Nemci so od leta 1990 dobili vse uvodne tekme na svetovnih prvenstvih. Zadnji poraz na prvi tekmi so doživeli leta 1982 proti Alžiriji z 1:2, vendar so se nato vseeno prebili do finala, kjer pa je bila s 3:1 boljša Italija. Foto: Reuters
Nemci so od leta 1990 dobili vse uvodne tekme na svetovnih prvenstvih. Zadnji poraz na prvi tekmi so doživeli leta 1982 proti Alžiriji z 1:2, vendar so se nato vseeno prebili do finala, kjer pa je bila s 3:1 boljša Italija. Foto: Reuters
Joachim Löw je zaupal Marvinu Plattenhardtu, ki pa se na veliki sceni ni znašel. Foto: Reuters
22-letni Hirving Lozano, ki igra za PSV iz Eindhovna, je bil najboljši igralec tekme na stadionu Lužniki. Foto: Reuters
Guillermo Ochoa je zaklenil vrata. Najbolj se je izkazal pri prostem strelu Kroosa, ko je žogo odbil v prečko. Foto: Reuters
Timo Werner je bil v napadu odrezan. Proti Švedom bo Löw morda stavil na Maria Gomeza. Foto: Reuters
Mehičani presenetili Nemce


Že popotnica v Rusijo je bilo zelo slaba. Drugi polčas na prijateljski tekmi v Celovcu je bil katastrofalen in Avstrija je po 32 letih elf spravila na kolena (2:1). Še slabšo predstavo so Nemci prikazali v Leverkusnu, ko so premagali Savdsko Arabijo z 2:1 in imeli na koncu veliko srečo, da ni prišlo do izenačenja. Savdska Arabija je zelo verjetno najslabša reprezentanca tega mundiala, na uvodni tekmi je prejela "petardo".

Zadnjih devet dni priprav na prvo tekmo proti motiviranim Mehičanom očitno ni zaleglo (0:1). Odločilna akcija v 35. minuti je pokazala vse nemške slabosti. Po izgubljeni žogi je Mats Hummels zletel v prazno, ko je skušal zaustaviti Javierja Hernandeza. Toni Kroos se je vračal v rekreativnem ritmu in bil prekratek za kakšen meter, ko bi sicer lahko zaustavil Hirvinga Lozana. Tudi Mesut Özil je brezglavo tekel v obrambo. Nemci so ob mehiških protinapadih tekli panično nazaj in niso spremljali tekmecev, zato so pogosto izpadli iz igre.
Zreli so bili za sedmico
Navijaška milja v Berlinu je bila znova polna. Tako kot pred štirimi leti na nepozabnem slavju po finalni zmagi nad Argentino z 1:0 po podaljšku. Navijači so se večino tekme držali za glavo. Po koncu tekme je eden izmed njih podal zelo dober komentar: "Če bi Mehičani hladnokrvno izvedli vse protinapade, bi se nam zgodil brazilski polom s prejšnjega mundiala. Zreli smo bili za sedmico!"
Reus vstopil prepozno
Joachim Löw je preveč čakal z menjavami. Že po prvem polčasu je bilo jasno, da so nekateri ključni igralci nerazpoloženi. Sami Khedira, ki je izgubil žogo in omogočil protinapad za edini zadetek na tekmi, je bil na zelenici eno uro, čeprav ni pokazal ničesar. Z vstopom Marca Reusa je elf zaigral precej bolje in stisnil Mehičane pred njihova vrata.
Plattenhardt in Werner odpovedala
Marvin Plattenhardt ni zdržal pritiska, Nemcev na levi strani tako rekoč ni bilo. Zelo se je poznala odsotnost Jonasa Hectorja, ki zaradi gripe ni bil pripravljen. Ko je Mehičanom že skoraj pošla sapa in so Nemci stopnjevali pritisk, je Löw predolgo ostal pri enem napadalcu – slabem Timu Wernerju. Mario Gomez, ki je odličen v igri z glavo, je vstopil šele v 79. minuti. Precej prepozno. Ko je Werner začel šepati po igrišču, je vstopil še Julian Brandt. Najmlajši član zasedbe je oplazil prečko v zadnji minuti.
Löw pričakuje odziv proti Švedom
"Razočaranje je veliko. Še nikoli pod mojim vodstvom nismo izgubili uvodne tekme na velikem tekmovanju. V prvem polčasu smo popolnoma odpovedali. Puščali smo ogromno prostora in protinapadi so si sledili. V drugem polčasu smo zaigrali bolje, vendar smo naredili preveč napak pri podajah. Za vse nas je to zdaj popolnoma nov položaj. Od igralcev pričakujem odziv," je bil potrt Löw, ki je že 12 let na klopi Nemčije. Na velikih tekmovanjih se je vedno prebil najmanj v polfinale.
Mehičani odrezali Kroosa
Kroos je režiser igre Nemčije in selektor Mehike Juan Carlos Osorio je pripravil odlično taktiko. "Ključno je bilo, da so nam odrezali Kroosa. Sploh mu niso pustili dihati. Vedno je imel enega igralca ob sebi, včasih celo dva," je še dodal nemški selektor.
Pogovori očitno niso zalegli
"Igrali smo tako kot proti Savdski Arabiji. Mehika je seveda precej boljša ekipa. Znova smo si privoščili številne izgubljene žoge, puščali smo ogromno prostora za protinapade. Ob koncu tekme smo imeli v igri kar osem napadalno naravnanih nogometašev in le dva branilca. Iz protinapada bi lahko prejeli še kakšen gol. Večkrat smo se že pogovarjali, da v obrambi ne stojimo dobro. Očitno pogovori do zdaj še niso zalegli. Z Boatengom sva se večkrat znašla sama proti trem mehiškim napadalcem," je bil jezen Hummels.
"Upal sem, da bo tekma s Savdsko Arabijo dovolj veliko opozorilo. Res ne razumem, kako smo lahko znova tako odpovedali na celi črti. Zdaj nas rešita le dve zmagi, v nasprotnem primeru bo svetovnega prvenstva konec zelo hitro," je razmišljal eden najboljših branilcev Bundeslige.
Müller: Mehičani so nas taktično presenetili
Thomas Müller se tudi ni znašel. Junak zadnjih dveh mundialov je skušal s številnimi predložki v kazenski prostor, a velika večina je bila nenatančnih. "V drugem polčasu smo bili popolnoma v igri, a na svetovnem prvenstvu je treba biti z glavo prisoten vseh 90 minut. O tem sploh ne bi smeli govoriti, to bi moralo biti samoumevno! Mehičani so nas presenetili, saj so vseskozi igrali le na protinapade. Ko smo analizirali njihovo igro, nismo pričakovali take taktike."
Neuer: V garderobi je bila tišina
Manuel Neuer je branil na prvi pomembni tekmi po septembru. Dolg premor zaradi operacije stopala mu ni škodil. "V garderobi je bila tišina. Vsem je jasno, da smo odpovedali. Tako slabe igre po navadi nismo prikazali na velikih tekmovanjih. Vsi se zavedamo, da imamo še ogromno rezerve. Zdaj je pomembno, da dobimo ostali tekmi," je pojasnil najboljši vratar mundiala v Braziliji.
Osorio sestavil taktiko že pred pol leta
Mehičani so prikazali sijajno predstavo. Na zadnjih šestih svetovnih prvenstvih so izpadli v osmini finala in tokrat se želijo izogniti Braziliji.
"Že pred tekmo sem napovedal, da lahko premagamo Nemce. Že pred pol leta sem sestavil taktiko za to tekmo. Načrtoval sem hitre napade po bočnih položajih. Navdušen sem bil nad hitrostjo naših napadalcev. Tokrat smo dokazali, da igramo iz ljubezni do zmage in ne iz strahu pred porazom," je bil vesel selektor Osorio.
Lozano: Najpomembnejši zadetek v življenju
Najboljši igralec tekme Lozano je bil evforičen: "Ne vem, ali ni to kar največja zmaga v zgodovini naše reprezentance. Vsekakor spada med največje zmage vseh časov. To je bil najpomembnejši zadetek v mojem življenju. Vse smo stavili na to tekmo, prav nič nismo bili nervozni. Do potankosti smo izpolnili pričakovanja selektorja."
"Sanjali smo o taki predstavi. Tokrat se je vse izšlo. Pristop je bil izjemen, imeli pa smo tudi nekaj sreče," je dodal Javier Hernandez.
Zmaga proti Švedom nujna
Nemci so imeli pred štirimi leti zelo izkušene nosilce igre, ki so v odločilnih trenutkih povlekli prave poteze. Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger, Miroslav Klose in Per Mertesacker so bili ključni tudi v garderobi. Po tako slabem štartu je druga tekma že za biti ali ne biti. V soboto ob 20.00 se bodo Nemci srečali s Švedi v Sočiju. Zmaga je nujna, če želijo še naprej upati na osmino finala. Zadnja dva branilca naslova (Italija 2010 in Španija 2014) sta se poslovila že po predtekmovanju.

Mehičani presenetili Nemce