Šport
Emily Arthur
Emily Arthur je padla v finalu žleba in osvojila 11. mesto. Foto: Reuters
Shaun White
Shaun White lovi tretje olimpijsko zlato. Foto: Reuters

FIS potisnil deskarje v veliko tveganje

Športna zgodba Uroša Volka
13. februar 2018 ob 10:51
Pjongčang - MMC RTV SLO

Mnogi slovenski ali pa bolje rečeno srednjeevropski ljubitelji zimskih radosti bi bili močno presenečeni, ko bi ugotovili, da deskanje prostega sloga prekaša alpsko smučanje, skoke, teke, biatlon, predvsem po številčnosti medijev, velikokrat pa tudi gledalcev na teh igrah.

Mladih še ne zanimajo epske bitke z vetrom in mrazom na večkilometrskih razdaljah, sploh pa tam pri teh nam bolj domačih športih Azijcev, izjema so le skoki z Japonci, ni v ospredju. Mladi bi vse radi hitro in takoj. Deskanje jim to omogoča. Ko so v Naganu v olimpijski program sprejeli družino športnikov, ki jim je malo mar za nacionalne simbole na svojih na videz nekaj deset številk prevelikih oblačilih, so se tradicionalisti križali. Po 20 letih pa bi lahko za deskanje prostega sloga rekli, da je eden izmed tistih športov, ki na najpomembnejših trgih v ZDA in na Kitajskem drži mlade bližje olimpijskemu dogajanju. MOK in njegove korporacije se tega zavedajo.

Kljub večinoma povsem otroškim obrazom, ki so v olimpijski nastop vložili bistveno manjše število ur trdega dela na treningih kot v katerem drugem športu, pa deskarji vseeno so vrhunski športniki. Ob močnem vetru, ki je včeraj še enkrat preprečil alpski program, so jih na mednarodni smučarski zvezi, ki vodi tekmovanja na snegu, neupravičeno potisnili v veliko tveganje. Finale deklet v snežnem parku je bil namesto praznika domiselnih, akrobatsko dovršenih trikov parada padcev, ki bi se lahko tudi bolj grozno končali. Mladostnikov in mladostnic, ki izvabljajo vriske Korejk in Korejcev, kot so jih včasih The Beatles, ko so se povsem zakriti z velikimi smučarskimi očali in zaščitno masko sprehodili mimo, ni nihče nič vprašal, pomembno je bilo, da si je FiS tisti dan zagotovil vsaj eno od načrtovanih tekem na malih zaslonih po vsem svetu.

V žlebu izstopata dve imeni. Američanka Chloe Kim, ki je pri 17 letih tudi že štirikratna zmagovalka X-iger in edina punca, ki so jo kadar koli na tekmah sodniki nagradili s čisto stotico, ter zdaj že 31-letni Shaun White, ki lovi tretje olimpijsko zlato v žlebu s fanti, ki bi jim bil lahko že oče. Da boste razumeli razsežnost njunih karier, White ima pokrovitelja od svojega sedmega leta starosti in je po ocenah Forbesa v svojih najuspešnejših letih služil celo okrog 10 milijonov dolarjev letno prek sponzorjev, za Kimovo pa so prepričani, da bi zlato osvojila tudi pred štirimi leti v Sočiju, če ne bi obstajala starostna omejitev. Tu je še posebej priljubljena, saj je prva generacija izseljencev iz Južne Koreje in večji del njene družine še vedno živi na tem polotoku. Danes je postala najmlajša ameriška olimpijska zmagovalka na zimskih igrah, pred dvema dnevoma pa je v snežnem parku moški ameriški starostni rekord premaknil Redmond Gerard, Kimova pa je po starosti (mladosti) za nameček zdaj rekorderka tudi med vsemi športnicami na snegu v zgodovini olimpijskih iger.

VIDEO
Shaun White ima pokrovitelja od sedmega leta
Uroš Volk, Val 202
Prijavi napako
Komentarji
pazi_mina
# 13.02.2018 ob 11:19
kaj ti bo bordanje, če maš ponovitev umetnostnega drsanja
SpicyWeiner
# 13.02.2018 ob 11:28
Na teh OI vsi samo neki jamrajo.
Darxta
# 13.02.2018 ob 11:27
Končno ene mrzle in malce bolj "neprijazne" olimpijske igre. Naj zlato medaljo dobi tisti, ki je najboljši v ekstremnih pogojih, ne pa na +5 in umetnem snegu.
P!nk
# 13.02.2018 ob 11:18
Mnogi slovenski novinarji bi bili močno presenečeni, ko bi ugotovili, da bi ljubitelji zimskih radosti deskanje poznamo in bi ga dejansko radi gledali v prenosih.
čak mal noris
# 13.02.2018 ob 11:16
Z dolžnim spoštovanjem, ampak tole je res za otroke.
mr polh
# 13.02.2018 ob 12:29
don draper

Spoštovanje tudi z moje strani, ampak časi, ko je lahko nek pol-športnik, če ga tako poimenujemo, so davno mimo. Zamaščen, počasen, popolnoma brez kondicije?? Res si ne predstavljaš, kakšne sile so npr v snežnem žlebu, kako je treba napumpati v krivino itd. Mogoče jih res ne moreš primerjat z določenimi atleti v določenih panogah, ker igra tukaj veliko vlogo tudi sama spretnost in agilnost - ampak ''popolnoma' brez kondicije, oprosti, ampak tukaj gre pa za skrajno nevednost ali pa skrajno podcenjevalnost s tvoje strani
mr polh
# 13.02.2018 ob 11:34
don draper, žal ne veš veliko o deskanju, zato tudi ne opaziš stila, preprosto.

Ko bi enkrat v živo videl, kako to zgleda, kakšne višine se dosega in kakšne hitrosti v ponavadi ledenem žlebu. Trik mora biti izveden s kirurško natančnostjo in gre tudi za centimetre. Posledice nepazljivosti oz napake so lahko visoke. Količina vloženega treninga je velika in boleča, poškodbe so stalnica.

leondejan1: kjer lahko s skoraj nič treninga prideš v ospredje - žal nimaš pojma, ne veš, da do vsaj približnega uspeha vodi nešteto padcev na dostikrat trdo kot beton podlago in nešteto poškodb.
watwat
# 13.02.2018 ob 12:37
Vedno pa sta se potem še pohvalila z norimi nepozabnimi zabavami po tekmah v tujini in predvsem orgijami.

Aja, ker košarkaši in nogometaši pa nimajo norih zabav in orgij? Daj ne bluzi. Nogometaši si dnevno plačujejo prostitutke, eden najbolj znanih košarkašev v zgodovini ima aids zaradi svojih "zabav". Sicer pa to sploh nima nobene povezave s tem koliko nekdo trenira.

Vrhunski uspeh v vsakem šport je enako težko prigaran. Treningi so različni, eni mogoče bolj zahtevni po fizični plati in manj po koncentraciji, medtem ko za druge velja obratno. Odnos do treninga in predanost športu je pa identična pri vseh športnikih, ki v svojem športu želijo biti boljši.

Ljudje, ki gredo 1-krat na leto na smuči in vsake 14 dni v bazen preplavati 4 dolžine ste res poklicani za to, da komentirate športe v katerih nimate pojma. Raje bodite tiho kot pa da komentirate nekaj na kar se sploh ne spoznate.
BadGirl2
# 13.02.2018 ob 12:19
Na vaso zalost so zimski sporti,rokomet,judo,..svetovno gledano manj pomembni kot nogomet!!!vem d vm je to tezko priznt ampak tako je !!!
watwat
# 13.02.2018 ob 13:05
Aja... pred tremi leti so bili na ravni Kevina? Torej so bili na OI v Sočiju in so končali v finalu na 8. mestu? Daj ne namišljuj si.

To, da pa nisi videl videoposnetka z zabave nogometašev ali igralcev NBA pa ne pomeni da se ne dogaja in da so zabave manj nore. Sicer pa kot že rečeno, to nima nobene povezave s tem koliko nekdo trenira.

Že za nastop na OI so potrebna neverjetna odrekanja, da pa osvojiš medaljo pa je to nam običajnim smrtnikom nepredstavljivo. Če si res tako izjemno pripravljen kot praviš, bi to tebi moralo biti jasno...saj si ne glede na vse, še vedno svetlobna leta oddaljen od tega da bi OI sploh povohal, kaj šele da bi osvojil medaljo.
Heisenberg
# 13.02.2018 ob 12:24
Tako kot je nekdo rekel, samo jamranje. Olimpijske 2026 najboljše da so kar na PlayStation-u.
don_draper
# 13.02.2018 ob 11:21
RokoSan

saj deskanje tudi je manj vredno... ok olimpijska medalja je za nekega povprečnega opazovalca ista v vseh disciplinah.
Za malo boj zahtevne gledalce pa seveda obstaja selekcija... Nemorš primerjat enga smukača z nekim borderjem, ki izvaja trike. Pa ne mi zdej, da za to rabipš nek stil.
Stil rabijo gimnastičarji, ki pa so res močno podcenjeni, za vragolije, ki jih izvajajo. Tudi intenzivnost treningov recimo med gimnastičarji ali pa nekemu deskarju ni primerljiva, da ne govorim o telesnih sposobnostih...
Čisto tako za neko primerjavo...
elGoyc
# 13.02.2018 ob 14:52
Spet naval kavč "športnikov"...

Zakaj je vedno potrebno delati neke vrednostne primerjave med športi, vsak trenira in spremlja športe, ki so mu zanimivi in privlačni.
Osebno nikoli ne bom razumel privlačnosti smučarskih skokov, sploh če jih primerjamo z temi deskarji prostega sloga. Tam gre za pravočasen in močan odriv ter pravilno držo v zraku, se pravi skok in poza. Če to primerjamo z vzdržljivostjo tekača na smučeh ali močjo in koordinacijo alpskega smučarja...smo rekli, da ne bomo primerjali. Da ne govorim o vplivu vetra, vetrni izravnavi, ocenam za slog. Se spomnite davnih časov, ko je F.Petek zmagal, ker ni skakal v V, čeprav je skočil manj od tekmecev? Kot bi pri nogometu gol iz voleja štel za dva...
Smučarski skoki so pri nas velika zadeva, globalno pa nek precej obroben šport.
Nasploh so zimski športi z izjemo hokeja na ledu precej slabo spremljani. Pred alpskim smučanjem so recimo snooker, badminton, hokej na travi, konjske dirke itd. če omenim le najbolj presenetljive.
Veliko tega gre seveda na račun podnebja, saj za alpsko smučanje in skokene rabiš le snega ampak tudi primeren teren.

Kar se tiče olimpijskih iger, ki pritegnejo tudi širšo javnost, predvsem v ZDA je bil najbolj spremljan šport deskanje na snegu, zatem umetnostno drsanje in zgoraj "spljuvani" deskarji prostega sloga.

Vsi mi, predvsem pa novinarji, se moramo sprijazniti, da je profesionalni šport (rekreacija je nekaj povsem drugega) konec koncev le show za preganjanje našega dolgčasa, ne neka sveta elitistična dejavnost, ki bi imela pomemben vpliv na človeštvo. Danes vsi poznamo Platona, Aristotela, Arhimeda in kar je še teh starogrških filozofov, občudujemo njihovih arhitektov in kiparjev, nihče pa ne ve kdo je bil največja zvezda na njihovi olimpijadi.
stanolio
# 13.02.2018 ob 13:48
FIS je potisnil navzdol tredicionalne zimske športe v katerih ljudje tekmujejo že veliko let. Ne more imeti šport, ki je star 10 ali 15 let enakega statusa kot šport star stoletje. Tu ni več športa ampak televizija človeška nestrpnost in pametna tablikca v rokah "človeka", da je vse takoj. Ali vi "športniki" mislite, da je prav da Svetovni Olimpijski komite briše iz programa OI rokoborbo, ki je bila prvi olimpijski šport, pa ne me farbat z starokopitnostjo, to je dejstvo in sedaj šport, ki nima nobene športne vrednosti dobi možnost nastopa na OI. Razumem razvoj, vendar tudi avto brez gum bo težko narediti.
dolinc
# 13.02.2018 ob 12:33
Me zanima, če bi se razni Košir, Marguč, Flander in podobni strinjali, da so morali trenirat fuuuul manj, kot kolegi iz alpskega smučanja...
clutch00
# 13.02.2018 ob 12:27
popularnost je relativna. Ponavad je sport "popularen", ko tam osvajajo zlate medalje americani
mr polh
# 13.02.2018 ob 12:18
@Nejko

haha, verjetno je to eden izmed športov z najmanj dopinga....ampak ja, verjetno misliš, da je prišel direktno iz ambasade gavioli na OI, mimogrede osvojil zlato, nato pa za nosom v Kolumbijo.
fuzbal4life
# 13.02.2018 ob 11:56
Svetovno gledano so zimski sporti,rokomet,judo,...manj vredni kot nogomet!!pa ce vam pase al ne
kolesar112
# 13.02.2018 ob 18:08
Novinar: V karieri ste utrpeli že 12 pretresov možganov. Vas to kaj skrbi?

Tim Kevin Ravnjak:
Ljudje mi velikokrat govorijo, da samo uživam, a tu so tudi poškodbe, pretresi možganov ... Ti me res kar skrbijo, saj 12 ni tako majhna številka. Posledice so že vidne, a za zdaj še ne v taki meri, da bi bilo kaj zaskrbljujoče. Težave imam predvsem z očmi, kar se najbolj opaža pri prehodih iz temnega na svetlo. Včasih me oči tudi malce bolijo, a to je pač del vsega tega, kar počnem. Nekateri so še precej na slabšem, sploh glede kosti. Možgani pa so spet neka druga stvar, ko moraš takšne stvari kar resno vzeti.
Vir: časnik ekipa
mr polh
# 13.02.2018 ob 16:28
@lukace5

To je res s tega zornega kota.

Je pa posebnost deskanja v žlebu ta, da so tisti, ki si sploh upajo ukvarjati s tem športom na takem nivoju zelo redki, tako so glavna konkurenca predvsem sami sebi, da sploh pririnejo do te stopnje. Višina in sile so neverjetne, to je treba videt v živo, da lahko podaš realno oceno.

Že sama narava discipline je izjemno selektivna sama po sebi. Pri nogometu je povsem drugačna zgodba, konkurenca na drugačen način, izjemna seveda.
kolesar112
# 13.02.2018 ob 15:17
@leondejan1

1. Deskarji prostega sloga začnejo s treningi pri 3 ali 4 letih, vse kar je kasneje je zelo zelo pozno, tako kot alpski smučarji. Če morda alpski smučar še lahko prične pri 7,8 letih s treningi pa pri deskarji prostega sloga to ni več mogoče.
2. Medtem ko se otroci pri 10 letih v drugih športih igrajo, so deskarji že usmerjeni v resen program prostega sloga. Izvajat pričnejo (gimnastične prvine) ter obenem sestavljat program, ki ga je potrebno neštetokrat ponoviti.
3. Ko se boš nekoč morda sam samo zapeljal mimo snežnega žleba ob enem pa pomislil, da so te fantje po 7,8 m visoko v zraku, boš brez skrbi razumel, da tu ni napak.
4. Deskarji prostega sloga tekmujejo v ZDA, svetovni pokal imajo pa tudi v Novi Zelandiji, Australiji, na Kitajskem,.. skratka prepotujejo dosti več sveta, kot skakalci in so posledično tudi več dni od doma.
5. Pri deskarjih atletika in prehrana ni zelo pomembna a roko na srce tudi pri skakalcih ni razen preprostega dejstva "vsega čim manj" (tisti ki so del tega kroga, bodo vedli kaj to pomeni), vendar pa je gimnastičen del na bistveno višjem nivoju od skakalcev.

In mimogrede, kar se pa tiče športnih odrekanj, prehranskih ali šolskih, pa so tako eni kot drugi zadnji ki se lahko na to pritožujejo oz sklicujejo... sezono imajo dolgo samo 4 mesece, poletni del je pa samo dopolnitev, da ne pozabiš vsega.
kolesar112
# 13.02.2018 ob 14:05
@don draper
lahko si počasen, lahko si celo zamaščen, lahko si popolnoma brez kondicije, važno da se znaš zaplejati in potem naštudirati določene trike.

A ti mogoče govoriš o "brazilskem" Ronaldu. A ni nogomet šport številka 1.

@Uroš Volk
Ali ste prepričan, da so te 17 letniki imeli manj treninga kot Primož Peterka (17 let), pa bratje Prevc (17,18 let)??? Če da, me zanima kako ste prišli do te analize, tudi sam jo bi rad vedel...
Seveda to ni Alpsko smučanje ali smučarski tek vendar za smučarskimi skoki ne zaostaja prav nič. Zahtevnost podobna, samo poudarek je na drugih stvareh.
Tako ali tako pa o snežnem žlebu razpredajo posamezniki, ki se po njemu niso nikoli zapeljali.
Nejko22
# 13.02.2018 ob 12:27
don_draper: se popolnoma strinjam, pogovarjal sem se z dvema deskarjema(oba slovenska reprezentanta, eden moj sošolec) in sta sama dejala da moreš bit predvsem nor da si upaš ne toliko fizično pripravljen. Vedno pa sta se potem še pohvalila z norimi nepozabnimi zabavami po tekmah v tujini in predvsem orgijami.
mr polh
# 13.02.2018 ob 12:02
fuzbal4life

haha manjvredni, ker je fuzbal najbolj razširjen oz popularen? To je tko, kot bi rekel, da je klasična glasba manjvredna od popularne - vidiš, ta logika nekako ne štima.

Pa tu ne gre za to, da bi branil ta ali oni šport, čisto vsak vrhunski šport je prignan do konca, posamezniki, ki se ukvarjajo s specifično dejavnostjo vedno pripeljejo to do maksimuma, ker na koncu mali detajli delajo razliko - splošno pravilo.... ampak govor o manjvrednosti....
kolesar112
# 13.02.2018 ob 18:01
@leondejan1

Vsak snežni žleb ni enak, na olimpijskih je nekoliko nižji od x gamesov, da je lahko več tekmovalcev konkurenčnih. Ampak tudi tukaj, ko bo šlo zares bodo šli še kakšen meter višje.

Za drugi del tvojega zapisa... Zelo na pamet ane? Skoki so eden najbolj varnih športov kar jih je, skakalnice so inženirsko preračunane, vplivi vetra v območjih, skratka če tekmovalec ne naredi osnovne napake, se mu nemore narediti nič.
Halfpipe? Kevin Pearce je 2009 izgubil življenje v snežnem žlebu (poglej yt). 2. Halldor Helgason x games Aspen 2013 (nezavest). 3. Louri Podlatchikov x games 2018 (yt video). To je blo iz glave, pa še kaj se najde.

Kdaj je v skokih nekdo izgubil življenje?
leondejan1
# 13.02.2018 ob 17:08
@kolesar ko sem gledal deskanje v žlebu sem opazil skoke tja do 5m v višino. Medtem ko skakalci še na stari Letalnici v planici in kulmu dosegali tudi do 9m višine. Poškodbe na skakalnici so lahko usodne konec kariere lahko tudi posledice do smrti, medtem ko deskarji lahko padejo neštetokrat pa lahko nadaljuje mogoče celo osvojijo medaljo na naslednjih igrah.
PikiMiki
# 13.02.2018 ob 15:25
MTV disciplina
lukace5
# 13.02.2018 ob 14:42
@mr polh
Res je kar pises ampak ne mores pa primerjati deskanja z nogometom ali pa kosarko. V teh sportih se ne vrh trudi priti tisoce in tisoce sportnikov, torej je konkurenca 100x+ vecja. To potem privede do vecje tehnicne in fizicne dovrsenosti kot v vecini drugih sportov. Verjamem, da so ti tekmovalci dobro pripravljeni ampak ne mores trditi, da je konkurenca v snowboardigu enaka kot v nogometu, ker to preprosto ni res in nikoli ne bo.
kotzi
# 13.02.2018 ob 13:40
ce bi bil pa nas kdo uspesen v tem sportu bi pa vsi vpili kuk je to pomemben sport...kuk je fajn..kr nasga ni zravn je pa slab...joj slovenci...
leondejan1
# 13.02.2018 ob 13:10
Sedaj sem gledal posnetek deskanja to kar sem vidu praktično nima veze z smučanjem in zimskimi športi. Kot da bi gledal skoke v vodo na OI ali umetnostno drsanje kjer izvajajo trjne axele. Naš tekmovalec je imel med 5 najvišji skok, kar pa ni bilo dovolj za Finale. Poleg tega se mi vsi skoki zdijo identični "threesixty" naprej, nazaj to pa je tud vse. Še en šport ki so si ga izmislili američani kjer hočejo z manj dela in hitro priti do olimpijskih kolajn. Kdaj bodo bili v skokih tako dobri, kot so tukaj v žlebu.
Celjan27
# 13.02.2018 ob 12:04
Fleaa:

se ne bi mogel bolj strinjati...sam bordam že 22 let in mi je to edini šport, ki ga gledam na OI.

Ko so pa skoki, prestavim kanal...

...vsakemu svoje.
Fleaa
# 13.02.2018 ob 11:43
za nekatere je deskanje najmanj zanimiv šport, za druge je to alpsko smučanje, spet za tretje skoki in za četrte biatlon, mogoče za pete tek na smučeh... vsak tele ma svoj vesele pravi star slovenski pregovor in če bi na RTV Slo vrteli vsak vikend deskanje namesto smučanja bi čreda ovac mogoče spremenila svoje mnenje... tko pa....
leondejan1
# 13.02.2018 ob 14:27
@kolesar112
ne znam smučat niti nimam smisla. Ampak kolikor vem Smučarji skakalci začnejo že v prvem razredu delat prve korake v smučarskih skokih. Potem proti koncu osnovne šole so resni treningi to mislim predvsem zjutraj in popoldne kjer pridejo kondicijski in psihični. Potem je tukaj treba pazit tudi na prehrano kaj boš jedel je dosti odrekanja tud poleti imajo svetovni pokal so praktično 9mesecev proč od družine. Kar se tiče deskanja, smučanja v žlebu moraš imet neko deskarsko znanje in primerne proge več ti tukaj ni treba komplicirat tudi na prehrano jim ni treba pazit, medtem ko pri skakalcih že trpi šola in je več odrekanja.
Nejko22
# 13.02.2018 ob 14:01
Plus tega OI ne bi smele bit nic posebnega oz kolajna bi se mogla cenit ekvivalentno svetovnemu prvenstvu saj gre le za eno tekmo. Celotna sezona je dosti vec vredna kot ene OI kaj sele kariera.
Nejko22
# 13.02.2018 ob 13:59
Zato pa se najdejo na OI tud najvecji outsiderji iz xy drzav kjer sploh ni snega ne? V nekaterih primrih je lazje pri na OI kot si mislis.
Nejko22
# 13.02.2018 ob 12:52
Bili so na ravni Kevina do recimo pred treh let potem pa jih je pobralo od vsega. Drugo je da si najameš prostitutko ali pa nabiješ orgijo za 50 ljudi pa potem še veselo snemaš in se hvališ z videoposnetkom. V vseh športih se dogajajo bedarije ampak kaj sem pa videl v deskanju pa me je šokiralo. Verjetno sem 10x bolje pripravljen kot ti watwat tako da ne bi o smučanju in plavanju. Skočit zna vsak res je pristat pa je druga zadeva.
LFC
# 13.02.2018 ob 12:30
OI nimajo za burek proti Xgamesom, tudi kar se denarja tice...normalno pa da vecini stvar ni zanimiva, ker so nasi v tem sportu brez medalj in niso v ospredju.

Med alpinci je zanimiv le smuk, ostalo kot F1, lahko spis zraven.
RokoSan
# 13.02.2018 ob 11:07
Ne vem ali tale Uroš ne mara deskanja, ampak prvi odstavek in prva polovica drugega se bereta, kot da samo pljuva po deskanju in ga poskuša narediti manj vrednega od ostalih športov na OI...
don_draper
# 13.02.2018 ob 12:20
mr polh

z vsem spoštovanjem do tvojega mnenja in deskanja, amapk enostavno to ni šport v katerem rabiš biti neki ekstra... lahko si počasen, lahko si celo zamaščen, lahko si popolnoma brez kondicije, važno da se znaš zaplejati in potem naštudirati določene trike. Pa tako kot si rekel pripravljen moraš biti na bolečino in poškodbe. Že te ti verjetno vzamejo polovico časa, kjer v drugih motorično in kardio zahtevnih športih ta čas trdo trenirajo....
leondejan1
# 13.02.2018 ob 11:13
najmanj zanimiv šport kjer z skoraj nič treninga in z veliko količino denarja prideš v ospredje.
Še ubogi skakalci ZDA ne pridejo do treningov ko jim ti vzamejo vse skakalnice po ZDA.
Kazalo