30-letni in 192 cm visoki Nemec Roger Kluge je slavil peto zmago v profesionalni karieri, a zagotovo najbolj odmevno, saj se v svetovni seriji zmage še ni veselil. Foto: EPA
30-letni in 192 cm visoki Nemec Roger Kluge je slavil peto zmago v profesionalni karieri, a zagotovo najbolj odmevno, saj se v svetovni seriji zmage še ni veselil. Foto: EPA
Steven Kruijswijk
Steven Kruijswijk je imel miren dan, v četrtek pa bo drugače, saj je pred ciljem zahteven klanec in potem še spust. Foto: EPA
Kluge na 17. etapi Gira presenetil vse

196 km dolga etapa od Molvena do Cassana d'Adda je bila ravninska, tako da so vsi pričakovali šprint glavnine. In vse je kazalo na to. Toda finiš je bil nenavaden. Najprej je močno potegnil Filippo Pozzato, v lov za njim pa se je v želji, da pomaga moštvenemu kolegu Heinrichu Hausslerju, v zadnjem kilometru pognal le Roger Kluge, ki je leta 2008 na velodromu osvojil srebrno olimpijsko medaljo. Divje je pritisnil na pedala, prehitel Pozzata, nato pa izkoristil priložnost in se odpeljal presenetljivi zmagi naproti.

Šprinterske ekipe so se prepozno zganile, vlaka ni sestavila nobena, tako da jim je ostal le šprint za drugo mesto, ki ga je dobil Giacomo Nizzolo. Nizzolo je pričakoval, da bo po odstopu nekaterih najboljših sprinterjev (Marcel Kittel, Andre Greipel, Caleb Ewan, Elia Viviani) končno zmagal, a je bil spet le drugi.

"Šest let sem med profesionalnimi kolesarji in to je velika zmaga, o kateri sem sanjal. Zmagal sem povsem nenačrtovano. Delal sem za Hausslerja, poskušal ujeti priključek zanj, nato pa videl možnost za zmago, saj je bila ciljna črta zelo blizu," je po svoji največji zmagi do zdaj povedal Kluge, član ekipe IAM Cycling, katere vodstvo je pred dvema dnevoma sporočilo, do bo po tej sezoni ekipa razpadla.

V četrtek zahteven zaključek etape
V skupnem seštevku tritedenske Dirke po Italiji, ki se bo končala v nedeljo, ni sprememb med najboljšimi. Rožnato majico je zadržal Steven Kruijswijk: "Danes je bil miren dan. Užival sem v rožnati majici, kakšnih pretresov ni bilo. Že jutri bo drugače, ko bo na sporedu težka etapa s spektakularnim zaključkom po težavnem spustu," meni Nizozemec, za katerega je v etapi spet skrbel Primož Roglič, ki je sicer na koncu zaostal skoraj tri minute.

Trije ubežniki so poskušali srečo, a jim je glavnina kilometer in pol pred ciljem pokvarila veselje, to so ruski veteran Pavel Brut, Italijan Daniel Oss in Albanec Eugert Zhupa. V karavani ni več Luke Mezgeca, saj je zaradi poškodbe včeraj končal Giro.

17. ETAPA, Molveno-Cassano d'Adda, 196 km:       
  1. R. KLUGE          ŠPA     4:31:29
  2. G. NIZZOLO        ITA            
  3. N. ARNDT          NEM        vsi 
  4. S. MODOLO         ITA            
  5. M. TRENTIN        ITA            
  6. A. PORSEV         RUS       isti 
  7. P. LIGTHART       NIZ            
  8. R. NAVARDAUSKAS   LIT            
  9. M. BELLETTI       ITA        čas 
 10. P. SIMION         ITA            
 ...                                  
125. M. MOHORIČ        SLO       +1:59
129. G. BOLE           SLO        2:45
155. P. ROGLIČ         SLO    isti čas
                                      
Skupni vrstni red po 17. etapi:       
  1. S. KRUIJSWIJK     NIZ    68:11:39
  2. E. CHAVES         KOL       +3:00
  3. A. VALVERDE       ŠPA        3:23
  4. V. NIBALI         ITA        4:43
  5. I. ZAKARIN        RUS        4:50
  6. R. MAJKA          POL        5:34
  7. B. JUNGELS        LUKS       7:57
  8. A. AMADOR         KOS        8:53
  9. D. POZZOVIVO      ITA       10:05
 10. K. SIVCOV         BLR       11:03
...                                   
 63. P. ROGLIČ         SLO     2:08:00
108. M. MOHORIČ        SLO     2:44:44
135. G. BOLE           SLO     3:11:46
                                      
Kluge na 17. etapi Gira presenetil vse