Marcos Tavares je bil že blizu odhodu v Romunijo, a ga je športni direktor Zlatko Zahovič zadržal v klubu. Kakšna poteza ... Foto: EPA
Marcos Tavares je bil že blizu odhodu v Romunijo, a ga je športni direktor Zlatko Zahovič zadržal v klubu. Kakšna poteza ... Foto: EPA
Spomin na uvrstitev Maribora v Ligo prvakov
Izjemno izhodišče Maribora

Slovenski prvaki so si z zmago s 3:2 nad favoriziranim Zürichom, ki ima skoraj 10-krat višji proračun (15 milijonov evrov), priigrali izjemno izhodišče pred povratno tekmo naslednjo sredo v Ljudskem vrtu. Švicarski trener Bernard Challandes je pred tekmo od svojih nogometašev zahteval dva gola in jih tudi dobil, a kaj, ko tudi v najbolj divjih sanjah ni pričakoval, da bodo Mariborčani zadeli trikrat. Tisti Mariborčani, ki na prvenstvu v 180 minutah še niso premagali nasprotnikovega vratarja.

Tavares, Pavlovič, Ranilovič ... in Guatelli
Štajerski junak je bil domači vratar Andrea Guatelli. 25-letni Italijan je podaril žogo dvakratnemu strelcu Tavaresu za izenačenje na 1:1 in bil neposredni krivec za evrogol neutrudljivega Zorana Pavloviča iz kota, ko ga je preletela žoga kljub njegovim 197 centimetrom. Pavlovič bi praktično lahko dokončno odločil dvoboj v 82. minuti, vendar je njegova "bomba" (zakaj tako močno?) z bele točke zletela mimo vrat. Seveda ne smemo pozabiti izvrstnih obramb Marka Raniloviča, še posebej pri dveh strelih ob samem koncu srečanja.

"Vse skupaj je bil samomor"
"Če dobiš takšne gole in omogočiš tekmecem toliko daril, je vse skupaj kot samomor. Toliko individualnih napak, neverjetno … Na drugi strani pa smo imeli toliko priložnosti, pri tej ravni tekmovanja se to ne sme dogajati. Zdaj imamo v Mariboru novo priložnost, videli bomo, kako se lahko moštvo odzove," je po tekmi povedal strateg Züricha.

Milanič nezadovoljen z obrambo
Trener Maribora Darko Milanič je bil zadovoljen, a hkrati zaskrbljen nad obrambno igro: "Zelo zanimiva tekma, z velikim številom golov in priložnosti. Z zmago smo zadovoljni, vendar je nasprotnik kakovosten in nas čaka težko delo še doma. Gostitelji so si ustvarili veliko priložnosti, a smo bili tudi mi nevarni. Žal smo v ključnih trenutkih tekme zapravili enajstmetrovko, toda zadeli smo trikrat in imamo zmago. Kar je nujno treba popraviti, je faza obrambe. Opazna je tudi razlika med našo ligo in Evropo, od tod tudi težave pri spremljanju ritma. Fantje so igrali na meji zmogljivosti, treba jim je čestitati."

10 let od nepozabnega podviga
Vijoličasti imajo zdaj izjemno priložnost za uvrstitev v zadnji krog, t. i. "končnico" za Ligo prvakov, ki bo dala udeležence najelitnejšega klubskega tekmovanja na svetu. Letos mineva točno 10 let od nepozabnega podviga, ko se je "mali" Maribor pod vodstvom Bojana Prašnikarja prek Lyona nepričakovano uvrstil med evropske velikane. Pot do tega je še dolga, toda sanje so spet dobile nekoliko realnejšo osnovo.

Zmagovalec vsaj v Evropsko ligo
Kakor koli že ... Zmagovalec dvoboja naslednji teden si bo že zagotovil nastop v skupinskem delu Evropske lige, naslednice Pokala Uefa, ki tudi prinaša lepo finančno nagrado. Tudi zato bo ta dvoboj eden izmed najpomembnejših v mariborski klubski zgodovini.

Spomin na uvrstitev Maribora v Ligo prvakov
Izjemno izhodišče Maribora