Chauncey Billups je v NBA-ju odigral 1.043 tekem, na katerih je v povprečju dosegal po 15,2 točke, 5,4 podaje in 2,9 skoka na tekmo. Foto: EPA
Chauncey Billups je v NBA-ju odigral 1.043 tekem, na katerih je v povprečju dosegal po 15,2 točke, 5,4 podaje in 2,9 skoka na tekmo. Foto: EPA

37-letni ameriški organizator igre se je za to odločil, ker je imel v zadnjih treh sezonah ogromno težav s poškodbami, zaradi česar je izpustil kar 185 tekem. "Vem, kdaj je čas, in to je zdaj. Glava in želja po igranju sta še vedno močni, a ne morem spregledati tega, da v zadnjih treh letih nisem bil zdrav. Lahko bi se poskušal vrniti, a ko se zaveš, da ne moreš igrati, kot bi lahko, je čas za slovo," je ob slovesu dejal Billups, ki je nastopil na petih NBA-tekmah vseh zvezd.

Čeprav je Billups skorajda, kamor koli je prišel, na igrišču pokazal, česa je sposoben, pa je največji pečat pustil pri Detroit Pistonsih, za katere je igral sedem let. Leta 2004 je z Detroitom osvojil šampionski prstan, v finalu proti Los Angeles Lakersom pa je bil celo najboljši posameznik, saj je na petih tekmah v povprečju dosegal skoraj 17 točk in prispeval šest podaj. Zelo podobno razpoložen je bil Billups tudi v finalu naslednjo sezono, a so bili takrat v sedmih tekmah od Detroita vseeno boljši San Antonio Spursi.

"Hotel sem biti eden najboljših igralcev v tem obdobju in na mojem položaju. To sem bil in to sem si tudi zaslužil. Nihče mi tega ni podaril, vsako stvar posebej sem si prislužil," je še ponosno dejal Američan, ki je šampionsko navezo Detroita tvoril z Benom in Rasheedom Wallaceom ter Ripom Hamiltonom.

Z reprezentanco tudi svetovni prvak

V največjem mestu zvezne države Michigan je 37-letnik tako preživel svoja najlepša leta v NBA-karieri, v kateri je sicer zamenjal sedem klubov. Poleg izjemnih predstav in športnega odnosa tako do nasprotnikov kot tudi soigralcev v najmočnejši košarkarski ligi je prav tako pomagal tudi ameriški reprezentanci k vrnitvi na svetovni košarkarski prestol leta. Leta 2010 je bil namreč tudi del zvezdniške reprezentance, ki je v finalu gladko odpravila domačo Turčijo.