"Kralj Nibali." Športni dnevnik Gazzetta dello Sport je bil v čast "kralja Nibalija" obarvan rumeno namesto rožnato. Foto: Vincenzo Nibali Twitter
Vincenzo Nibali in Aleksander Vinokurov
Zmagovalce Toura vedno spremljajo dopinški sumi, Nibalija predvsem zato, ker je pri ekipi Astana glavni nekdanji dopinški grešnik Aleksander Vinokurov. Foto: EPA
Izjemnost Toura je v tem, da vedno ponudi nekaj novega
Nibali na Touru spisal sijajno zgodbo
Povzetek Toura 2014

Ko je Nibali na sobotnem kronometru prednost v skupnem seštevku pred najbližjim zasledovalcem povečal na skoraj osem minut (v novejši zgodovini je imel le Jan Ullrich leta 1997 na končnem cilju večjo prednost), si še ni dal duška, ampak je rekel, da bo čustva izlil šele na paradi šampionov. Vedel je, kaj pomeni zmagati na veliki tritedenski dirki, a zmaga na Touru je vendarle nekaj posebnega.

Rumeno, ki te ljubim rumeno
"Pred dvema letoma sem v Parizu stal na zmagovalnem odru, pogledal proti Bradleyju Wigginsu in upal, da bom nekoč jaz stal tam. Pričakoval sem, da se noben občutek ne more primerjati s tem, da na Elizejskih poljanah stojiš na najvišji stopnički. Še bolj čudovito je, kot sem si predstavljal." Njegove zmage se veseli vsa Italija, ki svojega šampiona na dirki Tour de France ni imela od leta 1998 in slovitega Marca Pantanija. Športni dnevnik Gazzetta dello Sport je bil v čast "kralja Nibalija" obarvan rumeno namesto rožnato.

Največji korak k zmagi je naredil na neobičajnem terenu
Pot do zmagoslavja si je tlakoval že v peti etapi, ko je proti Arenbergu kot profesor vozil po kockah, medtem ko je Alberto Contador zaostal, Chris Froome pa zaradi padca končal dirko. V gorskih etapah je pokazal izredno moč, bil brez trenutka slabosti, tekmece pa je praviloma strl že nekaj kilometrov pod vrhom zadnjega klanca. Enostavno: ko si je zaželel, je dobil etapo.

Nervoza je bila nepotrebna
"Etapa s kockami je bila najpomembnejša za skupno zmago. Tisti dan sem bil nervozen, čeprav sem vedel, da lahko naredim nekaj velikega. Športni direktor mi je rekel: pelji in uživaj. Odvrnil sem: kako naj uživam v tem dežju? Toda vozil sem mirno, pomagale pa so mi tudi izkušnje z gorskega kolesarjenja," je povedal Nibali, ki se je na 5. etapo pripravljal tudi z nekdanjim zmagovalcem dirke Pariz-Roubaix Petrom van Petegemom.

Veliki troboj spet naslednje leto?
Ko je v 10. etapi odstopil Alberto Contador, je imel Nibali že pogrnjeno rumeno preprogo do Pariza. Nekateri menijo, da mu je prav odstop dveh največjih favoritov (Frooma in Contadorja) omogočil zmagoslavje, a Nibali odgovarja: "Še vedno bi mi uspela velika dirka, seveda pa bi imel težje delo. Oba sta velika šampiona in upam, da bom lahko proti njima tekmoval naslednje leto."

Hvala za stroge dopinške kontrole!
Da se za najhitrejšim konjem spet kadi, skrbijo kritiki, ki Nibaliju očitajo, kakšni sodelavci ga obdajajo. Dopinških obtožb se pač noben junak Toura nikoli ni mogel otresti. Vodja Astane je namreč Aleksander Vinokurov, katerega kariera je bila v senci dopinških škandalov (leta 2007 so ga tudi izključili s Toura), pri Astani pa je tudi Giuseppe Martinelli, ki je treniral številne kolesarje s črnim madežem. Nibali odgovarja: "Ta zmaga je dokaz, da je možno takšno dirko zmagati brez uporabe prepovedanih sredstev. Zahvaliti se moram tudi dopinškim kontrolorjem, saj brez vseh teh strogih kontrol morda ne bi bil tu, kjer sem."

Leta 2020 začetek Toura v Kazahstanu?
Navdušenje je zajelo tudi Kazahstan, kjer domuje ekipa Astane. "Morda se zdaj sliši kot šala, a naredili bomo vse, da do leta 2020 pripeljemo Tour v Kazahstan," je povedal predsednik tamkajšnje kolesarske zveze Kairat Kelimbetov. "Yorkshire je potreboval tri leta, da je Tour prišel v Anglijo in prepričan sem, da lahko tudi mi dosežemo, da se bo Tour nekoč začel v Kazahstanu. V Yorkshiru je Tour na ceste privabil pet milijonov gledalcev, v Kazahstanu jih bo še več," meni Kelimbretov, ki je v državi, bogati z nafto, tudi predsednik tamkajšnje centralne banke.

Izjemnost Toura je v tem, da vedno ponudi nekaj novega
Nibali na Touru spisal sijajno zgodbo
Povzetek Toura 2014