Lionel Messi in Koke na zadnjem medsebojnem obračunu. Nedvomno bosta med glavnimi protagonisti tudi v soboto. Foto: Reuters
Lionel Messi in Koke na zadnjem medsebojnem obračunu. Nedvomno bosta med glavnimi protagonisti tudi v soboto. Foto: Reuters
Atletico - Barcelona
David Villa (desno) ima priložnost, da ubrani naslov španskega prvaka, saj je slavil lani z Barcelono. Foto: Reuters
Diego Simeone
Diego Simeone je lani Atletico popeljal do kraljevega pokala, letos pa ima priložnost, da to nadgradi še s prestižnejšima lovorikama. Foto: Reuters
Gerardo "Tata" Martino
To bo zagotovo zadnja tekma Gerarda Martina na klopi Barce, kjer se Argentinec ni proslavil. Naslednik Tate naj bi bil karizmatični Luis Enrique. Nekdanji kapetan je že napovedal, da v prihodnji sezoni ne bo več vodil Celte iz Viga. Foto: Reuters
Thibaut Courtois
Atletico ima najboljšo obrambo v La Ligi, saj je prejel le 25 golov, Barca jih je sedem več, a je tudi dala 23 zadetkov več od Madridčanov. Izjemen je vratar Thibaut Courtois, ki ga je posodil Chelsea, nekateri tuji (rumeni) mediji pa so namigovali, da si Belgijec želi prav k Barci. Foto: Reuters
Neymar in Andres Iniesta
Neymar je edini nogometaš Barce, ki je letos zatresel mrežo Atletica. Zadel je v superpokalu in Ligi prvakov. Foto: Reuters
Xavi, Lionel Messi
Ob slovesu Carlesa Puyola je zdaj prvi kapetan Xavi Hernandez. V prihodnji sezoni bo njegov namestnik Andres Iniesta, tretji v vrsti pa Lionel Messi. Foto: Reuters
Atletico - Barcelona
Torej, Barcelona 23. ali Atletico 10.? Foto: EPA

Po 37 krogih v igri ostajata še dve moštvi. Real je odpadel po zadnjem porazu v Vigu proti Celti (2:0). Večkrat so prvenstva odločena v zadnjem krogu, vendar pa se le malokrat ekipi, ki se borita za naslov, pomerita med sabo. Tako bo to v Primeri kar nekakšen finale po vzoru turnirskih tekmovanj. Toda "colchonerosi" prihajajo na Camp Nou s prednostjo treh točk in naslov osvojijo ob morebitni zmagi in tudi neodločenem izidu, za Barco pa štejejo le tri točke.

Letos sta se ekipi pomerili že petkrat. V superpokalu je zaradi gola v gosteh slavila Barcelona (0:0, 1:1), na Vicente Calderonu sta se v prvenstvu razšli brez golov, v Ligi prvakov pa je v četrtfinalu slavil Atletico (1:1, 1:0). Madridčani se bodo v finalu pomerili z Realom, optimistično pa lahko zrejo v ta dvoboj tudi zaradi statistike zadnjih let. V zadnjih šestih sezonah – z izjemo seveda dveh let, ko je naslov osvojila Barca – je končno zmago dosegla ekipa, ki je izločila Barcelono (Bayern, Chelsea, Inter, Manchester United).

Atletico presenetil v Španiji in Evropi
Številni kritiki so špansko prvenstvo označili v zadnjih sezonah za nezanimivo in izrazili prepričanje, da postaja liga dveh klubov. V zadnjih sezonah sta res Barcelona in Real Madrid vladala in z veliko prednostjo osvajala naslove, toda tudi v evropskih tekmovanjih sta bila giganta vedno vsaj v vrhu, če ne na njem. Drugi klubi, ki so predtem mešali štrene pri vrhu, so imeli tudi ogromno finančnih težav. Deportivo La Coruna, ki je bil prvak leta 2000, in Villarreal, ki je kot zadnji La ligo končal pred enim izmed najboljših dveh, ko je bil leta 2008 drugi, sta izpadla celo v drugo ligo, tudi Valencia, ki je leta 2004 kot zadnja poleg Barce in Reala dvignila lovoriko za domači naslov, pa ima velike finančne težave.

Toda letos se je boju za vrh pridružil Atletico. "Colhonerosi" so že od vsega začetka sezone v boju za naslov, strokovnjaki so jim, jasno, pred sezono dajali malo možnosti in tudi po dobrih igrah se to ni bistveno spremenilo - številni so napovedovali, da bodo slej ko prej varovanci Diega Simeoneja omagali. Toda moči jim niso pošle in tam nekje po remiju z Barco ob koncu prvega dela prvenstva so "Cholo" in njegova vrsta dokazali, da se bodo borili za lovorike, in to ne le v Španiji, ampak tudi za glavno klubsko na stari celini.

Lahko Atletico prekine prevlado Barce in Reala?
Tako po desetih letih lahko Atletico prekine prevlado Barce in Reala ter osvoji deseti naslov španskega prvaka in prvega po letu 1996. Prihodnji konec tedna pa bo imel proti mestnemu tekmecu, ki ga je letos v La ligi premagal in z njim remiziral, v kraljevem pokalu pa je bil boljši kraljevi klub, priložnost, da prvič osvoji tudi Ligo prvakov. Torej v dveh tednih kar dva "finala" za "rojiblancose".

Španski nogomet vlada svetu. Evropsko ligo je osvojila Sevilla, prav tako bo zmagovalec Lige prvakov španski klub, poleg tega so druge španske predstavnike v izločilnih bojih evropskih tekmovanj izločili prav španski klubi. Sevilla je bila boljša od Betisa in Valencie, Atletico pa od Barce. Prav tako je najboljša na svetu izbrana vrsta, ki bo junija v Braziliji branila naslov svetovnega prvaka. "Furia" je tudi aktualni evropski prvak, naslov je osvojila dvakrat zapored, kakor tudi v kategoriji do 21 let, do 19 let pa so bili španski mladeniči najboljši na stari celini dvakrat zapored, a so jim lani naslov odvzeli Srbi.

Trda obramba na čelu z izjemnim Courtoisom
Altetico navdušuje s trdo obrambo in domiselno igro v napadu, Simeone pa se je izkazal kot izjemen taktik. V vratih je najboljši mladi vratar na svetu Thibaut Courtois, ki počasi morda celo postaja številka ena med vsemi, v osrčju čvrste obrambe sta stebra Brazilec Miranda in Urugvajec Diego Godin, ob njima na bokih Juanfran in Brazilec Filipe Luis.

V vezni vrsti napade Madridčanov začenja in prekinja nasprotnikove letos prerojeni kapetan Gabi, ki igra z naskokom najboljši nogomet v karieri, ob njem je vsestranski Turek Arda Turan, igralec, ki ima idejo več in poskrbi za zadnjo podajo, pa je nadarjeni Koke, ki ga pod Pireneji vidijo kot naslednika velikega Xavija. V napadu ima ubijalski instinkt Diego Costa, ki bo kljub manjšim težavam s poškodbo pripravljen za dvoboj, širino pa dodajajo odličen skakalec Raul Garcia, Adrian Lopez in David Villa, ki je še lani igral za Barco, s katero je leta 2011 dvignil lovoriko v Ligi prvakov.

Pique in Alba pripravljena, Neymar vprašljiv
Okostje Barcine ekipe je že dalj časa isto. V vratih je Jose Manuel Pinto, ki je zapolnil vrzel po poškodbi in z neprepričljivimi igrami dokazal, kako nepogrešljiv člen je bil v zadnjih letih Victor Valdes, ki zapušča katalonsko prestolnico. V obrambi ima Barcelona še naprej ogromno težav. Kapetan Carles Puyol se je že poslovil in zaradi poškodbe, ki se mu vleče že zelo dolgo, ne bo nared. V prvi postavi se pričakuje povratnika po poškodbi in stebra španske reprezentante Gerarda Piqueja in Jordija Albo. Desna stran je rezervirana za Danija Alvesa, prednost pred mladim Marcom Bartro bo zagotovo dobil Javier Mascherano.

Kakovost sijajnih vezistov Sergia Busquetsa, Xavija, Andresa Inieste in Cesca Fabregasa ni nikoli bila sporna, prav vsi – tudi Busquets, ki je zadnji vezni – so izjemni virtuozi, več težav pa ima Barca v napadu. Lionel Messi sicer ni v najboljši formi, a vseeno predstavlja veliko nevarnost za vse nasprotnikove obrambe, Pedro in Alexis Sanchez pa ne najdeta prave forme in porabita veliko žog za morebiten gol. Neymar, ki je letos odločil superpokal na začetku sezone, po poškodbi ne bo pripravljen oziroma vsaj ne za celotno tekmo.

Najboljša Barca v zadnjih tednih
"Ne verjamem, da bo tekma zgodaj odločena, pričakujem pa, da bo Barca silovito začela. Mislim, da bomo videli najboljšo Barco v zadnjih tednih. Ima fantastično ekipo in igra doma. To je ena najtežjih Barcinih ekip, ki jo lahko dobiš za nasprotnika. Barca je vedno nevarna ne glede na taktiko in to, kateri igralci so na zelenici. So moštvo, ki ves čas napada. Vemo, kaj pričakovati. Vse imamo v svojih rokah in zavedamo se, kaj so naše slabosti. Za dober rezultat bomo morali igrati odlično," je pred tekmo številne pohvale na račun Barce izrekel argentinski strokovnjak na klopi Atletica.

Simeone je potrdil, da bo najnevarnejši mož Madridčanov pripravljen za finale Primere: "Diego Costa je pripravljen, normalno je treniral brez kakršnih koli težav in bo začel tekmo." Tudi Miranda je spregovoril o soigralcu in rojaku, ki pa sicer igra za Španijo: "Diego Costa nestrpno čaka tekmo in se zaveda, kako pomembna je za nas. Barcelona bo napadla, mi pa moramo ostati trdni v obrambi in prepričan sem, da bomo zadeli proti njim. Če želiš zmagati proti Barci, moraš odigrati zelo dobro fizično tekmo, z veliko intenzitete."

Pomembno, kdo bo prvi zadel
"La Liga je zelo pomembno tekmovanje. Vedno to poudarjamo, saj veliko pomeni, ker vse leto delaš za to lovoriko. Če nam jo uspe osvojiti, bo to velika stvar. Za nami je težko leto in vsako leto se nasploh srečujemo s težkimi situacijami, ki jih poskušamo premagati. Ne vem, ali bo lovorika rešila to sezono, a vseeno bi bilo izjemno osvojiti jo,"
je pred zadnjim dejanjem Barcine klubske sezone dejal Messi, ki se je s klubom dogovoril za podaljšanje pogodbe.

"Zelo pomembno bo, kdo bo prvi zadel. Če bi povedli, bi jih prisilili, da bi se bolj odprli. Atletico je najboljši v obrambi. Izjemno pritiskajo ves čas, si pomagajo in te pokrivajo na različne načine. Nasproti nam bo stala izjemna zasedba," pa je povedal Xavi, ki je ob odsotnosti Puyola kapetan Kataloncev. Dodal je: "Mislili smo, da smo ostali brez možnosti. Smo skoraj prezgodaj obupali. Mislili smo, da smo izgubili prvenstvo, a to se v nogometu dogaja in zdaj imamo vse v svojih rokah. To je zelo pomembna lovorika in nastopiti moramo kot prava ekipa. Imamo zgodovinsko priložnost. Zagotovo nas čaka izjemen boj. Ta generacija je izjemna, zdaj pa ima še to veliko priložnost. To je nekaj unikatnega in vprašanje, kdaj se bo znova ponovilo. Naša generacija še ni osvojila naslova na tak način. Odigrati tako tekmo je kot nekakšna češnja na torti za to generacijo."