Darko Birjukov meni, da bodo dvoboj s Splitom odločile nianse in dnevna forma. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Darko Birjukov meni, da bodo dvoboj s Splitom odločile nianse in dnevna forma. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Luka Elsner
Luka Elsner (levo) pričakuje bolj zaprto igro Splita. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Birjukov in Milanič po superpokalu
Superpokalna lovorika Domžalčanom

Domžalčani so v petek v Mariboru resda zmagali (1:2), a Birjukov ni bil povsem zadovoljen: "Danes nismo prikazali najboljše igre. Želim si več, saj sem zahteven. Izgubili smo "milijon" čistih žog, kar je nedopustno. To se je dogajalo tudi igralcem, od katerih tega ne bi pričakovali. Če izgubljaš žoge, potem ne moreš pričakovati, da imaš vajeti igre v svojih nogah. Gotovo se bo to do četrtka popravilo. Včasih pač pride tudi kakšen tak dan."

Povratna tekma v Dugopolju, ne v Splitu
Birjukov je dan pred superpokalnim obačunom spremljal Split na prijateljski tekmi proti Sarajevu v Dugopolju, ki jo je hrvaški klub z zadetkom Anteja Vitaića dobil z 1:0. Na stadionu v Dugopolju nedaleč od Splita bo odigrana tudi povratna tekma 2. predkroga Evropske lige proti Domžalam, saj njihov domači stadion Park mladeži ne izpolnjuje kriterijev Evropske nogometne zveze.

"Videl sem zelo kvalitetno in disciplinirano ekipo, ki je precej izkušena, saj je večina igralcev starih 28, 29 let. Gotovo nas čaka zelo zahtevna naloga, a če bomo takšni, kot želim jaz, imamo možnosti za napredovanje. Odločile bodo nianse in dnevna forma," napoveduje trener slovenskih podprvakov.

Elsner: Imeli smo nekaj sreče
Luka Elsner
meni, da je bila superpokalna tekma dobrodošel preizkus pred prvim nastopom v Evropi. "Mogoče bomo proti Splitu zaradi tega v manjši prednosti. Gotovo se pozna razlika med pripravljalnimi in pravo tekmo. Stvari se odvijajo hitreje," pravi izkušeni branilec.

Vodilo za Domžalčane bo prvi polčas iz Ljudskega vrta. "V drugem smo izgubili preveč žog. Z vstopom Tavaresa je Maribor postal veliko bolj nevaren. Imeli smo nekaj sreče, da smo uspeli zadržati vodstvo," dodaja Elsner.

Koncentracija bo morala biti na visoki ravni
In kaj meni o Splitu, ki je lani prvič igral v elitni hrvaški ligi ter zasedel tretje mesto za Dinamom in Hajdukom? "Verjetno bodo igrali precej zaprto. Potrebne bo veliko previdnosti in dobrih podaj, da bomo imeli čim več časa žogo v svoji posesti, hkrati pa bodo morali oni veliko teči. Počasi bo treba prebijati zgoščeno obrambo, koncentracija pa bo morala biti na visoki ravni, saj se na takšnih tekmah kaznuje vsaka napaka. Split je čvrsta ekipa in ta tekma bo izjemno težka. Smo pa pokazali, da imamo dobro kombinatoriko in posameznike, ki so sposobni odločati tekme. Igralci, kot so Juninho, Horvat in Pekič, so naše močno orožje."

Poškodbe že vse leto spremljajo zmagovalce Pokala Hervis, a so prinesle tudi marsikaj pozitivnega. "Mislim, da smo zaradi tega v določeni meri uspeli spraviti v pogon nekaj mlajših fantov. Takšne tekme jim pomenijo ogromno. Vidim, da nekateri zelo dobro napredujejo. Danes je denimo Slobodan Vuk odigral zelo kvalitetno tekmo. To je naša prihodnost," razmišlja "Francoz".
Damir Pekič in Nejc Vidmar bosta v četrtek lahko igrala, verjetno pa se bo v ekipo vrnil tudi Rok Hanžič.

Katalinić majhno prednost daje Domžalam
Splitčani so v Slovenijo prišli v torek. Trener Ivan Katalinić in njegov pomočnik, nekdanji nogometaš Maribora Stipe Balajić, sta si v petek v živo ogledala tekmo Domžal in Maribora.

"Odigrali so še boljše kot na prijateljski tekmi proti Bakuju. So odlična in izkušena ekipa, ki v vsakem trenutku ve, kaj hoče. Vse niti igre vlečejo Juninho, Horvat, Teinović in Knezović. Posebej nevarni so ob prekinitvah," ocenjuje Katalinić, ki majhno prednost daje Domžalam, ker so že v tekmovalnem ritmu.
Sodnik bo Španec Cesar Muniz Fernandez, ki je aprila letos delil pravico tudi na tekmi španskega prvenstva med Barcelono in Realom (1:1).
Evropska liga, 2. predkrog, prvi tekmi

Četrtek ob 20.00 (prenos na TV SLO 2 in MMC-ju):
OLIMPIJA - BOHEMIANS (IRS)

Ob 20.45:
DOMŽALE - SPLIT (HRV)

Povratne tekme bodo 21. julija.

Birjukov in Milanič po superpokalu
Superpokalna lovorika Domžalčanom