pa je bilo v Antalyi v Turčiji, kjer je Izrael zaradi varnostnih razmer igral domače tekme, 0:0.

Izraelsko reprezentanco vodi nekdanji avstrijski reprezentant Andi Herzog, ki je v karieri igral za ugledne klube, kot so dunajski Rapid, Werder Bremen, Bayern München in Los Angeles Galaxy. Za Avstrijo je zbral 103 nastope in 26 zadetkov. Preden se je avgusta lani usedel na klop Izraela, je bil še začasni selektor Avstrije, pomočnik selektorja, selektor avstrijske izbrane vrste do 21 let, pomočnik v reprezentanci ZDA in selektor ameriške vrste do 23 let.

Pozor na Daburja
Največji zvezdnik izraelske reprezentance je napadalec Salzburga Moanes Dabur, v tej sezoni eden najboljših strelcev Evropske lige. "V Salzburgu igrajo zelo napadalen nogomet, kar ustreza napadalcem, kot je tudi Dabur. Prepričan sem, da bodo doma želeli zmagati, ampak mi imamo svoje načrte, pa tudi kakovosti premoremo dovolj," je o tekmecih dejal Zahović.

Najboljši strelec je član angleškega drugoligaša Queens Park Rangersa Tomer Hemed s 17 zadetki na 36 reprezentančnih tekmah. Herzog je v Ligi narodov, ki jo je Izrael končal na drugem mestu v skupini s Škotsko in Albanijo, igral s sistemom 5-3-2 oziroma 3-5-2. Oktobra je doma premagal tako Škote (2:1) kot Albance (2:0), medtem ko je v gosteh obe tekmi izgubil, septembra v Albaniji z 1:0, na zadnji tekmi novembra v Glasgowu pa s 3:2.

Kakšna je forma Slovencev pred obračunom z Izraelom?

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO, SKUPINA G

1. krog, četrtek ob 20.45:
IZRAEL – SLOVENIJA
Prenos na TV SLO 2 in MMC-ju.
AVSTRIJA – POLJSKA
SEVERNA MAKEDONIJA – LATVIJA

2. krog, nedelja ob 20.45:
SLOVENIJA – SEVERNA MAKEDONIJA
Prenos na TV SLO 2 in MMC-ju.
POLJSKA – LATVIJA
IZRAEL – AVSTRIJA