Goran Šukalo je po vstopu v igro v 63. minuti rešil Slovenijo poraza proti povprečnim Izraelcem. Foto: RTV SLO
Goran Šukalo je po vstopu v igro v 63. minuti rešil Slovenijo poraza proti povprečnim Izraelcem. Foto: RTV SLO
Milivoje Novakovič
Milivoje Novakovič je v prvem polčasu zamudil dve izjemni priložnosti za zadetek. Foto: RTV SLO
Josi Benajoun
Josi Benajoun je najprej zadel vratnico, potem pa je bil bolj natančen z glavo. Foto: RTV SLO
Goran Šukalo
Rešitelj Goran Šukalo je zamenjal slabega Nastjo Čeha, ki se mu pozna, da v svojem klubu greje klop za rezerviste. Foto: RTV SLO

Srečanje so bolje začeli slovenski nogometaši. V 16. minuti se je Milivoje Novakovič znašel iz oči v oči z gostujočim vratarjem. Član bolgarskega Litexa je z 10 metrov streljal tik ob desni vratnici vratarja Dudu Aquateji.

Izrael je odgovoril v 22. minuti. Šlomi Arbitman se je znašel povsem sam na robu kazenskega prostora. 100-odstotne prliožnosti z levico ni uspel pretvoriti v zadetek.

Novakovič ni bil pri strelu
Izraelci so se v nadaljevanju otresli pritiska in zaigrali napadalneje, vendar brez resnejše nevarnosti za gol Boruta Mavriča. Ob koncu prvega dela je sledil nov napad gostiteljev, Novakovič pa je zamudil daleč najlepšo priložnost in po podaji s strani s treh metrov zgrešil gol.

Gledalci so za drugorazredno predstavo igralce obeh moštev na odmor pospremili z žvižgi in glasnim neodobravanjem.

Novakovič je v 59. minuti podal v kazenski prostor, trenutno najbolj vroč igralec domačega prvenstva Zlatan Ljubijankič je brez oklevanja streljal, a se je izkazal gostujoči vratar. V 74. minuti je Andrej Komac dosegel gol, ki pa ga je češki sodnik Kralovec razveljavil zaradi prepovedanega položaja.

Rezervista rešila večer
V 81. minuti so Izraelci prek Benajouna povedli. Napadalec West Hama je najprej zadel desno vratnico, žoga se je po golovi črti odkotalila do leve vratnice in se odbila nazaj v polje. V nadaljevanju akcije je Ben Šašam z desne strani podal predložek pred vrata, Benjajoun pa z glavo s sedmih metrov matiral nemočnega Mavriča.

Izenačenje je sledilo dve minuti kasneje. Dolgo podajo Komca s prostega strela v kazenski prostor je Goran Šukalo, ki je v 63. minuti zamenjal povsem razglašenega Čeha, z glavo preusmeril za hrbet gostujočega vratarja. To je bil tudi končni izid srečanja in konec upanja Izraela na prvo zmago proti Sloveniji.

Priprava na Bolgare
Četi selektorja Braneta Oblaka je srečanje služilo kot priprava na prvo tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki jo bodo Slovenci 6. septembra odigrali proti Bolgariji, ki se je na prijateljskem srečanju v Walesu z domačo reprezentanco razšla brez zadetkov. V enajsterici je tokrat manjkal Mile Ačimovič, ki je odletel na podpis pogodbe z novimi delodajalci iz Savdske Arabije.

Izjava slovenskega selektorja Braneta Oblaka: "Tekma je bila slaba, zadovoljen sem s predstavo igralcev iz slovenske lige. V reprezentanco bo potrebno pripeljati še štiri igralce iz mladinske izbrane vrste."

SLOVENIJA       1 - 1            IZRAEL
Šukalo 83.          Benajoun 81.        
---------------------------------------
B. Mavrič           Aquate **          
Ilič                Geršon             
Cesar ***           Ben Josef          
M. Mavrič           Bader              
Knavs               Idan *             
Žlogar *****        Arbitman *****     
Zavrl *             Ziv                
Koren               Zandberg ***       
Čeh ****            Afek               
Novakovič           Alberman ****      
Lavrič **           Katan              
* 46./Komac         * 46./Ben Šašan    
** 46./Ljubijankič  ** 46./Davidovič   
*** 46./Aljančič    *** 67./Benajoun    
**** 63./Šukalo     **** 75./Šivon     
***** 90./Cipot     ***** 80./Toama    
4.000; Sodnik: Pavel KRALOVEC (Češka)