Zadnji trening nogometašev Bayerna so navijači pospremili s pesmimi, prižgali so tudi nekaj bakel. Foto: EPA
Zadnji trening nogometašev Bayerna so navijači pospremili s pesmimi, prižgali so tudi nekaj bakel. Foto: EPA
Juup Heynckes
Juup Heynckes je pol ure odgovarjal na vprašanja novinarjev z vsega sveta. Vmes se je tudi nekajkrat pošteno nasmejal. Foto: EPA
Philipp Lahm in Bastian Schweinsteiger
Philipp Lahm in Bastian Schweinsteiger sta nosilca igre pri Bayernu in nemški reprezentanci. Manjka jima velika mednarodna lovorika in v soboto imata lepo priložnost. Foto: EPA
Arjen Robben
Arjen Robben je imel sredi tedna povišano temperaturo, vendar se je že pozdravil. Številni mu očitajo, da ni za velike tekme, saj je pred dvema letoma izgubil finale Lige prvakov in tudi finale svetovnega prvenstva. Foto: EPA
Uli Hoeness in Franck Ribery
Franck Ribery je bil kaznovan pred dvema letoma, zato v finalu proti Interju ni nastopil. Francoz je ta teden poudaril, da je to zanj tekma kariere. Foto: EPA

Allianz Arena ponoči sveti v barvah Uefe in ne v rdeči barvi, saj Bayern ni organizator te tekme. Akreditiranih je več kot 2.000 novinarjev z vsega sveta, postavili so dodatne delovne mize na zahodni tribuni, saj je sedme sile precej več kot na svetovnem prvenstvu leta 2006. Napolnili bi lahko več kot 20 stadionov.

Tudi vstopnice za ogled tekme na velikih zaslonih so hitro pošle, 65.000 gledalcev se bo v soboto zvečer gnetlo na olimpijskem stadionu, kjer ves teden potekajo prireditve, v četrtek je bil odigran finale Lige prvakinj med Lyonom in Frankfurtom, ki so ga dobile Francozinje z 2:0.

Navijači Bayerna pripravljajo posebno koreografijo, že na današnjem treningu so prižgali nekaj bakel in ves čas prepevali pesmi. Na zadnji novinarski konferenci pred finalom so bili trener Jupp Heynckes, kapetan Philipp Lahm in Bastian Schweinsteiger sproščeni, a zelo previdni v napovedih.

Poraz z Borussio so hitro pozabili
"Finale je bil naš velik cilj, čeprav ga še nismo izpolnili, saj moramo tudi zadnjo tekmo dobiti. Igrati finale doma je zares lepo, pred tekmo smo v istem hotelu, poznamo pot do stadiona, garderobe. Vsi v mestu se že veselijo te tekme," je povedal Lahm, ki se zaveda, da je to velika priložnost te generacije. Kapetan Bayerna je izgubil že finale Lige prvakov pred dvema letoma, tudi z nemško reprezentanco je bil že večkrat blizu zmagi na velikem tekmovanju, vendar je na koncu ostal praznih rok.

"Poraz v finalu nemškega pokala je bil grenak, vsekakor bi radi imeli tudi to lovoriko. V nedeljo in ponedeljek smo analizirali napake, nato pa smo se popolnoma posvetili finalu Lige prvakov. To je drugačno tekmovanje, kjer imamo lepe možnosti. V eni tekmi se lahko veliko zgodi, vsekakor pa je to najbolj vredna lovorika v klubskem nogometu," je še dodal Lahm. Bayern ima zadnjo priložnost za lovoriko, saj je moral v nemškem prvenstvu in pokalu priznati premoč dortmundski Borussii.
Leta 2001 zmaga po grenkem porazu leta 1999
Leta 1999 je Bayern v finalu Lige prvakov doživel najbolj grenak poraz v zgodovini kluba. Proti Manchester Unitedu je vodil do sodnikovega podaljška z 1:0, zadel še dve prečki in imel ogromno velikih priložnosti. Rdeči vragi (prejšnjo nedeljo so na lastni koži občutili, kako se lahko razblinijo sanje z dvema goloma Manchester Cityja v sodnikovem dodatku) so nato zadeli dvakrat in se veselili naslova na Camp Nouu. Takrat so se Stefan Effenberg, Giovane Elber, Mehmet Scholl in soigralci odločili, da bodo vse vložili v zmago v Ligi prvakov. Dve leti zatem jim je uspelo v Milanu po dramatičnem streljanju enajstmetrovk proti Valencii. Bayern je predlani izgubil finalno tekmo proti Interju z 0:2, zdaj pa v Münchnu zatrjujejo, da je prišel njihov trenutek.

"Po porazu pred dvema letoma si nismo mislili, da bomo tako hitro znova v finalu. Veliko igralcev nikoli ni imelo priložnosti igrati v finalu Lige prvakov, nekateri so zaigrali le enkrat, mi pa že dvakrat v treh letih. Imamo precej več izkušenj, vsi precej bolj verjamemo v zmago," je dejal Lahm.

Bavarci so doma zares močni
Bastian Schweinsteiger
je bil v letošnji sezoni dvakrat poškodovan, vendar je že v polfinalu proti madridskemu Realu dokazal, da se je vrnil v pravo formo. "Doma so v letošnji sezoni že večkrat dokazali, da smo zelo močni. Premagali smo Manchester City, Napoli in tudi madridski Real. Veliko smo se naučili iz poraza proti Interju leta 2010. Naredili smo le eno napako v obrambi v prvem polčasu, ki jo je izkoristil Diego Milito, potem nam je bilo zelo težko. Takrat se je zelo poznalo, da ni igral Franck Ribery, ki bo tokrat začel tekmo," je optimističen "Schweini". Bayern je v letošnji sezoni doma dobil vseh šest tekem.

Robben že treniral
Veliko skrbi je navijačem Bayerna povzročala odsotnost Arjena Robbna na treningu v sredo. "Predvidevam, da bo Robben začel tekmo, saj je zadnja dva dni normalno treniral. Ta teden je imel povišano temperaturo, a zdaj se je to uredilo," je pojasnil Jupp Heynckes, ki je nato lahko računal na Nizozemca na popoldanskem treningu. "Le 41 stopinj vročine bi me odvrnilo od igranja na tako veliki tekmi," se je pošalil Robben.

Heynckes opozarja na izkušeno ekipo modrih
"To je zgodovinska priložnost za naš klub. Vsi skupaj bomo težko še kdaj doživeli finale v domačem mestu. Predsednik Uli Hoeness je dejal pred letom in pol, da je njegova življenjska želja ta finale, seveda pa ga moramo zdaj dobiti. Mislim, da v finalu ni favorita, Chelsea ima ogromno izkušenih igralcev, ki so osvojili vse, manjka jim le še ta lovorika. Proti Napoliju, Benfici in predvsem na obeh tekmah proti Barceloni so prikazali izjemno igro. Naša edina majhna prednost je, da igramo doma. V Španiji so pred prvima polfinalnima tekmama načrtovali El Clasico v finalu, a razpletlo se je popolnoma drugače," je poudaril 67-letni Heynckes, ki je že leta 1998 osvojil Ligo prvakov z Realom.

Holger Bastuber, David Alaba in Luiz Gustavo so kaznovani, v obrambi bosta predvidoma začela Anatolij Timoščuk in Diego Contento, na sredini igrišča pa Thomas Müller.

Finale, München, sobota ob 20.45:
BAYERN - CHELSEA

Verjetni postavi:
Bayern: Neuer, Lahm, Timoščuk, Boateng, Contento, Schweinsteiger, Kroos, Robben, Müller, Ribery, Gomez.

Chelsea: Čech, Bosingwa, Cahill, David Luiz, Cole, Mikel, Essien, Lampard, Kalou, Mata, Drogba.

Sodnik: Pedro Proenca (Portugalska)