Nyquist je bil favorit za zmago že pred dirko. Foto: Reuters
Nyquist je bil favorit za zmago že pred dirko. Foto: Reuters
Kentucky Derby
Kentucky Derby nosi tudi ime "dirka vrtnic". Foto: Reuters

Hipodrom Churchill Downs v Louisvillu v ameriški zvezni državi Kentucky je gostil 142. izvedbo ene najbolj znanih konjskih dirk na svetu, ki je letos privabila 167.227 gledalcev - in ti so lahko videli poezijo na stezi. Triletni žrebec Nyquist z džokejem Mariom Gutierrezom je namreč vknjižil osmo zaporedno zmago in tako ostaja brez poraza v dirkah čistokrvnih konj.

"Neverjeten je," je o svojem varovancu povedal Gutierrez, za katerega je to druga zmaga na Kentucky Derbyju, potem ko je leta 2012 slavil na konju I'll have another. "Kdor koli gleda dirke Nyquista, bo videl, da se ne bo pustil prehiteti nobenemu drugemu konju," je dejal v Mehiki rojeni džokej.

Poimenovan po švedskem hokejistu
Denarni sklad za letošnjo dirko je znašal dva milijona dolarjev, od katerih je zmagovalec prejel 1,6 milijona dolarjev. Pred Kentucky Derbyjem je Nyquist na dirkah zaslužil že rekordnih 3,3 milijona dolarjev. Zmagovalni konj je dobil ime po švedskem hokejistu Gustavu Nyquistu, ki igra tudi za moštvo Red Wings iz Detroita v ligi NHL, v petek pa je na otvoritveni tekmi SP-ja dosegel zmagoviti gol v podaljšku za zmago Švedske. In samo nekaj ur pred tekmo je konj Nyquist za spodbudo pil iz samega Stanleyjevega pokala!

Na začetku 2012 metrov dolge dirke je z zunanje strani hitro povedel Danzing Candy in kar nekaj časa zadrževal vodstvo, a nato izgubil sapo in vodstvo je prevzel Gun Runner, vendar na prvem mestu ni dolgo vztrajal, saj se je v ospredje hitro prebil Nyquist, ki je do takrat vseskozi držal stik z vodilnimi konji. A zmaga še ni bila zagotovljena, saj ga je v hitrem galopu začel dohitevati Exaggerator, ki se mu je močno približal, a ga je v ciljni črti Nyquist le ugnal za četrtino dolžine.

Osebna zmaga za Gutierreza
"Tako poseben konj je, vsak dan lahko vidiš to v njegovih očeh. Je pravi profesionalec. V vsakem človeškem športu bi bil vrhunski športnik. Je prvi razred," je dejal trener Doug O'Neill, ki je skupaj z Gutierrezom na Kentucky Derbyju slavil pred štirimi leti. "Sploh nisi živčen. Počutiš se, kot da greš v telovadnico s Kobejem Bryantom," je še dodal.

Kot je po dirki povedal Gutierrez, se sploh ni zavedal, da se mu je Exaggerator tako približal. "Pogledal sem naokoli in nisem vedel, da se približuje," je dejal Gutierrez, na kar mu je trener O'Neill v šali odgovoril, da se bosta o tem pogovorila kasneje.

Za Gutierreza je bila to tudi osebna zmaga, saj se je pred leti boril z duševnimi težavami. "Žena me je opogumila, da si poiščem športnega psihologa. Na začetku me je bilo malo sram povedati ljudem, da se srečujem s športnim psihologom, a zdaj sem ponosen, da mi pomaga," je povedal.

Kentucky Derby je prva od treh dirk za prestižno trojno krono, ki jo je lani osvojil American Pharoah in tako prekinil 37 let posta, saj je bila pred tem nazadnje osvojena leta 1978. Če bo hotel Nyquist poseči po tej lovoriki, bo moral osvojiti še drugi slavni dirki Preakness Stakes in Belmont Stakes. Od leta 1875 do lani je trojno krono osvojilo le 12 konj.