Emmanuel Adebayor je dosegel odločilni zadetek na San Siru. Foto: EPA
Emmanuel Adebayor je dosegel odločilni zadetek na San Siru. Foto: EPA
Antonio Cassano
Antonio Cassano je v 20. minuti z glavo zatresel mrežo Tottenhama. Foto: EPA
Fernando Torres
"El Nino" je zadel šele drugič v letu 2013. Foto: EPA
Papiss Demba Cisse
Papiss Demba Cisse je v zadnji minuti sodnikovega dodatka popeljal Newcastle v četrtfinale. Foto: EPA
Libor Kozak
Libor Kozak je blestel na praznem Olimpicu. Foto: EPA
Jose Rondon
Jose Rondon je v 100. minuti načel mrežo Levanteja. Foto: EPA
Trije angleški klubi v četrtfinalu evropske lige
Torres odločil potnika v četrtfinale

Tottenhamu se je zelo poznalo, da je manjkal njihov glavni igralec Gareth Bale, ki je bil neustavljiv na prvi tekmi.
Cassano neustavljiv
Milančani so začeli odločno in povedli v 20. minuti. Rodrigo Palacio je z desne strani podal pred vrata, kjer je osamljeni Antonio Cassano z glavo matiral Brada Friedla. Šest minut zatem je sijajni Cassano podal do Palacia, ki je z močnim strelom z roba kazenskega prostora stresel prečko. Gostje so imeli najlepšo priložnost v sodnikovem dodatku prvega polčasa, ko je Emmanuel Adebayor lobal Samirja Handanovića, a je žoga zletela prek vrat.
Cambiasso je imel na nogi četrtfinale
V 52. minuti je Palacio pritekel sam pred Friedla in z natančnim strelom povišal na 2:0. Tottenham je nato vzpostavil ravnotežje, a četrt ure pred koncem je Inter uspel izničiti zaostanek s prve tekme. Prosti strel z leve strani je izvedel Cassano, žoga bi zletela mimo vrat, a jo je William Gallas preusmeril v lastno mrežo. Kyle Naugton je sedem minut pred koncem streljal s 25 metrov, a se je Handanović izkazal. V 92. minuti je Gallas naredil novo napako, Esteban Cambiasso je z diagonalnim strelom z leve strani za las zgrešil vrata. Zadetek bi pomenil napredovanje Interja, tako pa je bil na vrsti podaljšek.
Adebayor zabil ključni gol
V 96. minuti je Moussa Dembele močno streljal z 20 metrov, Handanović je žogo s skrajnimi močmi odbil v sredino, pritekel je Adebayor in jo poslal v mrežo. Inter se ni predal, znova je vse moči usmeril v napad in v 110. minuti je Cassano lepo našel rezervista Ricarda Alvareza, ki je z glavo povišal na 4:1. V zadnjih minutah podaljška je ob kotu v kazenski prostor Tottenhama pritekel še Handanović, v 118. minuti je imel zadnjo priložnost Andrea Ranocchia, vendar je z bližine z vrat meril prek vrat.
Chirches izkoristil napako obrambe Chelseaja
Zelo napeto je bilo tudi na Stamford Bridgeu, kjer je Chelsea ugnal Steauo s 3:1 in se prebil med osem najboljših. Romuni, ki so prvo tekmo v Bukarešti dobili z 1:0, so imeli izjemno priložnost že v 13. minuti. Raul Andrei Rusecsu je krenil sam proti Petru Čechu, ki je odlično posredoval.
V 34. minuti je Juan Mata spretno spravil žogo v mrežo ob bližnji vratnici v gneči pred vrati Romunov. Modri so imeli pobudo, Eden Hazard je bil blizu drugemu golu, v sodnikovem dodatku prvega dela pa popoln šok. Steaua je imela tri kote zapored, pri zadnjem je Čech še uspel odbiti prvi strel Vlada Chirchesa, ki je nato poslal žogo pod prečko za presenetljivo izenačenje.
Torres povišal na 3:1, nato pa zapravil 11-m
V 58. minuti je Mata izvajal prosti strel, kapetan Terry pa je z glavo zadel za 2:1. Pritisk gostiteljev se je stopnjeval. V 71. minuti je Hazard zaposlil Torresa, ki je z natančnim strelom z levico ukanil Cipriana Tatarusanuja. Tri minute pred koncem je Alexandru Bourceanu podrl Hazarda v kazenskem prostoru. Sodnik Stephane Lannoy je pokazal na belo točko, Torres pa je stresel le prečko. Chelsea je tudi v štirih minutah sodnikovega dodatka uspel zadržati prednost.

Cisse junak na St. James Parku
Popoln angleški dan je zaokrožil Newcastle, ki je z golom Papissa Dembe Cisseja v četrti minuti sodniškega podaljška premagal Anži Mahačkalo z 1:0 in napredoval, potem ko se je prva tekma končala brez golov. Rusi so od 55. minute igrali brez izključenega Carcela Gonzaleza.

Hat-trick Kozaka na praznem Olimpicu
Navijači Lazia so na tekmi proti Borussii iz Mönchengladbacha v Rimu žalili nekatere nasprotne igralce, na igrišče pa so metali različne predmete, zato so sinjemodri odigrali tekmo proti Stuttgartu pred praznimi tribunami. Lazio, ki je prvo tekmo dobil z 2:0, je bil tokrat boljši s 3:1. Hat-trick je dosegel Libor Kozak.

Osmina finala, povratne tekme:
RUBIN KAZAN - Levante * 2:0 (0:0) 0:0
Rondon 100., Djadjun 112.

Zenit - BASEL 1:0 (1:0) 0:2
Witsel 30.
RK: Diaz 45./Basel

Inter - TOTTENHAM * 4:1 (1:0) 0:3
Cassano 20., Palacio 52., Gallas 76./ag, Alvarez 110.; Adebayor 96.
* - po podaljšku

Inter: Handanović, Jonathan (107./Ranocchia), Juan Jesus, Chivu, Zanetti, Kovačić (79./Benassi), Gargano, Cambiasso, Guarin (71./Alvarez), Palacio, Cassano.

Tottenham: Friedel, Walker, Gallas, Vertonghen, Naughton (104./Caulker), Livermore (70./Lennon), Parker, Dembele, Sigurdsson, Defoe (56./Holtby), Adebayor.

Sodnik: Ivan Bebek (Hrvaška)




CHELSEA - Steaua 3:1 (1:1) 0:1
Mata 34., Terry 58., Torres 71.; Chiriches 45.
Torres je v 87. minuti z 11-m zadel prečko.

Chelsea:
Čech, Azpilicueta, Terry, Luiz, Cole, Ramires, Mikel, Hazard (93./Benayoun), Mata (90./Moses), Oscar, Torres.

Steaua: Tatarusanu, Rapa (84./Andi), Szukala, Chiriches, Latovlevici, Bourceanu, Pintilii, Chipciu, Popa, Tanase (78./Leandro Tatu), Rusescu.

Sodnik: Stéphane Lannoy (Francija)



NEWCASTLE - Anži Mahačkala 1:0 (0:0) 0:0
Cisse 94.
RK: Carcela-Gonzalez 55./Anži

FENERBAHČE - Viktoria Plzen 1:1 (1:0) 1:0
Ucan 44.; Darida 61.

LAZIO - Stuttgart 3:1 (2:0) 2:0
Kozak 6., 8., 87.; Hajnal 62.

Bordeaux - BENFICA 2:3 (0:1) 0:1
Diabete 74., Jardel 91./ag; Jardel 30., Cardozo 75., 92.

Izidi prvih tekem so v krepkem tisku.

Trije angleški klubi v četrtfinalu evropske lige
Torres odločil potnika v četrtfinale