Šport
(4)
Judoka Andreja Leški
21-letna Koprčanka Andreja Leški se je v letošnji sezoni prebila med najboljše judoistke v kategoriji do 63 kg. Foto: MMC RTV SLO
Prvi slovenski adut za visoko uvrstitev na VN-ju Budimpešte bi moral biti Adrian Gomboc, a je v petek izgubil drugi dvoboj po dosojenih treh kaznih proti Izraelcu Yarinu Menagedu. Foto: EPA
VIDEO
Bronasti ippon Leškijeve...

Dodaj v

Andreja Leški z iponom do brona na VN-ju Budimpešte

Na Madžarskem brez nekaterih udarnih slovenskih judoistk
11. avgust 2018 ob 15:41,
zadnji poseg: 11. avgust 2018 ob 16:04
Budimpešta - MMC RTV SLO, STA

Budimpešta konec tedna gosti veliko nagrado v judu, kjer pa med 15 Slovenci ni olimpijske prvakinje Tine Trstenjak, bronaste iz Ria Ane Velenšek in Klare Apotekar. V soboto je s 3. mestom v kategoriji do 63 kg zablestela Andreja Leški.

Andreja Leški se je v kategoriji do 63 kg prebila v boj za zmagovalne stopničke, kjer se je v boju za 3. mesto pomerila s Kanadčanko Stefanie Tremblay. 21-letna Koprčanka je bila dejavnejša, tekmico je prisilila v dve kazni, nato tudi sama prejela eno, a v zadnji minuti borbe je Leškijeva z iponom vrgla Tremblayevo na hrbet in osvojila bron v Budimpešti. V polfinalu je Leškijeva izgubila proti Japonki Aimi Nouči, ki je v finalu z vazarijem premagala Nemko Martyno Trajdos in osvojila zlato.

Leškijeva je še tretjič v sezoni stopila na zmagovalne stopničke, februarja je slavila na grand slamu Düsseldorfa, marca pa na veliki nagradi Agadirja v Maroku. Mlada slovenska judoistka vneto zbira točke tudi za olimpijsko kvalifikacijo, a ima smolo, da nastopa v isti kategoriji kot olimpijska prvakinja Tina Trstenjak. V domovini juda na olimpijskih igrah 2022 v Tokiu bo namreč lahko nastopila samo ena Slovenka.

Štangarjevi bron v najlažji kategoriji
V petek je na zmagovalnih stopničkah že stala Maruša Štangar v kategoriji do 48 kg, kjer je osvojila prav bron. V boju zanj proti Milici Nikolić iz Srbije, ki je bila prva nosilka tega tekmovanja, sta imeli tekmovalki vsaka po en vazari, v boju za zlato točko pa je nato Slovenka dosegla še enega in slavila.

"Mi smo imeli generalko v Zagrebu, kjer so se dekleta uvrstila na stopničke. Zdaj se bomo na prvenstvo v miru pripravili doma. Zaradi poškodbe bo manjkal tudi Jereb," je pojasnil trener Marjan Fabjan, ki se je odločil, da bo v madžarski prestolnici, ki je lani gostila svetovno prvenstvo, namesto Trstenjakovi dal priložnost mladi Lii Ludvik.

Za tekmovanje je prijavljenih več kot 600 tekmovalcev iz 90 držav. Nedeljske odločitve boste zaradi drugih TV-prenosov lahko pogledali v večernem posnetku ob 21.50.

To. G.
Prijavi napako
Komentarji
jaka vrhovec
# 11.08.2018 ob 17:01
Čestitke!
Blumi
# 12.08.2018 ob 17:23
Ojej, OI v Tokiu so katerega leta že?

Ste pa na tekočem športni novinarji

domovini juda na olimpijskih igrah 2022 v Tokiu bo namreč lahko nastopila samo ena Slovenka.
Ohayo
# 11.08.2018 ob 18:32
Bravo!!
Ramus
# 11.08.2018 ob 20:30
Leškijeva z iponom vrgla Tremblayevo na hrbet in osvojila bron v Budimpešt

Z -O soto garijem- vrgla na hrbet za ipon in osvojila bron v Budimpešti, bi bilo pravilno.
Kazalo