Zlatko Zahovič je povlekel številne pravilne poteze v Mariboru, ki je od leta 2007 vsako sezono napredoval. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Zlatko Zahovič je povlekel številne pravilne poteze v Mariboru, ki je od leta 2007 vsako sezono napredoval. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Mariborčani so tokrat že po 90 minutah ugnali Celjane, lani so se z njimi precej mučili v Stožicah, odločali so streli z bele točke. Foto: Aleš Fevžer
Mariborčani s pokalom sklenili izjemno sezono
Maribor do 8. pokalne zmage

V finalu so vijoličasti premagali žilave Celjane z 1:0 in s tem potrdili prevlado v slovenskem prostoru. 42-letni Zahovič je v pogovoru za MMC v Kopru strnil vtise po šestih letih dela v Mariboru. Štirje naslovi državnega prvaka (2009, 2011-13) in trije pokalni naslovi (2010, 2012 in 2013) povedo vse. Tudi v Evropski ligi je Maribor zadnji dve sezoni igral v skupinskem delu, le Liga prvakov je še vedno neizpolnjena želja Zahoviča, Darka Milaniča in sodelavcev. Dopust bo kratek, saj se vsi že 11. junija zberejo na skupni večerji, naslednji dan pa se začnejo priprave na novo sezono.
Nekdanji zvezdnik Partizana, Porta, Olympiacosa, Valencie in Benfice je 20. julija 2007 zavihal rokave v Ljudskem vrtu. Začetki niso bili enostavni ... Najboljši strelec v zgodovini slovenske nogometne reprezentance (35 golov) je imel veliko težav že v prvi sezoni. Marijan Pušnik in Milko Đurovski se nista znašla na klopi, nato je Branko Horjak opravil nalogo dežurnega gasilca. Pred petimi leti smo se po izgubljenem finalu pokala (Interblock je slavil z 2:1) pogovarjali s Horjakom, ki je takrat (Domžale so imele po koncu sezone 2007/08 24 točk več od četrtouvrščenega Maribora) napovedal preporod vijoličastih v naslednjih sezonah.


V finalu Maribor ni prikazal najboljše igre, a vseeno ste osvojili lovoriko in s tem postavili piko na i odlični sezoni.
Vsekakor sanjska sezona za nas. Pričakovali smo zelo težko tekmo s Celjani, ki so nas letos že dvakrat premagali. Imajo mlado ekipo z veliko talenti. Težko držijo visok ritem vseh 90 minut, na koncu tekme se je pokazalo, da imajo naši igralci precej več izkušenj tudi z evropskih tekem.
V spomladanskem delu Maribor ni prikazal vrhunskih predstav. Na koncu ste imeli v Prvi ligi osem točk naskoka pred Olimpijo. Ste vseeno zadovoljni z igrami v zadnjih mesecih?
To je bilo načrtovano. Imamo nekaj novih igralcev, imeli smo tudi težave s poškodbami. Misli so usmerjene k poletju in kvalifikacijam za Ligo prvakov oz. za Evropsko ligo.
Maribor ste prevzeli poleti leta 2007, ko je bil v velikih težavah. V šestih letih ste osvojili štiri državne in tri pokalne naslove. Ste pričakovali, da boste imeli tako premoč v Sloveniji?
Tega res nisem pričakoval. Zavedal sem se, da lahko naredimo velik napredek. Imeli smo velik potencial - to so bili naši navijači. Zbudili smo spečega leva. Navijači so nam dali nov zagon, mi smo poiskali skrite rezerve, sklenil se je neki mozaik. Naš uspeh ni le delo ene
osebe. Sebe vidim kot le en del celotnega mozaika.
Konkurenca v Prvi ligi TS je prešibka. V letošnji sezoni vam je Olimpija skušala slediti, a se je že jeseni upehala. Močan tekmec bi bil verjetno zelo dobrodošel za nadaljnji razvoj Maribora.
Ko je bil Maribor peti na lestvici, ni nihče govoril, da je konkurenca slaba. Mislim, da tudi zdaj ni slaba konkurenca, a enostavno je Maribor premočan. Dvakrat zapored smo se uvrstili v skupinski del evropskega tekmovanja.
Lani ste izgubili v zadnjem predkrogu Lige prvakov proti zagrebškemu Dinamu. Zelo ste se že približali elitni druščini. Kako gledate na letošnje poletje in nov naskok na Ligo prvakov?
To je vsekakor želja vseh, ki delamo v tem športu. Maribor nikoli ni izpadel gladko, vedno so odločale malenkosti, ena vratnica ali pa enajstmetrovka za tekmeca. Ne glede na tekmeca, smo se vedno dobro upirali, tudi proti Maccabiju in Dinamu so odločale malenkosti. Pričakujem znova velik boj, ki pa se lahko obrne v eno ali drugo smer. Vsi se zavedajo, da smo trd oreh.

Boste zadovoljni, če bo v Ljudskem vrtu tretje leto zapored skupinski del Evropske lige?

To bi bilo nekaj fantastičnega! Nekaj takega se v slovenskem prostoru še ni zgodilo. Mi smo finančni palček v Evropi. S trdim delom se lahko približamo tekmecem, a vseeno moramo biti zelo previdni pri napovedih dosežkov v evropskih tekmovanjih.
Igralski kader za naslednjo sezono imate verjetno že sestavljen.
Večino igralcev že imamo. Mislim, da bomo precej boljši kot v letošnji sezoni.
Imate nekaj sijajnih nogometašev, ki si jih želijo močnejši klubi. Vam je veliko zvonil telefon v zadnjih tednih?
Vsekakor. Ni razloga, da se mi zaletavamo, enako je tudi s ponudniki. Časa je še dovolj, julija se šele začenja prestopni rok. Ne smemo prehitevati s temi stvarmi.

Mariborčani s pokalom sklenili izjemno sezono
Maribor do 8. pokalne zmage