Faivre je nedeljski veleslalom končal na sedmem mestu. Foto: Reuters
Faivre je nedeljski veleslalom končal na sedmem mestu. Foto: Reuters
Shiffrinova in Faivre sta razmerje razkrila junija s simultano objavo romantičnih fotografij iz Pariza. Foto: Instagram
Shiffrinova je v Pjongčangu dobila zlato medaljo v veleslalomu, a je po porazu na slalomu povsem potrta. Foto: EPA

26-letnega Faivra so novinarji po tekmi vprašali, kako bi komentiral, da se so kar štiri od prvih sedmih mest na veleslalomu zasedli francoski tekmovalci, pri čemer je bil najboljši dobitnik bronaste medalje Alexis Pinturault.

"Če bi samo vedeli, kaj si mislim o naši ekipi," je bevsknil Faivre, ki je bil na lanskem svetovnem prvenstvu v St. Moritzu del francoske ekipe, ki je osvojila zlato medaljo na ekipni tekmi. "Tu sem, da tekmujem samo zase. In ne pričakujte čudežev - v svetovnem pokalu je osmo mesto moja najboljša uvrstitev."

Faivre, specialist za veleslalom, je na nedeljski tekmi osvojil sedmo mesto, slabi dve sekundi za zmagovalcem Marcelom Hirscherjem. A ni bil srečen. "Rezultat se mi gnusi. Zdelo se mi je, da v drugi vožnji smučam dobro, a ko sem videl, na katerem mestu sem končal, sem se počutil, kot da bi mi kdo primazal zaušnico."

Pozornost uprta v Shiffrinovo
Francoz se je za izbruh pozneje opravičil, a je bilo prepozno. Kot je sporočil David Chastan, direktor francoske smučarske reprezentance, se bo Faivre "zaradi disciplinskih razlogov" vrnil v Francijo in tako ne bo nastopil na sobotni ekipni tekmi. "Mathieu je po tekmi izrekel opazke, ki niso bile v skladu z ekipnim duhom, zato ga ne bomo vključili v ekipno tekmo."

Faivre in Shiffrinova sta se začela dobivati konec pomladi, ljubezensko razmerje pa sta razkrila junija, ko sta romantični oddih preživela v Parizu. Shiffrinova je pred odhodom v Pjongčang za Us Weekly potrdila, da ima fanta: "Da, se opravičujem vsem, imam fanta! Zabavno je. Res je ljubek."

Zveza s smučarjem lažja
Biti vrhunski športnik je zahtevno, in Shiffrinova pravi, da je zveza z nekom, ki ni športnik, bolj zapletena, zato pomaga, da je Faivre smučar kot ona. "Mislim, da je verjetno z njim najbolj enostavno, kar je lahko, ker sem toliko časa na poti. Hočem reči, ni bistveno, s kom hodim, ker ga tako ali tako nikdar zares ne vidim. Z Mathieujem lahko vsaj trenirava skupaj, smučava skupaj in nekako najdeva načine, da preživljava čas skupaj. On razume. Razume pritiske, razume obveze in vse to."

Ker par živi v različnih državah - ona je iz Kolorada, on pa živi v Franciji - morata za svoje zmenke pogosto leteti na drugo celino. "Iskreno, nisva imela prav veliko zmenkov, ta zveza je je še precej sveže. V bistvu se je šele poleti začela. Tako, da je najin tipični zmenek videti tako, da on prileti v ZDA ali pa, da jaz letim v Francijo in potem najdeva kakšno zanimivo dejavnost za nekaj dni, potem pa, okej, adijo, se vidiva naslednjič!"

Shiffrinova je prejšnji teden osvojila zlato medaljo v veleslalomu, a v svoji paradni disciplini, slalomu, končala na nehvaležnem četrtem mestu, kar jo je tako močno potrlo, da je na svojih družbenih omrežjih zapisala, da sploh ne vidi luči na koncu predora. Kljub drugačnim načrtom je nato izpustila sobotni superveleslalom, bo pa nastopila v sredo v smuku, disciplini, v kateri je bila to sezono prvič prva.

Bonjour Je voudrais revenir sur les propos que j’ai eu suite à ma course des Jeux Olympiques aujourd’hui à PyeongChang. Pour rappel, j’avais affirmé que la course d’équipe était le dernier des mes soucis à la question d’un journaliste me demandant mon ressenti suite à notre bon tir groupé français. Je voudrais donc juste vous écrire ce petit message pour faire mon mea-culpa si cela a pu choquer certaines personnes et vous expliquer le fond de ma pensée. Le ski est un sport individuel qui se pratique en équipe. Cependant, quand nous sommes dans le portillon de départ, seule notre course individuelle et notre propre performance a de l’importance. Alors oui, quand est venu le temps de donner mon ressenti sur ma course, quelques 10 minutes après avoir franchi la ligne d’arrivée, seule ma performance et mon échec étaient présents. Personne ne réagit de la même façon face à l’échec et je dois l’admettre, venant du sud, j’ai peut être tendance à avoir le sang chaud. Les mots ont donc dépassé ma pensée. Je n’ai voulu manquer de respect à personne, j’ai été extrêmement fier de représenter mon pays et je remercie toutes les personnes qui ont rendu cela possible. Bien à vous. Mathieu

A post shared by Mathieu Faivre (@mathfaivre) on Feb 18, 2018 at 5:53am PST

#SkiersLife/a>

A post shared by Mathieu Faivre (@mathfaivre) on Nov 25, 2017 at 2:29pm PST