Chelsea se je drugič v zgodovini uvrstil v veliki finale najelitnejšega evropskega klubskega tekmovanja. Londončani v Münchnu veliko pričakujejo od izjemnega Didierja Drogbaja. Foto: EPA
Chelsea se je drugič v zgodovini uvrstil v veliki finale najelitnejšega evropskega klubskega tekmovanja. Londončani v Münchnu veliko pričakujejo od izjemnega Didierja Drogbaja. Foto: EPA
Roberto Di Matteo
Roberto Di Matteo je po slabših predstavah pod vodstvom Andreja Villasa Boasa Chelseaju rešil sezono, popeljal ga je do zmagoslavja v FA-pokalu, 19. maja pa bodo modri zaigrali še v finalu Lige prvakov. Foto: EPA
Roman Abramovič
Od vseh naslovov si Chelseajev lastnik Roman Abramovič želi naslov evropskega prvaka. Bo Chelseaju uspelo postati prvi londonski klub s takšnim nazivom? Foto: EPA
Branislav Ivanović
Chelseajevi navijači cenijo brezkompromisno bojevitost Branislava Ivanovića. Foto: EPA
Didier Drogba in Fernando Torres
Zna se zgoditi, da bosta tekmo v Münchnu začela Didier Drogba in Fernando Torres, ki pa vsakič, ko sta igrala skupaj na zelenici, nista bila pretirano uspešna. Foto: EPA
Chelsea
V finalu zaradi prepovedi igranja ne bodo smeli nastopiti John Terry, Branislav Ivanović, Ramires in Raul Meireles. Londončani bodo še posebej pogrešali branilski dvojec in Ramiresa, ki je v zadnjem času v izjemni (strelski) formi. Foto: EPA
Chelsea Slovenija
Slovenski privrženci Chelseaja so si ogledali že številne tekme na Stamford Bridgeu, veliko pa jih bo odpotovalo tudi v München, kjer bodo stiskali pesti za svoje ljubljence. Foto: Matjaž Homar
Chelsea Slovenija
Slovenski navijači so v Londonu med drugim pritegnili tudi pozornost Angležev. Takole so podali intervju za uradni klubski TV-kanal Chelsea TV. Foto: Matjaž Homar
Franck Ribery in Arjen Robben
Chelseajeve navijače še najbolj skrbita bočna napadalca Bayerna Franck Ribery in Arjen Robben. Foto: EPA

Le še uspešno izvedena 11-metrovka Johna Terryja je 21. maja 2008 na stadionu Lužniki v Moskvi Chelsea ločila od krstnega naslova evropskega prvaka, a je kapetanu modrih v ključnem trenutku spodrsnilo, slovito lovoriko pa so pozneje tretjič v zgodovini dvignili rdeči vragi. Zdaj imajo Londončani novo priložnost, pot do naslova pa bo najverjetneje še težja.

Na razgreti Allianz Areni v Münchnu bodo morali ugnati domači Bayern, ki je že večkrat dokazal, da je 'ustvarjen' za velike evropske tekme, navsezadnje je to v polfinalu občutil tudi novopečeni španski prvak Real iz Madrida.

Velike napovedi se niso uresničile
Chelsea ima od prihoda Romana Abramoviča leta 2003 vsako sezono zelo visoke ambicije. To so Londončani pokazali tudi s prihodom Andreja Villasa Boasa pred začetkom sezone. 'Baby Mourinho' je s Portom sezono prej osvojil vse, kar se je osvojiti dalo, na Stamford Bridgeu pa se Portugalec ni najbolje znašel. Še posebej je bil porazen december, v katerem so modri od možnih 18 točk na šestih prvenstvenih tekmah osvojili zgolj polovico, ne najboljše predstave pa so se nadaljevale tudi v novem letu. Usodo Villasa Boasa je dokončno zapečatil poraz v Neaplju, kjer so Italijani slavili s 3:1.

Di Matteo preporodil ekipo
4. marca letos je začasni menedžer kluba postal Roberto Di Matteo, ki je že kot igralec na Stamford Bridgeu preživel šest let. Italijanski strateg, ki je še sezono prej vodil West Bromwich Albion, je hitro preporodil ekipo. Poskrbel je, da je v načeta Chelseajeva jadra zapihal svež veter, in začel nizati zmage. Prvi pravi preizkus je bila povratna tekma osmine finala Lige prvakov, kjer so Londončani izid spreobrnili sebi v prid in se prek Napolija uvrstili v četrtfinale. Prek Benfice so se nato s skupnim izidom 3:1 uvrstili v polfinale, kjer so se udaril s slovito Barcelono. Ta je na Stamford Bridgeu padla z 1:0, na Camp Nouu pa so Londončani uprizorili pravi čudež. Znašli so se v zaostanku z 2:0, za nameček pa je bil zaradi nešportne poteze izključen še kapetan Terry. Številni so bili prepričani, da se bodo aktualni evropski prvaki z edinim angleškim predstavnikom v polfinalu do konca tekme poigravali, a ni bilo tako.

Izpit položil z desetico!
Še pred odmorom je izjemno pomemben zadetek mojstrsko dosegel Ramires in napovedal zelo razburljivo nadaljevanje. Res je bilo tako. V drugem polčasu so Londončani odlično branili svoja vrata in odbijali silovite napade Kataloncev, ki so proti Petru Čechu prodirali z vseh strani. Barcelona je na vrata gostujoče ekipe sprožila 23 strelov, šest v okvir vrat, a nikakor ni dosegla zadetka, ki bi jo popeljal v veliki finale. V izdihljajih tekme so gostitelji napadli na vse ali nič, storili napako, finale štirikratnih angleških prvakov pa je v sodnikovem dodatku potrdil Fernando Torres. Chelseaju proti Barceloni nogometni strokovnjaki niso pripisovali veliko možnosti, a so morali na koncu priznati svojo zmoto. Di Matteo je na največji nogometni klubski sceni izpit položil z desetico, slavje in priprave na münchenski finale pa so se lahko začeli.

Na finalni obračun v okrnjeni zasedbi
Chelsea, ki je letošnjo sezono Premier lige sklenil na zanj skromnem šestem mestu, v Münchnu ne bo mogel računati na usluge Terryja, letos strelsko izjemno razpoloženega Ramiresa, velikega borca Branislava Ivanovića in Raula Meirelesa. Manjkali bodo torej štirje ključni igralci, ki bi jih modri v boju z Bayernom še kako potrebovali! Še posebej se bo poznala odsotnost Ivanovića, ki je letos nanizal že vrsto izjemnih predstav, nazadnje v finalu FA-pokala, kjer je bil nerešljiva uganka za Liverpoolove napadalce. Poznala se bo tudi odsotnost Terryja, ki je odličen v igri z glavo, Bavarci pa si bodo lahko oddahnili, saj jim ne bo treba paziti na zelo neugodnega Ramiresa, ki je v zadnjem času zadel nekaj zelo pomembnih golov. Namesto branilskega dvojca bosta najverjetneje zaigrala David Luiz in Gary Cahill, precej več težav pa bo imel Di Matteo s sestavo vezne linije, saj vezisti, ki so na voljo, trenutno niso v pravi formi.

Lahko se zgodi, da bosta tekmo skupaj začela Torres in Didier Drogba, kar pa za zdaj še ni obrodilo sadov. Skupaj sta zaigrala 24-krat (petkrat od začetka), a se na teh srečanjih nista vpisala med strelce.

Intervju z navijačema Chelseaja
Za mnenje o finalnem obračunu smo povprašali tudi predsednika uradnega kluba slovenskih navijačev Chelseaja Uroša Lajovica in zastopnika kluba Matjaža Homarja. Oba za Chelsea navijata že več kot deset let, večkrat sta si tekme modrih ogledala na Stamford Bridgeu, kjer so Slovence med drugim posneli za Chelsea TV, skupaj s še 44 slovenskimi privrženci modrih pa si bosta ogledala tudi finalni obračun v Münchnu.


Za Chelseajem je zanimiva sezona. Londončani so osvojili FA-pokal, igrajo v finalu Lige prvakov, v prvenstvu pa se ni izšlo vse po načrtih. Kje vidita glavni razlog za padec forme v Premier ligi?
Uroš:
Po mojem mnenju ne gre toliko za razliko med tekmovanji. Malce sicer gotovo vpliva vrsta tekmovanja, znali so se bolj motivirati za tekme Lige prvakov in FA-pokala, ampak tudi v prvenstvu niso bili tako slabi rezultati. Res pa je, da jim na koncu ni uspelo premagati niti enega konkurenta za tretje in četrto mesto, kar se odraža v končnem stanju.
Matjaž: Se strinjam z Urošem. Je pa tu dejavnikov za padec v Premier ligi vsekakor več, od trenerja, kemije med igralci, poškodb, razporeda tekem do neuigranosti. Težko je najti pravo razmerje med njimi. K sreči se je obrnilo precej na bolje, čeprav 6. mesto v Premier ligi ni ravno v skladu s pričakovanji.

Andre Villas Boas se na Stamford Bridgeu ni izkazal. Škripalo je v prvenstvu, grozil je tudi izpad iz Lige prvakov. Potem pa je na menedžerski stolček sedel Roberto Di Matteo in z istimi igralci začel nizati uspehe. Kaj se je spremenilo oziroma v čem je Italijan boljši od svojega predhodnika?
Uroš:
Verjetno je bila kriva komunikacija oziroma način komunikacije trenerja z igralci. Ni znal dovolj taktično sprejemati odločitve glede na ege v klubu. Di Mateo je imel možnost opazovati vse te odnose in je lahko vse odlično uporabil v korist Chelseaja, saj je seveda tudi nekoč igral za klub. Gotovo pa sta pomagali tudi dobra taktična odločitev in motivacijska priprava igralcev.
Matjaž: Metode Villasa Boasa so bile drugačne od metod Di Mattea. Slednji je veliko bolj predan igralcem, kar se je definitivno poznalo pri rezultatih. Poleg tega je Di Matteo človek, ki pozna angleški nogomet. Čeprav Villas Boas ni slab trener, enostavno ni bil kos nalogi, pritiskom vodstva in igralcev. Žal.

Di Matteo je zablestel na Camp Nouu, kjer je s taktično dovršeno igro izločil Barcelono. Toda tekma z Bayernom je nekaj povsem drugega. Nemci imajo boljša bočna napadalca in v primerjavi z Barcelono tudi igralce, ki so odlični v igri z glavo. Menita, da bo to Chelseaju v finalu povzročalo težave?
Uroš:
Gotovo. Bayern je tudi napadalno usmerjen, zato bo treba igrati podobno defenzivno in s hitrimi protinapadi usmeriti pozornost na Neuerjeva vrata. Ampak če jim je uspelo proti Barceloni z igralcem manj, tako rekoč brez osrednjih branilcev, bi jim tudi tu moralo uspeti.
Matjaž: Se strinjam. Bayern bo zelo težek zalogaj. Težave lahko povzročajo tako rekoč z vseh položajev. Treba bo igrati preudarno in zapirati bočne linije ter sredino, da se onemogoči hitre protinapade. Ogromno pa bo tudi odvisno od dnevne forme enih in drugih.

V Münchnu ne bodo smeli zaigrati Terry, Ivanović, Ramires in Meireles. Vsi so tako rekoč nepogrešljivi členi Chelseaja. Kdo jih bo zamenjal in odsotnost koga se bo najbolj poznala?
Uroš in Matjaž:
Težko je reči, katerega, saj so vsi ključni igralci. Kapetan je le kapetan. Ramires je zadnje čase neustavljiv, kar se tiče zadetkov. Ivanovićeva fanatična borbenost in želja pa tudi ne moreta biti zanemarljivi. Kar se tiče obrambe, lahko zapolnita vrzel Luiz in Cahill, če bosta fizično pripravljena, težje pa je na sredini, kjer enostavno ni nobenega v pravi formi. Po najinem mnenju bi moral za Drogbajem začeti Torres in še malo za njim Essien kot zadnja varovalka na sredini. Navsezadnje gre tu za eno tekmo in lahko že najmanjši karton ali prekršek odloči srečanje.

Kateri nogometaši Bayerna vama povzročajo največ skrbi?
Uroš:
Robben in Ribery. Vsekakor odlična, hitra igralca, ki bosta trn v peti obrambni vrsti. Poleg tehničnega znanja se odlično gibljeta tudi brez žoge. Potem pa je tu seveda še Gomez, ki je močan in iznajdljiv v kazenskem prostoru. Na splošno ima Bayern zelo kakovostno ekipo, ki se dobro dopolnjuje, zato je tako rekoč vsak igralec skrb vzbujajoč.
Matjaž: Dodal bi samo še to, da znajo biti še kako neugodni Schweinsteiger, Müller in Kroos. Možje, ki ne popuščajo do zadnjega žvižga.

Vajina napoved razpleta finala.
Uroš in Matjaž: Tesna zmaga Chelseaja. 2:1, 3:2 ali po enajstmetrovkah ali po podaljšku!