Takole je Juma Suzuki postavil končni izid prvega polfinala svetovnega klubskega prvenstva. Foto: Reuters
Takole je Juma Suzuki postavil končni izid prvega polfinala svetovnega klubskega prvenstva. Foto: Reuters
Sodnik je prvič doslej uporabil videoposnetek za določitev najstrožje kazni. Foto: Reuters

nogometnim prvakom Kašima Antlersom in prvakom Južne Amerike Atletico Nacionalom, ki jo je dobil prvi s 3:0 in tako postal prvi finalist svetovnega klubskega prvenstva, se bo zapisala v zgodovino.

"Zgodovina je zapisana na Japonskem," je sporočila Fifa.

Tekma je zgodovinska, saj je sodnik prvič doslej uporabil videoposnetek za določitev najstrožje kazni. V 33. minuti po prekršku v kazenskem prostoru si je madžarski sodnik Viktor Kassai vzel nekaj minut časa, odšel do četrtega sodnika in po ogledu videoposnetka, kot je to običaj na primer na košarkarskih tekmah, pokazal na belo točko.

"To bo zgodovinski dogodek in korak naprej v razvoju nogometnega športa. Sodniki bodo lahko uporabljali sodobno tehnologijo, verjamem, da zdaj večjih napak ne bo," je pred začetkom svetovnega klubskega prvenstva dejal Marco Van Basten, nekdaj vrhunski nizozemski nogometaš, zdaj pa pri Fifi vodja oddelka, zadolženega za tehnološki razvoj.

Japonski prvak prvi finalist
Strelec zadetka je bil Šoma Doi. Ob izteku tekme sta bila nato natančna še Jasuši Endo in Juma Suzuki. V finalu pa se bodo Japonci pomerili z zmagovalcem četrtkovega polfinala med Real Madridom in Americo iz Mehike.

Dopoldan je na tekmi za 5. mesto azijski prvak Jeonbuk Hyundai iz Južne Koreje premagal Mamelodi Sundowns iz Južnoafriške republike s 4:1.

Svetovno klubsko prvenstvo, Osaka

Polfinale:
ATLETICO NACIONAL (KOL) - KASHIMA ANTLERS (JAP) 0:3 (0:1)
Doi 33., Endo 83., Suzuki 85.
Četrtek:
REAL MADRID - AMERICA (MEH)

Tekma za 3. mesto in finale bosta v nedeljo.