Nogometaši Bayerna so zapravili življenjsko priložnost - na svojem stadionu osvojiti Ligo prvakov. Foto: Reuters
Nogometaši Bayerna so zapravili življenjsko priložnost - na svojem stadionu osvojiti Ligo prvakov. Foto: Reuters
Manuel Neuer
Manuel Neuer je bil premagan iz edine prave akcije, ki so si jo Londončani priigrali v 120 minutah. Foto: EPA
Navijačici Bayerna
Žalost se je prenesla tudi na tribune Allianz Arene. Foto: Reuters
Arjen Robben
Arjen Robben bi lahko sodil med največje nogometaše v zgodovini te igre - a je na velikih tekmah prevečkrat zapravil preveč lepih priložnosti. Zadnja leta se mu to dogaja v dresu Bayerna, zapravil pa je tudi nekaj izjemnih priložnosti v finalu svetovnega prvenstva. Foto: EPA

Bayer iz Leverkusna je leta 2002 trikrat osvojil drugo mesto, deset let pozneje pa so to grenkobo okusili še v Münchnu. V Bundesligi in nemškem pokalu se je veselila dortmundska Borussia. Le redki so verjeli, da se bo Bayern prebil v finale Lige prvakov, po veliki zmagi v Madridu pa se je zdelo, da jih ne more nihče ustaviti. Zaustavili so se kar sami, saj so imeli neverjetno premoč (streli na gol 24:6, koti 20:1, posest žoge 55:45). Iz dvajsetih kotov niso naredili nič, Chelsea pa je iz edinega zadel v 88. minuti prek Didierja Drogbaja.

Hoenessa tolažila žena
Na tribuni je najbolj trpel Uli Hoeness. Predsednik je pred letom in pol na redni letni skupščini dejal, da je veliki cilj kluba "Finale dahoam", kot so Bavarci poimenovali to tekmo. V klubu so vso sezono živeli le za ta cilj, vse drugo je bilo potisnjeno v ozadje. 60-letni Hoeness je zelo čustveno doživljal potek tekme, večkrat je bil na nogah, skakal od veselja po golu Thomasa Müllerja, na koncu pa ga je tolažila žena. Minilo bo veliko časa, da se bodo zacelile rane.

"Ne morem verjeti, vse skupaj je res neverjetno. Imeli smo ogromno priložnosti, v finalu jih je pač treba izkoristiti. Če jih ne, potem tako tekmo izgubiš. Chelsea je bil vseh 120 minut nemočen, brez priložnosti. Težko je vse skupaj opisati," je bil potrt Hoeness, ki je v 33 letih postavil močne temelje kluba, ki je finančno izjemno uspešen.

Heynckes: Vsi so se izogibali odgovornosti
Trener Jupp Heynckes je ostal brez druge zmage v Ligi prvakov, pred 14 leti se je veselil z madridskim Realom v Amsterdamu. "Preprosto smo zapravili preveč priložnosti. Odigrali smo zelo dobro tekmo, vseskozi smo bili boljši, več smo bili pri žogi. Če ne izkoristiš toliko priložnosti, potem moraš biti v nogometu kaznovan. Sedem minut pred koncem smo povedli na domačem igrišču, to prednost bi morali zadržati do konca tekme. Naš veliki cilj je bila zmaga v Ligi prvakov doma. V nogometu sem že dolgo časa in zavedam se, da je nepredvidljiv, in na žalost smo mi tokrat doživeli vso grenkobo," je povedal 67-letni strokovnjak, ki ni želel govoriti o svoji prihodnosti. Pogodbo ima tudi za prihodnjo sezono.

Bayern je v letošnji sezoni dvakrat zmagal po streljanju enajstmetrovk. V polfinalu nemškega pokala v Mönchengladbachu in v polfinalu Lige prvakov v Madridu so imeli Bavarci jeklene živce, tokrat pa je bilo ravno obratno. Izmed običajnih strelcev je manjkal Franck Ribery, ki se je poškodoval na začetku podaljška ob prekršku Drogbaja za najstrožjo kazen. Arjen Robben raje ni streljal, saj je z dvema zgrešenima enajstmetrovkama že prej postal tragični junak letošnje sezone. V Dortmundu je zapravil nemško prvenstvo, vmes je nato zadel v Madridu in v finalu nemškega pokala, v 95. minuti pa je njegov poskus zaustavil Petr Čech.

"Müllerja sem moral zamenjati, saj je začutil bolečine. Pred streljanjem enajstmetrovk sem imel slab občutek, saj sem moral nekatere igralce trikrat vprašati, ali bi oni streljali. Vsi so se izogibali odgovornosti, na koncu je moral streljati Neuer," je pojasnil Heynckes.

Boljša ekipa vedno ne dvigne pokala
Müller bi lahko postal veliki junak, ko je zadel v 83. minuti z glavo, a se je nato vse obrnilo v drugo smer. "Tak je nogomet. V preteklosti smo že večkrat videli, da boljša ekipa ne dvigne pokala," je bil razočaran najboljši strelec zadnjega svetovnega prvenstva.

Neuer: Zapravili smo tri zaključne žoge
Manuel Neuer
je bil praktično brez dela. Pri močnem strelu Drogbaja je bil brez možnosti, čeprav se je dotaknil žoge, sicer pa Chelsea ni niti enkrat resneje zapretil. "Vse je potekalo po naših željah. Imeli smo tri zaključne žoge in vse tri smo zapravili. Verjetno si nihče na stadionu ni mislil, da bo Chelsea dobil to tekmo, saj ni imel nobene priložnosti," je dejal vratar nemške reprezentance, ki bo med glavnimi favoriti Eura 2012.

Nerlinger: Vse skupaj je kot nočna mora
Popolnoma v šoku je bil tudi športni direktor Christian Nerlinger: "Vse skupaj je kot nočna mora. Če analiziram celoten potek tekme, imam občutek, da je vse skupaj en zelo slab film. Zelo sem razočaran, ker nismo uspeli zadržati vodstva, čeprav je bilo do konca še tako malo časa. Zaslužili bi si zmago, bili smo veliko boljši, zdaj pa smo vsi poklapani. V garderobi so vsi igralci popolnoma na tleh. Ta poraz nas bo še dolgo spremljal, tega ni lahko potisniti iz spomina."

Dve sezoni zapored brez lovorike
Številni nosilci igre bodo glavni akterji nemške reprezentance na evropskem prvenstvu v Ukrajini in na Poljskem, zato tudi selektor Joachiom Löw ni bil prav nič zadovoljen. Čaka ga veliko dela, saj se po takem porazu ni lahko pobrati. Bayern je v letošnji sezoni prikazal številne odlične igre, a osvojil ni ničesar, in to že drugo leto zapored, kar se najuglednejšemu nemškemu klubu ni zgodilo že 20 let.