Radenko Mijatovič Foto:
Radenko Mijatovič Foto:
Radenko Mijatovič
Radenko Mijatovič
Radenko Mijatovič
Radenko Mijatovič
Radenko Mijatovič

Slovenija - Da je na najvišji stolček Komisije za mali nogomet sedel Radenko Mijatovič je bržkone že vsem znano. Zanimalo pa nas je, kako je sploh prišlo do njegovega imenovanja, kakšne načrte ima omenjeni gospod v svojem mandatu, kako se bo lotil zagotavljanja finančnih sredstev za futsal, kaj pričakuje od naše reprezentance na Evropskem prvenstvu,... Vse to si lahko preberete v nadaljevanju...
Najprej čestitke ob izvolitvi za predsednika KMN NZS
Hvala za čestitke.
Javnost je ves čas pričakovala izvolitev enega od dveh kandidatov za predsednika KMN pri NZS, Patrika Perošo ali Teodorja Štruklja. Na koncu ste bili izvoljeni vi, kako je prišlo do vaše izvolitve?
Ta zgodba je po svoje res zelo zanimiva. Najprej sploh nisem pomišljal, da bi se lotil takšne obveznosti, dejstvo pa je, da oba predlagana kandidata nista dobila zadovoljive podpore pri glasovanju. Dosedanji predsednik Peroša je pri glasovanju dobil osem glasov, manjkal mu je torej eden, njegov protikandidat Štrukelj pa je dobil še manjšo podporo. Na treh sestankih smo poizkušali potrditi sestavo ene ali druge Komisije, vendar ni bilo soglasja. Sam sem pri NZS izvoljen kot eden od podpredsednikov in se spodobi, da podpredsedniki prevzamejo potrebne obveznosti, ki so pomembne za delovanje NZS. Predsednik NZS Simič me je prosil, in pristal sem, da bi jaz prevzel vodenje Komisije za mali nogomet ter ostalo koordinacijo. V futsalu sem bil dejaven dolgo let, poznam problematiko, obenem pa je bilo potrebno rešiti ta problem imenovanja Komisije, saj je pred nami veliko aktivnosti, vključno s pripravami reprezentance na EP na Madžarskem. Moram poudariti, da je Komisija tudi v tem času, skupaj z Združenjem ligašev korektno delovala, sedaj pa je ta problem nove sestave dokončno rešen. Nisem bil najbolj navdušen nad to idejo, toda, ko enkrat rečeš ja, potem se zadeve moraš lotiti in začeti delati. Pri mojem imenovanju ni bilo nobenih problemov in je zadeva šla pri glasovanju gladko skozi.
Poznate program obeh prejšnjih kandidatov, Peroše in Štruklja, vašega ni bilo opaziti, boste sledili smernicam iz obeh omenjenih programov?
Oba programa, ki sta bila predstavljena, program Peroše je bil bistveno bolj obširen, program Štruklja podoben in bolj strnjen, sta oba dobra. Prejšnja Komisija je v svojem obdobju opravila veliko delo in si zasluži priznanje. Narejena je odlična osnova, kar se odraža tudi v rezultatih reprezentance, postavljeni so dobri temelji za še en korak naprej.
Kako boste usklajevali funkcijo predsednika Komisije s funkcijo uspešnega poslovneža, predsednika uprave Valkarton?
Vsekakor ne bo enostavno, tako, kot ni enostavno voditi takšen koncern kot je Valkarton, ki ima veliko število povezanih družb. Tako, kot delo v koncernu tudi delo v Komisiji zahteva usklajevanje nalog in glede na to, da imamo v Komisiji ljudi, ki so sposobni in če si bomo zaupali ter se dobro organizirali, potem bo zadeva potekala kot je treba. Če zadolžimo posamezne člane Komisije za določena področja in njihovo delo koordiniramo, potem mislim, da mi to delo ne bo vzelo preveč časa, saj nameravam angažirati vse člane Komisije in ne samo nekatere.
V sedanji Komisiji je precej manj članov kot v prejšnji, tudi ni predstavnika Združenja ligašev. Kdo je dal predloge za sestavo sedanje Komisije?
Pri sestavi komisij NZS je vedno interes nekaterih MNZjev, da imajo zraven svojega predstavnika, lahko bi bil tudi kakšen več ali manj. Združenje ligašev je zelo pomemben, vendar nekoliko ožji segment. Ni toliko pomembno, ali je član Združenja v Komisiji, bolj je pomembno sodelovanje med Komisijo in Združenjem. Potrebno je upoštevati interese Združenja pri strateških usmeritvah Komisije za mali nogomet, s tem, da je Komisija precej širši pojem. Vključena so vsa tekmovanja, od tekmovanja mladih selekcij, ženskega futsala pa vse do članskih selekcij in strategija samega futsala nasploh. Veliko je širših interesov, katere zastopa Komisija, potrebno pa je najti stične točke za uspešno sodelovanje med Združenjem in Komisijo.
Na koliko futsal tekmah ste bili prisotni v prejšnji sezoni?
V zadnjem letu res bolj malo, saj sem poleg ostalih obveznosti opravlja tudi naloge kontrolorja in inštruktorja sojenja v velikem nogometu. Glede na situacijo in funkcijo katero sem sedaj sprejel, bom moral ta merila spremeniti, oditi kakšen petek ali soboto od doma in si ogledati tekme futsala.
Na kakšen način nameravate zagotoviti finančna sredstva za futsal?
Če bi v tem trenutku povedal karkoli konkretnega, bi se kratko malo zlagal. Vsa tekmovanja ter aktivnosti zahtevajo določeno vsoto denarja, ki se vsako leto praktično povečuje. Tržna in gospodarska situacija je slaba in denarja za šport je vedno manj. Futsal je potrebno narediti še bolj medijsko prepoznaven, saj se ga potem veliko lažje trži. Dejstvo je, da je pred nami Evropsko prvenstvo na Madžarskem in je potrebno tudi skozi to sodelovanje reprezentance Slovenije iskati možnosti trženja. Veliko sredstev prihaja v futsal preko NZS nekaj iz UEFE, ta denar je potrebno namensko porabiti za futsal in mislim, da je do sedaj vse potekalo korektno. Potrebno bo poiskati generalnega futsal sponzorja ali nekaj manjših, saj se aktivnosti vseh akterjev iz leta v leto povečujejo in s tem tudi stroški. Poizkušali bomo poiskati rešitve za zmanjšanje stroškov s tem, da ne bi zmanjšali obsega aktivnosti.
Veliko se govori o novi uradni futsal žogi Select, je pogodba že podpisana in koliko ponudb za uradno žogo je prispelo?
Ta zadeva še ni dokončno rešena, je še vedno v fazi dogovarjanja, naslednji teden (torek) bomo imeli sejo Komisije in predhodni člani bodo zadeve pripravili. Zaenkrat še ne morem podati konkretnega odgovora.
Kakšen rezultat pričakujete od nastopa članske reprezentance na Evropskem prvenstvu na Madžarskem?
Glede na to, da se v Sloveniji futsal in mali nogomet igrata že zelo dolgo, v zadnjih letih se tudi zelo dobro dela z mladimi in člani, vsekakor pričakujem preboj Slovenije iz svoje skupine naprej.
V zadnji sezoni smo bili priča ne prihodu mladih ekip na svoje prvenstvene tekme, kako mislite te zadeve preprečevati v prihodnje?
To je ena od tem, s katero se bomo usklajevali in iskali rešitve skupaj z Združenjem ligašev. Potrebno je definirati propozicije v realnih okvirjih in trenutnih možnostih. Če so propozicije jasne, da je piramida selekcij obvezna, potem bomo pri tem res rigorozni do tistih, ki tega ne bodo spoštovali. V skrajnem primeru tudi z izključitvijo članske ekipe iz prvenstvena tekmovanja.
Letos je bila v ustanavljanju tudi Balkanska futsal liga, vodja lige naj bi bil Patrik Peroša, toda start te lige je za letos odpovedan-prestavljen. Kakšen je vaš pogled na to tekmovanje?
Na teh prostorih se bo v športnem smislu dogajalo še marsikaj, kar se tiče Balkanske lige, pa mislim, da zaenkrat še ni pravi čas za njen zagon. Največjo težavo vidim v finančni strukturi, saj so stroški prevozov, da ostalega ne omenjam, zelo visoki. Futsal mora najprej veliko pridobiti na medijski prepoznavnosti in s tem posledično trženjem le tega in zagotoviti dovolj financ. V tem trenutku težko vidim kakšen slovenski futsal klub, ki bi, poleg lastnega prvenstva, igral še v RFL. Vsekakor pa pozdravljam takšne iniciative, saj je projekt zelo zanimiv, da pa bi ga vodil Peroša ali kdo drug od Slovencev, pa pomeni veliko priznanje slovenskemu futsalu in našim ljudem, ki v futsalu delajo.
Kaj bo potrebno storiti za večjo prepoznavnost futsala v medijih?
V primerjavi s samimi začetki, je viden precejšen napredek, saj je v tiskanih medijih kar nekaj člankov o futsalu, prav tako je nekaj internetnih medijev, ki so posvečeni futsalu. V programu je zastavljena tudi ta strategija, kako povečati prisotnost futsala v gledanih medijih. Potrebni bodo pogovori z ljudmi, ki vodijo te športne oddaje, saj ti ljudje nimajo tako širokega vpogleda v to, kaj vse bi bilo za gledalce zanimivo. Zamisli Peroše v njegovem programu so zelo dobre, potrebno bo najti poti za njihovo uresničitev.
Zahvaljujem se vam za vaš čas in odgovore ter vam želim pri vašem delu veliko sreče ter uspehov.
Hvala, enako želim tudi vam pri delu na vašem portalu in promociji futsala.
Rajko Zemljič/videoslofutsal.com
Foto: Vanja Medija/videoslofutsal.com
Novico je napisal uporabnik purgas.