Sorodna novica Naveza Krhin-Kurtić po dobrih šestih letih še vedno neusklajen par?
Matjaž Kek bo v Stožicah Slovenijo vodil prvič po 2. septembru 2011, ko je v kvalifikacijah za Euro 2012 doživel boleč poraz proti Estoniji (1:2). Foto: www.alesfevzer.com
Matjaž Kek bo v Stožicah Slovenijo vodil prvič po 2. septembru 2011, ko je v kvalifikacijah za Euro 2012 doživel boleč poraz proti Estoniji (1:2). Foto: www.alesfevzer.com

Na prvo tekmo poskušam gledati iz pozitivnega zornega kota, a hkrati tudi slišati dobronamerno in konstruktivno kritiko. Oziroma biti dovolj samokritičen. Bi lahko zdaj rekli: 'Streljali smo 16-krat, 17-krat na gol v gosteh, zdaj pa je to to?' Ne, to ni to. Treba je dati še kakšen gol več in dobiti kakšnega manj. Sicer pa sem zadovoljen s komunikacijo med igralci.

Matjaž Kek

"V Izraelu smo igrali po mojih pričakovanjih, prepričan pa sem, da bodo poskušali igralci ob pomoči navijačev tokrat narediti še korak naprej. S spoštovanjem tekmeca, a z mislijo na naše dobre stvari, ki jih moramo nadaljevati in jih razvijati, slabe stvari pa popraviti. Počasi bom poskušal vcepiti igralcem, da Slovenija igra prepoznavno igro tako zunaj kot doma. Moramo riniti naprej, biti trmasti, vztrajni in nepopustljivi, predvsem pa pogumni in odločni. Tekmec je močen, kakovosten in ima dobre posameznike, a najprej moramo razmišljati o svoji ekipi. Seveda me zanima pozitiven izid, ga pa ne bi napovedoval. Na stavnicah sem zelo slab, športno napoved sem zelo slabo izpolnjeval," je na novinarski konferenci dodal selektor slovenske nogometne reprezentance.

Večjih težav v ekipi ni, regeneracija po zahtevnem srečanju pred dvema dnevoma in dolgi poti poteka dobro.

V Ligi narodov pet zmag in en poraz
Slovenija se je v četrtek v Hajfi z Izraelom razšla z 1:1, Severna Makedonija pa je v Skopju s 3:1 premagala Latvijo. Dva zadetka je dosegel 19-letni soigralec Mihe Zajca pri Fenerbahčeju Elif Elmas, ki je tekmo sicer začel na klopi.

Severna Makedonija je jeseni dobro igrala v Ligi narodov, kjer je v konkurenci Armenije, Gibraltarja in Lihtenštajna s petimi zmagami in enim porazom zmagala v svoji skupini v najnižje rangirani Ligi D in napredovala v višji razred.

"Izidi Makedonije niso naključni. Ekipa je bila selekcionirana, skozi Ligo narodov se je pripravljala na kvalifikacije. Imajo pozitiven niz izidov. Nekaj posameznikov poznam zelo dobro, ker sem jih treniral. Ustvarili so dobro, kakovostno reprezentanco. O posameznikih ne bi govoril, tako kot nočem govoriti o posameznikih svoje reprezentance," je sklenil Kek, ki je pri Rijeki vodil branilca Stefana Ristovskega in Darka Velkovskega.

Kaj sta povedala Kek in Krhin?

Pod novico si lahko ogledate posnetek celotne novinarske konference.

Veliko je še stvari, kjer lahko rastejo
Svoja pričakovanja je predstavil tudi Rene Krhin. "Gotovo je vsaka tekma težka, ni več slabih reprezentanc. Danes smo se malo pogovarjali o njih, tudi na treningih smo se pripravljali nanje. Poskušali bomo igrati po napotkih selektorja in s pomočjo gledalcev doseči čim boljši izid," je napovedal vezist iz Jakobskega Dola.

Pred prihodom v Slovenijo prejšnji konec tedna je imel manjše težave z gležnjem, a je zdaj poškodba sanirana, na tekmi v Hajfi mu gleženj ni predstavljal posebnih težav.

Mislim, da vsi igralci igrajo na tako visoki ravni, da se ne obremenjujejo več s tem, kaj se piše in govori. Pomembno je, kaj se dogaja znotraj naše ekipe in kako se mi počutimo na igrišču. V Izraelu smo s pristopom in pomočjo drug drugemu pokazali, da smo ekipa. Mislim, da je to najpomembneje.

Rene Krhin o kritikah v preteklosti

"Bilo je veliko dobrih stvari, vedno pa je lahko boljše. To bomo poskušali v prihodnje popraviti. Po doseženem zadetku moramo dlje zadržati dober izid in se ne preveč povleči nazaj. Veliko je še stvari, kjer lahko rastemo kot ekipa, na primer tudi, ko izgubimo žogo," je o dobrih in slabih trenutkih na četrtkovi tekmi dejal Krhin.

Pravi, da lahko z Jasminom Kurtićem kot zadnja vezna igralca igrata zelo dobro skupaj in da bo iz tekme v tekmo bolje.

O Makedoncih je povedal, da so kakovostni in znajo biti zelo nevarni, eden teh je tudi 35-letni Goran Pandev, makedonski rekorder po številu nastopov in številu golov za izbrano vrsto: "Goran je moj prijatelj, nekaj časa sem igral z njim pri Interju. Vemo, kaj pomeni za Makedonijo, vemo, kako kakovosten je. Morali bomo biti pozorni in ga poskušati ustaviti."

Prenos tekme Slovenija - Severna Makedonija bo v nedeljo ob 20.45 na TV SLO 2 in MMC-ju, studijski del se bo začel 45 minut prej.

Makedonsko mrežo zatresli Jani Pate, Nejc Pečnik in Roman Bezjak

Slovenci so se z Makedonci do zdaj pomerili štirikrat, vselej na prijateljskih tekmah. Nazadnje so se srečali 23. marca 2016 na Bonifiki, takrat je za zmago z 1:0 v 58. minuti zadel Roman Bezjak, ki ga tokrat ni v izbrani vrsti Slovenije. Ta je prva tri srečanja proti Makedoniji izgubila - 13. oktobra 1993 v Kranju z 1:4 (strelec Jani Pate), 23. marca 1994 in 14. novembra 2012 pa v Skopju z 0:2 oziroma z 2:3 (dvakrat strelec Nejc Pečnik).

Kek: Moramo riniti naprej, biti trmasti, vztrajni in nepopustljivi

Kvalifikacije za Euro 2020, 2. krog, nedelja ob 20.45:
SLOVENIJA - SEVERNA MAKEDONIJA
Prenos na TV SLO 2 in MMC-ju.

Verjetni postavi:

Slovenija: Oblak, Jokić, Mevlja, Al. Struna, Stojanović, Kurtić, Krhin, Zajc, Verbič, Iličić, Šporar.

Severna Makedonija: Dimitrievski, Alioski, Velkovski, Musliu, Ristovski, Elmas, Nikolov, Bardhi, Trajkovski, Nestorovski, Pandev.

Sodnik: Xavier Estrada Fernandez (ŠPA)


POLJSKA - LATVIJA
IZRAEL - AVSTRIJA

Lestvica:                            
SEVERNA MAKEDONIJA  1  1 0 0  3:1  3 
POLJSKA             1  1 0 0  1:0  3 
SLOVENIJA           1  0 1 0  1:1  1 
IZRAEL              1  0 1 0  1:1  1 
AVSTRIJA            1  0 0 1  0:1  0 
LATVIJA             1  0 0 1  1:3  0 
Kek pričakuje nov korak naprej proti Severni Makedoniji
Makedonci želijo zalet iz Lige narodov unovčiti tudi v Stožicah