Slovenska reprezentanca je dobila prvo tekmo v koledarskem letu 2016. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Slovenska reprezentanca je dobila prvo tekmo v koledarskem letu 2016. Foto: Srdjan Živulović/BoBo

Z uvodnimi 15, 20 minutami nisem bil zadovoljen, nismo bili igrivi. Potem je bilo malo bolje, priigrali smo si tri lepe priložnosti. V drugem polčasu smo igrali bolje, fantje so pokazali igrivost, tako da smo zasluženo zmagali. Pristop fantov in odnos sta bila prava.

Srečko Katanec, selektor
Roman Bezjak
Roman Bezjak je z natančnim strelom v malo mrežico dosegel krstni zadetek za člansko izbrano vrsto. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Bojan Jokić
Bojan Jokić je takole zgrešil žogo iz bližine. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Analiza prvega polčasa tekme Slovenija - Makedonija
Zadetek Bezjaka po Verbičevi podaji
Analiza po koncu tekme Slovenija - Makedonija

V nič kaj prijateljskem obračunu na Bonifiki - glavni sodnik Milorad Mažić se je dodobra napihal v piščalko - so bili Slovenci boljši nasprotnik. Pokazali so več želje, po nekoliko slabši igri v uvodnih minutah so se pobrali in v nadaljevanju narekovali ritem. Tekmo je po slabi uri igre odločil Bezjak, ki je z natančnim strelom v malo mrežico razveselil zbrano množico nogometnih navdušencev.

Slovenija se je do sredine tekme z Makedonijo pomerila na treh prijateljskih obračunih in vselej izgubila - z 2:3, 0:2, 1:4. Slovenska vrsta se bo v ponedeljek v Belfastu pomerila še s Severno Irsko. Kvalifikacije za svetovno prvenstvo v Rusiji 2018 se bodo začele septembra. Slovenija je v skupini z Anglijo, Slovaško, Škotsko, Litvo in Malto. Pred začetkom kvalifikacij bodo Slovenci maja odigrali še prijateljsko tekmo s Švedsko.

Bezjak z bližine nastreljal Dimitrevskega
Tekmo so na Bonifiki bolje začeli gostje. Tudi sicer so bili v uvodnih minutah podjetnejši, hitro so razvili želeno igro in si v 8. minuti pripravili prvo priložnost po Goranu Pandevu. Štiri minute pozneje je Oblakove dlani s strelom z razdalje ogrel Agim Ibraimi. Slovenci so si prvo resnejšo priložnost pripravili v 18. minuti. Po lepo izpeljani akciji je Iličić s kančkom sreče v ogenj poslal Romana Bezjaka, ki je z bližine nastreljal opreznega makedonskega vratarja Stoleta Dimitrevskega.

Jokić zgrešil žogo iz neposredne bližine
Po dobre pol ure je po predložku iz kota z glavo znova zapretil Bezjak, a je bil Dimitrevski na pravem mestu. Nova priložnost se je v 35. minuti ponudila Josipu Iličiću. Ta je lepo preigraval v kazenskem prostoru, si pripravil prostor za strel, a je bil njegov diagonalni poskus z levico z desne strani nenatančen - žoga je zletela mimo desne vratarjeve vratnice. Slovenci so v drugi polovici polčasa pokazali več, najlepšo priložnost v prvem polčasu je zapravil Bojan Jokić, ki je po lepi potezi in natančni podaji Benjamina Verbiča pred vrata iz neposredne bližine zgrešil žogo.

Bezjak do prvega zadetka za reprezentanco
Pred začetkom drugega polčasa je Aljaža Struno zamenjal Miral Samardžić, Iličića pa Valter Birsa. Ta je v 53. minuti z dobrih 20 metrov meril previsoko, precej natančnejši je bil pet minut pozneje Bezjak. Po fantastičnem prodiranju in natančni podaji Verbiča je napadalec Rijeke z diagonalnim strelom z levico v malo mrežico ukanil nemočnega Dimitrevskega in dosegel krstni zadetek za slovensko izbrano vrsto. Kmalu zatem je Verbič svoje mesto na zelenici odstopil Andražu Kirmu, Milivoje Novaković pa je vstopil namesto strelca Bezjaka.

V zadnji minuti skoraj 2:0
Igra se do konce tekme ni pretirano umirila. Slovenci so še naprej napadali, Makedonci so se branili in občasno sprožili proti vratom. Miha Zajc je v 78. minuti nevarno sprožil z roba kazenskega prostora, osem minut pozneje je po Birsovem predložku do strela z glavo prišel še Samardžić, a je žogo slabo zadel, ostalo je pri minimalnem vodstvu. V zaključku srečanja so gostje zahtevali še najstrožjo kazen, potem ko naj bi Samardžić na nedovoljeni način v kazenskem prostoru zaustavil Jovana Kostovskega, a je Mažićeva piščalka ostala nema. Makedonski napadi niso pojenjali, v 90. minuti je Jokić posredoval na golovi črti. Slovenci, ki jim v zadnjih desetih minutah ni uspelo kvalitetno zadržati žoge v svoji posesti, bi lahko v tretji minuti sodnikovega dodatka povedli z 2:0, a je po Novakovićevem prodoru gostujoča obramba žogo izbila z golove črte.

Katanec: Pristop in odnos je bil pravi
"Čestitke fantom za zmago. Zmagati je vedno lepo, čeprav to na prijateljskih tekmah zame ni primarna stvar. Z uvodnimi 15, 20 minutami nisem bil zadovoljen, nismo bili igrivi. Potem je bilo malo bolje, priigrali smo si tri lepe priložnosti. V drugem polčasu smo igrali bolje, fantje so pokazali igrivost, tako da smo zasluženo zmagali. Pristop fantov in odnos sta bila prava. Moramo pa, seveda, še delati, delati, delati," je po tekmi dejal selektor Srečko Katanec.

Prijateljske tekme:
SLOVENIJA
- MAKEDONIJA 1:0 (0:0)
3.000; Bezjak 58.

Slovenija (4-3-3): Oblak, Jokić, Cesar, Al. Struna (46./Samardžić), Skubic, Zajc (87./Jelenič), Krhin (89./Vrhovec), Kurtić, Iličić (46./Birsa), Verbič (63./Kirm), Bezjak (69./Novaković).

Makedonija: Dimitrevski, S. Ristevski (84./Siljanovski), Šikov, K. Ristevski, Žuta (82./Kostovski), Stjepanović, Gligorov (73./Cikarski), Ibraimi (55./Jahović), Tričkovski (46./Alimi), Pandev, Trajkovski (46./Nestorovski).

Sodnik: Milorad Mažić (Srbija)


HRVAŠKA - IZRAEL 2:0 (2:0)
Perišić 4., Brozović 34.

ROMUNIJA - LITVA 1:0 (0:0)
Stanciu 65.

POLJSKA - SRBIJA 1:0 (1:0)
Blaszczykowski 28.

Z uvodnimi 15, 20 minutami nisem bil zadovoljen, nismo bili igrivi. Potem je bilo malo bolje, priigrali smo si tri lepe priložnosti. V drugem polčasu smo igrali bolje, fantje so pokazali igrivost, tako da smo zasluženo zmagali. Pristop fantov in odnos sta bila prava.

Srečko Katanec, selektor
Analiza prvega polčasa tekme Slovenija - Makedonija
Zadetek Bezjaka po Verbičevi podaji
Analiza po koncu tekme Slovenija - Makedonija