Če Samir Handanović ne bi ubranil enajstmetrovke, bi Libor Kozak takole izenačil na 2:2, zdaj pa je le znižal na končnih 2:1, s čimer se je Udinese zavihtel na tako želeno 4. mesto Serie A. Foto: EPA
Če Samir Handanović ne bi ubranil enajstmetrovke, bi Libor Kozak takole izenačil na 2:2, zdaj pa je le znižal na končnih 2:1, s čimer se je Udinese zavihtel na tako želeno 4. mesto Serie A. Foto: EPA
Giuseppe Moro
Giuseppe Moro (1921-1974), čigar rekord je izenačil Samir Handanović, je bil tako dober vratar, da si je v dresu Sampdorie na začetku 50. letih privoščil prav nenavadno obrambo enajstmetrovke. Tik pred strelom je v zrak vrgel svojo kapo in jo nato z eno roko ujel, z drugo pa ubranil strel osuplega nasprotnika. Foto: ASRtalenti
Andraž Kirm
Andraž Kirm je edini izbranec Matjaža Keka, ki se mu v tujem klubu obeta naslov državnega prvaka. Foto: MMC RTV SLO
Goran Šukalo (Duisburg) na tleh po golu proti Kaiserslauternu
Goran Šukalo, ki je s svojimi goli z glavo tudi priigral Duisburgu finale nemškega pokala, zanika vpletenost v nečedne stavniške posle. Nemški klub stoji za njim, več pa bo znano, ko se bo po koncu sezone odzval slovenskemu vabilu na zaslišanje. Foto: Reuters

Pred slovenskim reprezentančnim vratarjem je v najelitnejši italijanski ligi, ki je sama po sebi sinonim za tekmovanje z najboljšimi čuvarji mreže, šest najstrožjih kazni v eni sezoni uspelo ubraniti le Giuseppeju Moru. Legendarni vratar iz Trevisa je bil v obdobju po II. svetovni vojni zvezda prav zaradi mojstrstva pri zaustavljanju strelov z bele točke. Med letoma 1947 in 1955 je ustavil 16 od 44 enajstmetrovk, rekord s šestimi obrambami 11-m pa je postavil v sezoni 1948/49. Po skupnem številu zaustavljenih kazenskih strelov ga je šele po pol stoletja prehitel Luca Marchegiani (17/42).

V Serii A ubranil že 11 enajstmetrovk
Vse to dosežke zdaj resno ogroža Samir Handanović. V nedeljo je 26-letni Ljubljančan zaustavil sicer izredno slab poskus Zarateja, s čimer je Furlanom omogočil zmago nad Laziem (2:1), sicer neposrednim tekmecem za preboj v Ligo prvakov. "Sarma" je v svoji karieri v Serii A tako zaustavil že 11 od 26 enajstmetrovk, s čimer je svoj odstotek obramb dvignil na neverjetnih 42,3 %! Do konca sezone 2010/11 sta še dva kroga ...

S poskusom Zarateja ni imel veliko dela
A skromni "Sarma" se ni ukvarjal z rekordom, temveč predvsem z uspehom svojega kluba, v katerega je poleti 2004 iz Domžal prišel za nekaj tisoč evrov. "Pod to zmago smo se podpisali vsi. Dobro smo igrali in dali vse od sebe. Obramba 11-m je bile taka kot druge obrambe na tekmi, je pa to pomembno v teh časih, ko dosojajo tako veliko enajstmetrovk. Vseeno v oceni vratarja ne smemo pretiravati, če ta ubrani kazenski strel. Konec koncev je Zarate streljal po sredini in ne kot," je slovenski vratar ostal trdno na tleh.

Udinese se je pobral po dveh zaporednih porazih in ima usodo preboja v Ligo prvakov v lastnih rokah in nogah. Furlani najprej gostujejo pri Chievu, v zadnjem krogu pa gostijo novega italijanskega prvaka Milan (22. maja). "Danes ne bomo proslavljali, saj smo utrujeni, hkrati pa nismo še naredili vsega. Če ne zmagamo v Veroni, so današnje tri točke zaman," ostaja previdna Udinesejeva št. 1.

"Sarma" bi rad videl poln Friuli
V boju za "nogometni raj" in konec italijanskega prvenstva si je "Sarma" zaželel tudi več gledalcev: "Radi imamo naše navijače, ki nas dobro podpirajo, a želimo si poln stadion. Povsem polnega sem ga videl le proti Barceloni, ko sem na Friuli prišel kot gledalec." Mogoče je malce ostarel stadion, za katerega že imajo pripravljene posodobitvene načrte, s 30 tisoč sedeži le nekoliko prevelik za mesto s sto tisoč prebivalci, ki pa zdaj živijo v upanju, da bodo drugo leto gledali Ligo prvakov. To naj bi tudi pomenilo, da bodo Sanchez, Inler in Handanović vsaj še eno leto ostali med "zebrami".

Kirm pred naslovom, Šukalo odgovarja z goli
Od slovenskih reprezentantov se do boja za Ligo prvakov lahko prebije le še Andraž Kirm, ki je tokrat s 7. prvenstvenim golom pomagal prekiniti niz dveh porazov Wisle. Krilni vezist je bil eden ključnih igralcev pri zmagi "bele zvezde" v Gdansku, s čimer je Wisla utrdila vodstvo v poljskem prvenstvu, kjer ima šest točk prednosti pred drugo Jagiellonio Bialystok.

Hude obtožbe o vpletenosti v mariborsko nezakonito stavnico so očitno izreden motiv za Gorana Šukala, ki skuša na igrišču dokazati svojo nedolžnost. Tokrat je Koprčan postavil končni izid med Duisburgom in Paderbornom 3:1. Osmi letošnji gol v 2. Bundesligi je slovenski vezist dosegel kot običajno z glavo. Duisburg je brez možnosti za napredovanje v 1. ligo, zato pa Šukalov klub 21. maja čaka ključna tekma sezone - finale pokala s Schalkejem.

Nevarno gostovanje v Frankfurtu
Tretji gol reprezentantov je prispeval Matej Mavrič Rožič, ki je Kapfenbergu proti Rapidu Dunaj z bele točke priigral pomembno točko v boju za obstanek. Pirančan je tretji gol sezone zabil v 80. minuti.

Najbolj pester igralni dan sta imela Mišo Brečko in Milivoje Novaković, ki sta na gostovanju pri Eintrachtu (0:2) pomagala zagotoviti "kozličkom" obstanek v 1. Bundesligi. Oba slovenska reprezentanta pa sta bila tudi priča vdoru jeznih Frankfurtčanov in odločnemu posredovanju nemške policije.

Kako je Zarate podal v roke Handanoviću?

Kirm izkoristil natančno podajo


Šukalov gol za Duisurg


Mavrič začel in končal akcijo za izenačenje
(od 2.55)

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Matjaža Keka (24 igralcev)
Ime PriimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI (3)
Vid BelecCrotone (ITA II)Crotone - Novara 0:3vso tekmo/
Jasmin HandanovićEmpoli (ITA II)Empoli - Albinoleffe 2:1/na klopi
Samir HandanovićUdinese (ITA)Udinese - Lazio 2:1vso tekmo v 67' ubranil 11-m - 6. letos
BRANILCI (8)
Siniša AnđelkovićPalermo (ITA)Palermo - Bari 2:1/na klopi
Mišo BrečkoKöln (NEM)Eintracht - Köln 0:2do 71' (0:1)/

Boštjan Cesar

Chievo (ITA)9. 5.: Juventus - Chievo?tekma v ponedeljek
Branko IlićLokomotiva Moskva (RUS)Zenit St. Peterburg - Lokomotiva 1:1od 91' (1:1)zaigral drugič zapored
Bojan JokićChievo (ITA)9. 5.: Juventus - Chievo?tekma v ponedeljek
Matej Mavrič RožičKapfenberg (AVT)Kapfenberg - Rapid Dunaj 1:1vso tekmo v 80' z 11-m za 1:1, 3. gol
Marko ŠulerGent (BEL)Gent - Lokeren 2:2/izven postave
Mitja VilerMariborNafta - Maribor 1:1od 67' (1:0)podal za 1:1
VEZISTI (9)
Armin BačinovićPalermo (ITA)Palermo - Bari 2:1vso tekmo/

Valter Birsa

Auxerre (FRA)Auxerre - Montpellier 1:0do 65' (0:0)/
Josip IličićPalermo (ITA)Palermo - Bari 2:1od 46' (1:1)podal za 2:1
Andraž KirmWisla Krakow (POL)Lechia Gdansk - Wisla 0:3vso tekmo v 29' za 0:2 - 7. gol sezone
Robert Koren (c)Hull City (ANG II)Bristol C. - Hull C. 3:0do 34' (2:0)/
Nejc PečnikKrilja Sovjetov (RUS)Tomsk - Krilja Sov. 1:1vso tekmo v 51'
Aleksander RadosavljevićADO den Haag (NIZ)15. 5.: Heracles - Den Haag/finale pokala
Goran ŠukaloDuisburg (NEM II)Duisburg - Paderborn 3:1vso tekmo v 71' za 3:1 - 8. gol sezone
Dare VršičOlimpija LjubljanaOlimpija - Celje 3:1/kartoni
NAPADALCI (4)
Zlatko DedićBochum (NEM II)Osnabrück - Bochum 1:3do 88' (1:1)podal za 0:1
Zlatan LjubijankićGent (BEL)Gent - Lokeren 2:2vso tekmov 35' izsilil
Milivoje NovakovićKöln (NEM)Eintracht - Köln 0:2do 86. (0:1)podal za 0:1, v 62' - 4. karton
Tim MatavžGroningen (NIZ)15. 5.: Groningen - PSV/finale pokala
"Ladje na obzorju"
Miran BurgičWacker Tirol (AVT)Mattersburg - Wacker 2:1vso tekmo/
Enej JeleničGenoa (ITA)Genoa - Sampdoria 2:1/izven postave
Rene KrhinBologna (ITA)Bologna - Parma 0:0 od 60' (0:0)/
Jasmin KurtićPalermo (ITA)Palermo - Bari 2:1/na klopi
Rene MiheličNacional (POR)Nacional - Olhanense 0:1do 68' (0:1)/
Dalibor StevanovićVitesse (NIZ)15. 5.: Vitesse - Excelsior/finale pokala