Kolesarji so imeli sijajno vreme. Foto: www.istrski-kolesarskimaraton.si
Kolesarji so imeli sijajno vreme. Foto: www.istrski-kolesarskimaraton.si

Letošnji dogodek je trajal kar tri dni. Petkova predstava in gibalna animacija sta navdušili najmlajše, saj je koprsko taverno obiskalo več kot 200 otrok iz vrtcev Koper in Semedela.

Sobotni kronometer je pričaral pravo tekmovalno vzdušje, start ob morju, številni obiskovalci in trasa okoli starega mestnega jedra Kopra pa navdušili prav vse udeležence. Izmed 44 tekmovalcev so dva kroga v dolžini petih kilometrov med moškimi najhitreje odpeljali Matej Kravos (1. mesto), Mitja Oter (2. mesto) in Matej Paradiž (3. mesto). Zmagovalec je traso prepeljal v 5 minutah in 45 sekundah. Med ženskami so v skupni razvrstitvi slavile Teja Gulič (1. mesto), Julija Patajac Kosmač (2. mesto) in Maja Škrlj (3. mesto).

Pestro je bilo tudi na sobotnem kolesarskem festivalu. Družine so si v sklopu vodenega kolesarskega izleta ogledale Pretorsko palačo in Škocjanski zatok, večino rabljenih koles in opreme je bilo prodane, razstavljavci pa so se predstavili z dobrotami in pestro turistično ponudbo. Izvedene so bile tudi številne vožnje z električnimi kolesi na Markovec, dogajanje pa so začinili še kolesa starodobniki in nastopi BMX kolesarskih mojstrov.

Vrhunec dogajanja je bil nedeljski maraton. Udeleženci so se podali na razgibane trase po slovenski Istri – Salinera (17 km), Zavarovalnica Maribor (51 km) in Hervis (75 km), pri čemer je na zadnji na odseku zaprte ceste na Boršt potekalo tudi tekmovanje za kralja in kraljico Boršta. Zmagal je Miran Bole, drugi je bil Tomaž Čefuta, tretji pa Diego Palamin.

Pri ženskah je bila najboljša Stina Čepak, drugo mesto je osvojila Dunja Selan, tretje pa Isabel Petronio.