Goran Janus s svojimi varovanci optimistično zre v prihajajočo sezono. Foto: BoBo
Goran Janus s svojimi varovanci optimistično zre v prihajajočo sezono. Foto: BoBo
Peter Prevc, Robert Kranjec, Jurij Tepeš
Peter Prevc in Robert Kranjec sta na poletni veliki nagradi vsak po trikrat stala na stopničkah. Foto: BoBo
Robert Kranjec
Na zadnji tekmi poletne nagrade Robert Kranjec sploh ni skakal. V skupnem seštevku je bil tretji, zaostal pa je le za Japoncem Kentom Sakujamo in Norvežanom Kennethom Gangnesom. Foto: EPA
Peter Prevc
Peter Prevc je v svetovnem pokalu dvakrat zapored zasedel drugo mesto. Na drugem mestu je bil tudi na zadnji tekmi poletne velike nagrade, kjer je bil v Hinzenbachu boljši le Gregor Schlierenzauer. Foto: www.alesfevzer.com
Anže Semenič
Anže Semenič je lani odlično skakal in osvojil celinski pokal. Nato je vrhunsko nastopil tudi v Planici in bil v slovenski ekipi, ki je dobila moštveno preizkušnjo. Letos poleti pa je bil za Kranjcem in Prevcem tretji najboljši slovenski skakalec. Foto: www.alesfevzer.com

Namreč slovenski skakalci – natančneje Robert Kranjec in Peter Prevc – so na 11 tekmah šestkrat stali na odru za zmagovalce. Zelo uspešni so bili tudi v skupnem seštevku poletnega dela, kjer je Kranjec celo stopil na stopničke, saj je zasedel tretje mesto, Prevc je bil šesti, z osmim mestom pa je uspeh dopolnil Anže Semenič.

Svetovni pokal se začenja 21. novembra v Klingenthalu, Slovenija pa si je zagotovila polno kvoto skakalcev, sedmo mesto si pa lahko izbori še prek celinskega pokala. Sezona se bo tradicionalno končala v domači Planici, kjer bo skakalni praznik trajal od 18. do 20. marca. Vrhunec bo januarsko svetovno prvenstvo na Kulmu, jasno pa tudi vsakoletna novoletna turneja.


Za vami je že poletna sezona, ki se je končala zelo uspešno. Ste zadovoljni z veliko nagrado?
Vsekakor sem zadovoljen. Mi smo edina zimska panoga, ki ima dvojni program čez leto, torej ob zimi še to poletno veliko nagrado. Od začetka julija do konca septembra smo v pogonu. Nenehno se moramo prilagajati, da se ohranja raven skakanja, ki naj bi bila uspešna. V skupnem seštevku smo dosegli dovolj točk in si do konca sezone zagotovili kvoto šestih skakalcev. Sedmega si zagotovimo lahko prek celinskega pokala. Prvič se je zgodilo, da so trije skakalci v skupni razvrstitvi med deset, tretje, šesto in osmo mesto. Na splošno smo lahko zadovoljni.

Preizkusili so se številni skakalci in kar nekaj jih je doseglo lepe rezultate. Ste še posebej zadovoljni zaradi tega?
Res je, da je kar nekaj skakalcev manjkalo na teh tekmah, so pa kar lepo rotirali. Za trenerja je bistveno, da so se določeni skakalci dvignili in bodo lahko v tem obdobju do zime, ki bo zelo hitro tu, lažje zadihali. Tako se bo dala marsikatera stvar popraviti.

Dejali ste, da imate dvojni program in morate vzdrževati raven skakanja. Razmeroma je do začetka sezone v Klingenthalu še daleč. V kakšni fazi priprav ste zdaj?
11. oktobra nas v Kranju čaka državno prvenstvo. Po tem se odpravljamo v Innsbruck in Garmisch-Partenkirchen. Konec oktobra bomo skakali na ledeni smučini v Oberstodrfu. Za november bomo pa še videli. Odvisno bo od vremenskih razmer, če bo kaj snega. Tako bomo videli, kako bo s Planico.

Peter Prevc je bil že na poletni nagradi praktično ves čas v koraku z vrhom. Je dobrodošlo, da je že zdaj njegovo skakanje na tako vrhunski ravni?
Glede Petra, je dobro to, da v vseh teh letih, ko smo skupaj – zdaj je to že peto leto –, ves čas napreduje. Razmeroma počasi, ampak zanesljivo. To je najpomembneje. V tem prihajajočem obdobju do sezone bo treba ostati zdrav in kakšno stvar še izboljšati.

V preteklih sezonah je Prevc začel nekoliko zadržano, nato pa stopnjeval ritem, lani pa je že začel odlično.
To je tudi cilj za letošnjo sezono, da je od začetka zraven vrha. Do Planice bo treba zdržati. Letos se je v poletnem obdobju pri vseh veliko delalo na telesni pripravi in vzdržljivosti, saj bo letos še naporneje. Ogromno bo potovanj in tekem.

Odlično je poleti nastopil tudi Robert Kranjec. Vas je morda kar nekoliko presenetil, da je po težki lanski sezoni ujel tako dobro formo?
To je za Robija zelo dobrodošlo. Trenutno drži to raven. Mislim, da tudi komaj čaka začetek sezone. Presenetil me ni, te stvari pa so odvisne od Robija. Pogovarjali smo se, kaj, kako in zakaj se je zgodilo. Enostavno je določene stvari spremenil. Predvsem je odvisno od njega in zato je lahko steklo. Ne gre pa to čez noč.

Stik s svetovnim vrhom pa je ujel tudi Jaka Hvala.
Ne le Jaka, tudi Anže Semenič je presenetil. Ta dva in Kranjec so bili ob Petru mali 'bum' poletne sezone. Od zadaj prihaja še Jurij Tepeš, ki lahko pelje naprej. Smo zadovoljni, saj imamo kar nekaj skakalcev, ki skačejo na visoki ravni.

Zrete zaradi uspešnega poletnega obdobja v zimo še bolj optimistično?
Pri tem športu moramo biti optimisti. Druge stvari ni. Izzivov imamo še dovolj, enako pa velja tudi za cilje.

Na vrata A-reprezentance trkajo tudi nadarjeni mladeniči. To so za vas nedvomno sladke skrbi?
Seveda so to za trenerja sladke stvari. A ob tem se je treba zavedati, da mladi pridejo in grejo. Predvsem računam na te izkušene skakalce.

Si vi pred sezono postavite cilje kot celoto, ali greste postopoma, od vrhunca do vrhunca, kot sta na primer novoletna turneja in letošnje svetovno prvenstvo v poletih?
To so vmesne tekme in postaje. Za Kulm se nimaš kaj pripravljati, saj tja prideš neposredno iz Willingena. Z novoletne turneje greš naravnost v Willingen, potem domov in že sledi Kulm. Določenih priprav tako ni. Sezono je treba enostavno zdržati od začetka do konca, od konca novembra do konca marca.

Spremenjen je urnik tekmovanja. Ni več klasične skandinavske turneje. Kako se vam to zdi?
Letos bo še huje. Konec januarja je Japonska, potem pridemo domov in ves februar, dober mesec celo, si v Skandinaviji, obenem pa se gre še v Kazahstan. Je pa zato malce lepši in lažji marec.

Lani ste po zadnji seriji v Planici dejali, da je bila to najhujša v vaši karieri. Vseeno pa ste verjetno s planiškimi tekmami v zadnjih sezonah zelo zadovoljni, saj vsakič končate sezone z zmago ali celo zmagami?
Če pogledam za nazaj, smo v teh štirih letih v Planici res vedno zmagali. Obenem smo tako na letalnici kot tudi na Bloudkovi velikanki postavljali planiške rekorde. To je užitek za trenerja. Zmag je bilo res veliko, tako da se jih iz glave na hitro sploh ne spomnim vseh. Lepo je, da se tradicija nadaljuje.