Anže Urankar se v Slovenijo vrača z zlato kolajno. Foto: Peter Kastelic
Anže Urankar se v Slovenijo vrača z zlato kolajno. Foto: Peter Kastelic

Potem ko sta se Urankar in Leon Breznik že včeraj uvrstila v polfinale slaloma z ovirami, ki je potekal na mirnih vodah jezera Šuanvu, je oba danes dopoldne čakal polfinalni nastop, s katerim je bolje opravil Urankar.V neposrednem dvoboju je bil boljši od Britanca Paula Sunderlanda, medtem ko Brezniku ni uspelo premagati prvega favorita Jakuba Grigarja. A Slovak v finalu ni imel pravih možnosti proti kajakašu iz Kajakaškega kluba Ljubljana, ki se je lahko razveselil naslova olimpijskega prvaka.

"Odločil je start in moja odlična telesna pripravljenost. Kolajno sem pričakoval, a sem vedel, da se bom moral za zlato zelo potruditi," je dejal Urankar, ki je po Simonu Brusu še drugi Slovenec z olimpijskim kajakaškim zlatom po dveh izvedbah tega tekmovanja. Prve olimpijske igre mladih so bile namreč pred štirimi leti v Singapurju.

Vračajo se z osmimi kolajnami
Nastopa Urankarja in Breznika v kajaku sta bila tako edina današnja in hkrati tudi zadnja slovenska nastopa v Nankingu. Slovenska reprezentanca bo nekdanjo prestolnico Kitajske po jutrišnjem uradnem končnem delu zapustila z osmimi medaljami. Zlato so si v Nankingu okrog vratu poleg Urankarja nadeli še rokometaši, srebrna sta bila košarkarja Ela Mičunović (v metanju trojk) in Žiga Lah (v zabijanju), z bronom pa se v domovino vračajo plavalka Nastja Govejšek, atletinja Leda Krošelj (skok s palico) in judoistka Maruša Štangar, ki je bila tretja na posamični in ekipni tekmi.