Šport
Gianni Infantino želi regulirati nogometne prestope. Foto: Reuters
Fifa želi stopiti tudi na prste požrešnim nogometnim agentom. Foto: Reuters

Dodaj v

Fifa načrtuje revolucijo pri nogometnih prestopih

Dokument je pridobil New York Times
14. september 2018 ob 10:25
New York - MMC RTV SLO, STA

Mednarodna nogometna zveza Fifa in njen predsednik Gianni Infantino načrtujeta korenite spremembe v milijarde evrov vrednem poslu pri prestopih nogometašev.

Med njimi je tudi omejitev cen, ki jih lahko klubi zahtevajo za igralce, in omejitev vse večjega vpliva zastopnikov na nogometnem trgu, poroča New York Times. Predlogi, razdelani v notranjem Fifinem poročilu, ki ga je pridobil New York Times, bi pomenili največje spremembe prestopnega sistema od njegove uvedbe.

Infantino je že ob izvolitvi na čelo Fife dejal, da se bo posvetil prestopnemu trgu. Zdaj je sestavil posebno delovno skupino, ki se med drugim ukvarja z vse večjimi stroški, povezanimi s pogodbami najboljših igralcev, z vedenjem zastopnikov pri tem in vse večjem številu zgodb o dvomljivih finančnih praksah na svetovnem prestopnem trgu, vrednem 6,5 milijarde dolarjev letno.

Omejiti provizije agentom
Predlagane spremembe med drugim zajemajo omejitev plačil za agente na pet odstotkov nogometaševe plače ali zneska prestopa (v letu 2017 so zastopnikom plačali skoraj 500 milijonov dolarjev, kar je 105-odstotno povišanje v primerjavi z letom 2013), še bolj pomembne pa bi bile lahko spremembe, povezane z omejitvijo vsot, ki bi jih klubi lahko porabili za igralce.

Algoritem za ceno igralca in luksuzni davek
Med predlogi je tudi uporaba algoritma, s katerim bi določili ceno igralca, in sistema, ki bi kaznoval klub s tako imenovanim luksuznim davkom, če bi klub presegel znesek. Davčni znesek bi se razdelil med prejšnje igralčeve klube.

Uvedba omejitev plač oz. salary capa
Fifa prav tako razmišlja o možnosti omejitve plač oziroma "salary capa", temelječega na določenem odstotku prihodkov kluba, kar naj bi bil mehanizem za preprečevanje finančnih nevšečnosti klubov. Želijo si tudi fiksne odkupne klavzule za poklicne nogometaše, podobno kot jih imajo v pogodbah v Španiji in na Portugalskem.

Finančna hiša bi skrbela za transparentnost
Ustanovili bi tudi klirinško finančno hišo. To bi upravljala posebna organizacija, ki bi najela komercialno banko za poslovanje s plačili. Kot pravijo, bi tako prišli do večje preglednosti na trgu, ki se je finančno podvojil od leta 2011.

Časovni rok še ni določen
Koliko podpore ima Fifa pri teh zamislih, še ni jasno. A tudi če bi Fifa vse to sprejela, bi trajalo še kar nekaj časa do uveljavitve. V poročilu predvidevajo, da bi klirinško hišo lahko uvedli v dveh letih, za preostalo pa nimajo časovnega roka.

Omejili bi tudi posojanje nogometašev
Že v tem letu pa bi lahko sprejeli spremembe, ki bi zadevale dovoljeno število registriranih nogometašev za en klub in omejitve pri sistemu posojenih igralcev. Mnogi trdijo, da večji, bogatejši klubi na ta način le kopičijo nadarjene nogometaše. Pri Fifi se nagibajo k temu, da bi lahko en klub posodil ali si izposodil največ od šest do osem igralcev, iz enega v drugi klub pa bi bili lahko posojeni največ trije nogometaši. Kot primer nezaželene prakse so navedli angleškega prvoligaša Chelsea, ki je nazadnje posodil skoraj 40 nogometašev.

Kakšen bo odziv bogatih?
Predlagane spremembe bi lahko odprle novo bojišče med Infantinom ter najbogatejšimi nogometnimi klubi in ligami, ki so že nasprotovale Fifinemu 25 milijard vrednem načrtu za spremembo svetovnega klubskega pokala.

R. K.
Prijavi napako
Komentarji
alexsij
# 14.09.2018 ob 10:33
Kar se tiče samih kazni, le te ne smejo biti finančne, saj se klubi ala PSG, City, itd. na to lahko le požvižgajo... Definitivno bi blo treba kakšni ekipi izrečt prepoved tekmovanja v mednarodnih tekmovanjih, pa bi se ekipe dokaj hitro spametovale.
antropolog
# 14.09.2018 ob 10:36
Ideje niso slabe in so nujno potrebne (omejitev posoje igralcev, salary cap, omejitev cen igralcev), ampak "denar" in denarno bogati klubi bodo verjetno naredili svoje in od velikih načrtov bodo v realizacijo prišle le majhne rešitve. Upam, da se motim.
Bokisan
# 14.09.2018 ob 10:56
Tresla se je gora, rodila se je miš.
GupeM
# 14.09.2018 ob 10:59
V Evropi salary cap ne bo imel učinka. Razlike med najbogatejšimi in "najrevnejšimi" klubi so namreč prevelike. Če bojo salary cap postavili previsoko, bojo bogati klubi lahko še vedno lahko kupovali drage igralce, revnejši klubi, kot je recimo Maribor, pa ne bojo prišli niti do "sa" od salary capa.

Če bo salary cap prestavljen prenizko, bo neka x organizacija, ki ne bo pod okriljem FIFE, organizirala svojo ligo in bogati klubi bojo igrali to ligo, ki ne bo imela salary capa oz. bo ta postavljen dovolj visoko.

To se lahko grejo recimo v NBA, kjer so vsi klubi dovolj bogati, da lahko dosežejo (oz. celo presežejo) salary cap.

Mogoče pa novoustanovljena liga, ki ne bi bila pod okriljem FIFE, ne bi bila slaba. Podobno kot NBA ni pod okriljem FIBE. Ne vem, samo naglas razmišlajm ...
mstrgar1
# 14.09.2018 ob 11:54
Novic sploh ne berem več ker so tako suhoparno in neeksplicitno napisane, da po prebranem članku vem manj, kot preden sem začel z branjem. Že dolgo časa direktno poscrollam navzdol, na komentarje, kjer je med veliko plevela tudi ogromno jasno napisanih informacij, ki človeku dosti bolj "po kmečko" razložijo zadeve. Novinarji, ki to sploh niste (razen izjem, skoraj izključno prepisovalci agencijskega "crapa"; čas je, da se samocenzurirate, ker to, kar pišete je beda od bede). Vem, vem, da vam uredniki diktirajo članke in njim lastniki medijev... a vseeno, to kar se piše v današnjih časih je čisti mix fake news & dolgočasno zavajanje.
Hvala vsem tistim komentatorjem, ki prispevate k boljši obveščenosti in prinašate resnico.
karnekdo
# 14.09.2018 ob 11:34
Edina omejitev bi morala biti za moje pojme enostavno ostra uporaba trenutnega ffp, pa da se razne luknje zakrpa (da se ne izkorišča v slogu psgja). klub lahko zapravi, kolikor zasluži+par miljonov, to se mi zdi povsem logično.
kakšni algoritmi za cene igralcev, lepo vas prosim, kvaliteto igralca je nemogoče prevesti v računalniški jezik, preveč je stvari, ki se ne pokažejo pri statistiki. finančna hiša? meni smrdi po novi kuhni uefe
Vsisti
# 14.09.2018 ob 12:35
Letni trg vreden 6,5 miljard, njihov načrt pa stane 25 miljard, da bodo preprečili izliv 0.5 miljarde požrešnim kapitalističnim agentom. Ta načrt, ki se mogoče splača v 100 letih, pa bi izvedli s kaznimi, redistribucijo, skratka omejitvijio prostega trga, planirano ekonomijo, skratka komunizmom. Ne glede na prepričanje, ali je vrednotenje nogometašev pravilno, realno gledano večina otrok na tem svetu ve kdo je Ronaldo, in če si Juventus pride not teh 100mil evrom samo s prodajo dresov(!), je to njihova stvar. No, razen za tiste ki poznajo "absolutno vrednost" in "pravico".
Mohor
# 14.09.2018 ob 11:08
Kdo bo pobral višek denarja? Bo ostal lastnikom klubov in bo rešeno, ker ne bodo več zapravljali? Ker klubi ne služijo samo s prodajami igralcev, pri igralcih večinoma tudi trošijo. Služijo z vse večjimi nagradami s tekmovanj, pa s prodajo artiklov, vstopnic, TV pravic... Tisto o agentih pa se mi zdi zelo smiselno.
Churchill W.
# 14.09.2018 ob 13:50
Agenti in njihove provizije!

V Premier League naj bi "razmišljali" spremeniti pravila, da je igralec tisti ki mora agentu plačati provizijo in ne klub. (verjetno je tudi to v mislih FIFA-e)

Meni nikoli ni bilo jasno zakaj so klubi sploh plačevali provizije agentom za sklenjen posel!
Igralec ima agenta, ki se dogovarja, pogaja, .... in na koncu je klub tisti ki plača svojega klubskega pogajalca za delo ki ga opravlja in še agenta igralca.
Če ima igralec agenta zato da skrbi zanj in mu najde okolje, izpogaja plačo ter dodatke naj ga še sam plača!!!
Vsisti
# 14.09.2018 ob 12:43
Medtem ko si Infantino nabavlja pohištvo z Fifinim denarjem, klasika.
mstrgar1
# 14.09.2018 ob 12:25
Zgodovina nam pove, da so bili geniji vedno odmaknejni od butastih množic. Nogomet je najpopularnejši šport tega planeta. Jasen in logičen je sklep, da je nogometna publika ogromen odklon od genijalnosti. Ogromno denarja se vrti in materializem je glavni apostolat teh veleprecenjenih nastopačev.
Khamutov
# 14.09.2018 ob 12:01
Popolnoma mi dol visi za fuzbalere in njihov denar.
slo.venec
# 14.09.2018 ob 11:37
Nič ne bo od tega. Najbolj bogati klubi ga bodo podkupili, da se to ne bo zgodilo. Najbolj drag prestop prinese več medijske pozornosti, s tem več slave klubu in temu nogometašu. In kar je najboljša posledica - boljše sponzorske ponudbe.
kyuss
# 14.09.2018 ob 11:31
Ideje dobre, še posebej kar se tiče agentov, vse ostalo potiska velike klube v organizacijo lastnih tekmovanj, kjer se bodo šli kar se bodo hoteli. Potem pa sploh ne vem kje se ta norija ob prestopu samo enega igralca v stotinah miljonov lahko ustavi. Da se umirjanje nogometnega trga posreči bo potrebno veliko diplomacije, pa časa za to tudi.
Brisko
# 14.09.2018 ob 16:10
Dokončna rešitev?
Raja naj končno spregleda, da gre pri profesionalnem nogometu le še za biznis in ga neha gledat, čas pa koristneje porabi za igranje nogometa.
Hijena
# 14.09.2018 ob 13:26
"Fifa prav tako razmišlja o možnosti omejitve plač oziroma "salary capa", temelječega na določenem odstotku prihodkov kluba"
To ne bo zmanjšalo razlik med klubi, ampak samo pahnilo revne klube v še večjo bedo. Koliko proračuna bosta imela MB ali LJ? 50k €?
Bokisan
# 17.09.2018 ob 08:16
@profi
Edino Shačiri je vreden 300mil + kajne?
Mogoče Đaka?
mile952
# 15.09.2018 ob 03:51
Je pa zabavno čitati tale forum, ko ljudje, ki nimajo za burek, čisto resno razpravljajo o milijonih, ki naj bi jih v nogometu upravičeno ali ne smeli kasirati ali pa tudi ne vpleteni v nogometu. In še to na tujem, v Sloveniji lahko o kakršnikoli finančni primerjavi tudi s klubi recimo iz 3, angleške lige zgolj sanjamo. Zato fantje, brez panike, LOL.
marialorca
# 14.09.2018 ob 22:59
Fifa načrtuje revolucijo pri nogometnih prestopih

.... in bodo verjeli, da je vse super in OK do dne , ko bo proti pravilom nastopil Bossman_2 s pravnikom, ki bo našel "luknjo v pravilih"..
Jazst2
# 14.09.2018 ob 15:11
Pravilno.

t.i. managerji so dejansko rak rana nogometa.
nonparel
# 14.09.2018 ob 14:56
Kot da bi bral članek o mafiji.
zabowski
# 14.09.2018 ob 14:23
veliko premalo vpogleda v trgovino z nogometaši imamo, za rečt karkoli pametnega. Tu je cel kup vezanih poslov, osebnih interesov v ozadju... ideja o algoritmu je mogoče zato, ker danes lahko bogati klub po napihnjeni ceni kupi nogometaša iz nekega muljatorskega kluba v državi s slabšim pravno finančnim nadzorom, razliko si pa potem pod mizo razdelijo vsi vpleteni v transfer, od predsednikov, direktorjev, do agentov.
Mohor
# 14.09.2018 ob 13:26
Salary cap je vezan na plačo, ne na odkupno ceno. Vseeno je obvezna uvedba nekih nerealnih odkupnih klavzul nesmiselna.
mihamiha23
# 14.09.2018 ob 13:16
salary cap je ok, ampak ne pa tudi fiksna odkupna kalvzula.isco ima postavljeno na 500m,kateri salary cap to omogoči?
kyuss
# 14.09.2018 ob 13:07
Če naredim primerjavo: če je seme kokaina 1 $, plača oni ki si ga vbrizgne v žilo 20.000,00$ ker se v narko biznisu vrti toliko denarja, je uničit narko biznis utopija. Na žalost je v nogometu enako, vrtijo se astronomske vsote denarja, preveč interesov vseh akterjev, ne vidim možnosti, da bi se kaj korenito spremenilo v smeri članka zgoraj.
karnekdo
# 14.09.2018 ob 11:39
pa seveda je treba malo nadzora nad temi agenti, ker imajo čisto preveč moči zadnja leta, tukaj se povsem strinjam
karnekdo
# 14.09.2018 ob 11:35
sicer pa kot je alexij rekel, kazni za razne psgje bi mogle biti enostavno izključitev iz mednarodnih tekmovanj oziroma v ligah in ne finančne
profi.za.sport
# 15.09.2018 ob 11:13
Sedaj ste se zbudili eeee, kje ste bili do sedaj eeee.
To bi mogli storiti že prej...pred kakih 2.leti.
Največji problem je eden in edini odškodnine da so nekateri igralci vredni 50+100+ 200+miljone €€€€ in več to je bolano, zame ni noben nogometas toliko vreden nikoli pika...to bi mogli že prej narest STOP ne pa komaj zdaj katastrofa ...
Treba je tudi urediti plačeno nogometaš tedenske, mesečne in letne...ker drugač nebo pomagalo omejitev pri odškodnini nogometasa , ker bodo nato dvignili plače kar 100+mi € tako bodo tekmovali klubi med sabo kdo da večjo plačo nogometašu da ga dobi klub , in si na istem kod sedaj z odškodnino.
Bobrock
# 14.09.2018 ob 19:50
vse to je mnogo prepozno to bi morali zatreti v kali tak da sedaj kakega hudega ukrepa ni pričakovati
brehme
# 14.09.2018 ob 16:19
Ko Infantino ali Čeferin kaj predlagata...o vsem prej kot o igri, ko je vsako leto manj gledljiva.
Savnik
# 14.09.2018 ob 13:56
Temu, o čemer je govora, se na področju kriminalitete imenuje trgovina z belim blagom in predstavlja kaznivo dejanje, zagrožene pa so precej visoke zaporne kazni. To je prvo, o čemer bi se morali pogovarjati.

In kot drugo, omejiti število tujcev v klubih na največ tri, najmanj pet pa bi moralo biti vzgojenih v klubu, za katerega nastopajo.

Šele na ta način bi dobili kolikor toliko objektivno sliko o kakovosti dela in vzgoje mladih v posameznih klubih, ter preko tega vpogled v njihovo resnično kakovost, ne pa kdo je bogatejši, kar nikakor ni smisel športa.
Mohor
# 14.09.2018 ob 13:55
Sklepam, da bo omejevanje števila igralcev v klubu prineslo tudi še več buy-back klavzul v pogodbe. Boljši klubi bodo kupovali igralce in jih prodajali naprej, namesto posojali, obenem pa si bodo zagotovili pravico, da igralca v roku parih let potegnejo nazaj za isto ceno. Precej stvari lahko to potegne za sabo.
lance_
# 14.09.2018 ob 13:46
Ni vec to to,stvar je usla izpod nadzora.
Toliko denarja kot se tu obraca ne neclovesko.
Ne samo prestopi pa budgeti klubov,predvsem mislim na place nogometasev.
Me zanima koliko igralcev bi dejansko prestopalo,ce bi omejili max placo/teden za nogometasa. Potem bi se sele videlo kdo igra zaradi nogometa in kdo zaradi zasluzka. Najbolj bolano je,da igrajo za 10mio na leto,pa potem nocejo sprejet nove pogodbe ker jim ponudijo "samo" 11mio na leto za novo pogodbo.
To je sick ljudje bozji.
Govorijo o milijonu kot mi navadni smrtniki o 5€...
To je treba omejiti,prepreciti.
Ker ze to,da se toliko denarja kopici na enem mestu,ni dobro za financni svet nasplosno...

Jaz bi igralcem omejil zgornjo mejo plac,vsaj za zacetek.

Mislim,ce si ne mora vsega kar NORMALEN clovek potrebuje,privosciti z recimo 500.000e na mesec,potem pa nevem...
Nogomet je svet poln pozresnih in razvajenih osebkov ki itak nimajo stika z realnostjo
Mohor
# 14.09.2018 ob 12:33
Sem zdaj bolj zavzeto prebral članek :) Neke ideje se res berejo kar dobro premišljene in omejujejo predvsem zadolževanje. Vseeno pa se meni zdi algoritem za izračun cene igralca čuden predlog. Poleg tega omejitev števila igralcev z omejenimi plačami in fiksno tržno vrednostjo res lahko pripelje do precejšnjih presežkov pri največjih, ki služijo z vseh strani. Ne razberem pa, ali je sploh namen tega omejevanje največjih z namenom približati manjše, ali gre samo za neko novo verzijo FFP...
cmeraldo
# 14.09.2018 ob 14:10
Ko bo Glupaldo končal, bo Fifina revolucija brez veze! In na področju VARa in pri milijardnih prestopih!
slo.venec
# 14.09.2018 ob 11:50
@karnekdo, v vsaki football manager igri kaže skupno kvaliteto nogometaša in posamezno po vsaki stvari, ki se jo dela pri igranju. Zato to ne bi bilo težko narediti. Lahko se izračuna hitrost, pospešek (acceleration), skupno pretečeni kilometri, to se že kaže pri tv prenosih. Pokaže se lahko uspeh pri skokih pri podaji po zraku, hitrost strela in še marsikaj.
Kazalo