Zadetek Darka Milaniča, ki ga nemški sodnik ni priznal. Foto: MMC RTV SLO
Zadetek Darka Milaniča, ki ga nemški sodnik ni priznal. Foto: MMC RTV SLO
Srečko Katanec in Peter Binkovski
Srečko Katanec je v 55. minuti mesto na zelenici prepustil Petru Binkovskemu in pri komaj 31 letih končal kariero. Foto: MMC RTV SLO
Zadetka Udoviča in Costacurte v Mariboru
Nepriznani zadetek Milaniča v Mariboru
Povzetek tekme Slovenija - Italija v Mariboru
Zadetek Ravanellija v Vidmu
Povzetek tekme Italija - Slovenija v Vidmu

Slovenija in Italija sta se srečali petkrat, vsaki reprezentanci sta pripadli po dve zmagi, ena tekma pa se je končala z neodločenim izidom. Pregled (drugi in tretji del boste lahko prebrali v naslednjih dveh dneh) začenjamo s tekmama v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo leta 1996 v Mariboru in Vidmu, ko se je Slovenija šele dobro pojavila na svetovnem nogometnem zemljevidu, azzurri pa so bili takrat ena vodilnih velesil.

V videoposnetkih na desni strani si oglejte:
- zadetka Udoviča in Costacurte v Mariboru
- nepriznani zadetek Milaniča v Mariboru
- povzetek tekme Slovenija - Italija v Mariboru
- zadetek Ravanellija v Vidmu
- povzetek tekme Italija - Slovenija v Vidmu

Kvalifikacije za Euro 1996, 7. septembra 1994 (Maribor):
SLOVENIJA - ITALIJA 1:1 (1:1)
6.000; Udovič 16.; Costacurta 19.

Slovenija: Simeunović, Galić, Milanič, Englaro, Jermaniš, Katanec (55./Binkovski), Novak, Židan (87./Križan), Čeh, Udovič, Gliha.
Italija: Pagliuca, Mussi, Panucci, Albertini, Costacurta, Baresi, Donadoni, D. Baggio (55./Berti), Casiraghi, Zola (55./Evani), Signori.

Sodnik: Bernd Heynemann (Nemčija)
7. septembra 1994 je slovenska nogometna reprezentanca prvič igrala v kvalifikacijah za katero od največjih tekmovanj. Italijani so v Ljudski vrt prišli kot svetovni podprvaki iz ZDA, a brez dveh največjih zvezdnikov, poškodovanih Roberta Baggia in Paola Maldinija. Visoke cene vstopnic so marsikaterega ljubitelja nogometa odvrnile od ogleda tekme v živo, tako da je dvoboj "azzurrov" in Slovence, ki so predtem v dveh letih odigrali 11 prijateljskih tekem, v Mariboru spremljalo "samo" nekaj več kot 6.000 gledalcev.

Malo je bilo tistih, ki so verjeli, da lahko izbrana vrsta Zdenka Verdenika preseneti Italijane, a Slovenci (kar šest članov začetne enajsterice je tedaj igralo v slovenski ligi) so s pogumno igro navdušili. Prvo priložnost so sicer imeli gostje, v 10. minuti je po podaji Dina Baggia malo mimo vratnice z glavo streljal Pierluigi Casiraghi. V 16. minuti so povedli Slovenci. Hiter protinapad je začel Alfred Jermaniš, z leve strani je pred vrata podal Džoni Novak, pred Gianluco Pagliuco se ni najbolje znašel Primož Gliha, a je bil zraven tudi Sašo Udovič in odbito žogo z nekaj metrov poslal v mrežo. Tri minute pozneje je sledilo izenačenje. Po strelu iz kota je v drugem poskusu ob levi vratnici natančno meril Alessandro Costacurta.

Zadnja reprezentančna tekma Katanca
Do konca polčasa je imel Udovič po kombinaciji z Gliho še eno lepo priložnost, od daleč je streljal mimo vratnice. Slovenska napadalca sta na začetku drugega polčasa zamenjala vlogi, v priložnosti se je bližje vratom znašel Gliha, a tudi on meril mimo vratnice. Sledil je trenutek, ki je s te tekme morda še najbolj ostal v spominu - nepriznani zadetek Darka Milaniča. Izolan je prodrl s sredine igrišča in se nato s približno 20 metrov od vrat odločil za strel z levico. Žoga je zadela enega od italijanskih nogometašev in se od prečke odbila za golovo črto ... Nemški sodniki na čelu z Berndom Heynemannom so menili drugače, njihovo zmoto pa sta potrdila televizijska posnetka, tudi tisti iz sijajno postavljene kamere na enem od stadionskih žarometov.

V 55. minuti je igrišče zapustil Srečko Katanec, za katerega je bil to peti in zadnji nastop v slovenski reprezentanci. Zamenjal ga je Peter Binkovski. Do konca tekme je Casiraghi z glavo stresel vratnico, ob njegovem novem poskusu pa je bil na pravem mestu Marko Simeunović. Na drugi strani je bil še enkrat nevaren Gliha, Pagliuca je njegov strel ubranil.

Končna statistika tekme: streli 7:7, koti 3:9, nedovoljeni položaji 3:1.

Izjavi selektorjev po tekmi:

Zdenko Verdenik: "Pred srečanjem smo upali na neodločen izid, toda skozi tekmo smo uvideli, da upanje lahko postane resničnost. Prikazali smo igro, polno dinamike in hitrosti, ki smo se je učili prav od italijanskega kolega Arriga Sacchija. Kljub slabši predstavi Italije menim, da so Italijani še vedno prvi favoriti skupine in da je bila današnja tekma le njihov slab trenutek."

Arrigo Sacchi: "Slovenija se je v današnjem srečanju pokazala v izredno dobri luči. Njeni igralci so odlično pripravljeni, tako fizično kot psihično. Vse srečanje so bili hitrejši. Ob koncu moram omeniti, da je izid tudi nekoliko nepravičen, saj je bila reprezentanca Slovenije boljši nasprotnik. Zaradi poznega začetka državnega prvenstva so naši igralci slabše pripravljeni."

Kvalifikacije za Euro 1996, 6. septembra 1995 (Videm):
ITALIJA
- SLOVENIJA 1:0 (1:0)
20.000; Ravanelli 13.

Italija: Peruzzi, Ferrara, Carboni, Di Matteo, Costacurta, Tacchinardi, Di Livio, Albertini, Del Piero (46./Signori), Zola (61./R. Baggio), Ravanelli (81./D.Baggio).
Slovenija: Zupan, Galić, Milanič, Poljšak, Jermaniš, Čeh, Kokol (46./Binkovski), Cvikl (78./Valentinčič), Zahović (80./Bečaj), Udovič, Gliha.

Sodnik: Ladislav Gadoši (Slovaška)
Na drugi tekmi med Italijo in nekoliko oslabljeno Slovenijo v Vidmu so bili gostitelji boljši in zmagali z 1:0. Že na začetku srečanja je Demetrio Albertini ob pomoči enega izmed slovenskih branilcev zadel prečko. V 5. minuti je Zlatko Zahović lepo podal v prazen prostor, Primož Gliha je z žogo stekel v kazenski prostor, vendar je okleval s strelom, tako da so mu Italijani pravočasno izbili žogo. Po hudem pritisku Italijanov je v 13. minuti slovenski vratar Branko Zupan, ki je zamenjal poškodovanega Marka Simenunovića, le klonil. Akcijo Italijanov je začel Ciro Ferrara, si izmenjal dvojno podajo z Angelom Di Liviom in potem lepo našel Fabrizia Ravanellija, ki je mojstrsko dvignil žogo in povedel svoje moštvo v vodstvo.

Gliha je pet minut pozneje v hitrem protinapadu zamudil še eno lepo priložnost. Njegov strel je Angelo Peruzzi ubranil. Po pol ure igre je Zupan pravočasno stekel iz vrat in preprečil zadetek Alessandru Del Pieru. Slovenski vratar je bil na pravem mestu tudi ob poskusu Gianfranca Zole od daleč, odbito žogo pa je Roberto Di Matteo poslal v vratnico. V nadaljevanju je imel dve priložnosti Sašo Udovič. Pri prvi je bil nespreten, drugič pa je po mojstrskem lobu Peruzzi žogo s skrajnimi močmi odbil v kot. Italijani so še zadnjič zapretili z dveh prostih strelov. Roberto Baggio je zadel vrhnji del mreže, udarec Giuseppeja Signorija pa je najboljši igralec tekme Zupan ubranil.
Tekmi mladih reprezentanc (U-21):
8. septembra 1994 (Nova Gorica):

SLOVENIJA - ITALIJA 1:1 (1:0)
2.000; Karić 38.; Inzaghi 89.
RK: Cherubini 58./Italija

Slovenija: Lalić, Bulajić, Knavs, A. Vršič, Kržišnik (78./Gunjač), Brezič, Karić, Spasojević, Kečan, Vulić, Šiljak (70./Marušič).
Italija: Fimiani, Cannavaro, Tresoldi (65./Inzaghi), Cherubini, Galante, Fresci, Pecchia, Cavallo (63./Brambilla), Vieri, Bigica, Del Piero.
Dan po neodločenem izidu članske reprezentance v Mariboru je svetlo prihodnost slovenskega nogometa napovedala tudi mlada reprezentanca, ki je v Novi Gorici proti tedanjim evropskim prvakom prav tako remizirala z 1:1. Slovenijo je v vodstvo v 38. minuti s prostega strela popeljal Amir Karić, minuto pred koncem tekme pa je v svojem slogu izenačil rezervist Filippo Inzaghi. Za "azzurrine", ki so od 58. minute imeli igralca manj, so tedaj igrali tudi Fabio Cannavaro, Christian Vieri in Alessandro Del Piero.

7. septembra 1995 (Vicenza):
ITALIJA
- SLOVENIJA 1:0 (0:0)
2.500; Galante 90.
RK: A. Vršič 90./Slovenija
Italija: Pagotto, Cannavaro, Coco, Pecchia (61./Ametrano), Galante, Panucci, Binotto (67./Inzaghi), Brambilla, Vieri, Bigica (66./Bernardini), Delvecchio.
Slovenija: Lalić, Bulajić, Balagić, A. Vršič, Javornik, Brezič, Karić, Kečan (87./T. Vršič), Usnik, Cimerotić, Marušič (75./Sešlar).
Mlada reprezentanca je v Vicenzi nesrečno izgubila v zadnji minuti, ko je Fabio Galante z glavo premagal do tedaj nepremagljivega Dina Lalića. V 87. minuti je iz enega redkih slovenskih protinapadov Sebastjan Cimerotić hitro potegnil po levi strani, a namesto da bi podal v sredino do osamljenega Simona Sešlarja nepotrebno preigraval in žogo izgubil.

Zadetka Udoviča in Costacurte v Mariboru
Nepriznani zadetek Milaniča v Mariboru
Povzetek tekme Slovenija - Italija v Mariboru
Zadetek Ravanellija v Vidmu
Povzetek tekme Italija - Slovenija v Vidmu