Stephen Curry je na odločilni tekmi finala Zahoda zadel 13 od 24 metov iz igre, od teh 7 od 12 za tri. Foto: Reuters
Stephen Curry je na odločilni tekmi finala Zahoda zadel 13 od 24 metov iz igre, od teh 7 od 12 za tri. Foto: Reuters

Lani so postali prvaki lige, letos so podirali rekorde. Športna javnost je že pred začetkom letošnje končnice večkrat poudarila, da utegne biti Golden State najboljša ekipa, ki je kadar koli zaigrala v Ligi NBA.

Billy Donovan, trener Oklahome Cityja
Kevin Durant in Stephen Curry
Kevin Durant, ki je zadel 10 od 19 metov iz igre (3 od 7 za tri) za 27 točk, svojo statistiko pa je oplemenitil še s sedmimi skoki, je po tekmi takole čestital Curryju za napredovanje v veliki finale. Foto: Reuters
Golden State Warrios po zaostanku z 1:3 v finale

V pravem trenutku je zasijal Stephen Curry, ki je zadel sedem trojk in je bil s 36 točkami tudi najučinkovitejši igralec na tekmi. To je bila za košarkarje iz Kalifornije tretja zaporedna zmaga v seriji, v finale Lige NBA, v katerem se bodo še drugič zapored udarili s Clevelandom, so se uvrstili, potem ko so v zmagah zaostajali že s 3:1.

Finale Lige NBA se bo začel v noči s četrtka na petek v Oracle Areni. Cleveland naskakuje sploh prvi naslov prvaka (v finale se je Cavaliersom uspelo uvrstiti trikrat: leta 2007, lani in letos), Golden State pa bo poskušal postati prva ekipa po Miamiju (2012 in 2013), ki bi ji uspelo ubraniti naslov prvaka.

Curry zadeval, ko je bilo najbolj potrebno
Golden State, ki so v letošnji sezoni dobili že 17 tekem, na katerih so zaostajali za več kot deset točk, so v prvem polčasu zaostajali za 13, v uvodnih minutah tretje četrtine pa za 8 točk. Prav v tretji četrtini, ki so jo po delnem izidu 15:6 v uvodnih minutah nato dobili z 29:12 so naredili največji korak proti vrnitvi v finale, ki so ga lani dobili z izidom 4:2. Slabih pet minut pred koncem sta Klay Thompson in Draymond Green zadela trojki in svoji ekipi prinesla prednost +11 (88:77), a se gostje iz Oklahome niso kar tako predali. Po zaslugi Russlla Westbrooka in Kevina Duranta, ki je nato zadel sedem zaporednih točk, so se minuto in 40 sekund pred koncem rednega dela približali na vsega štiri točke zaostanka (90:86), a jim je v zaključku zmanjkalo zbranosti. Minuto in 18 sekund pred koncem je Serge Ibaka nad Curryjem, ki je vrgel za tri, storil osebno napako, MVP rednega dela prvenstva je zadel vse tri proste mete, 27 sekund pred koncem je z zadeto trojko pokopal še zadnje upe Oklahoma Cityja - ta je iz igre metal le 38,2-odstotno, za nameček je zadela le sedem od 27 poskusov za tri - po uvrstitvi v finale.

Varovanci Steva Kerra so v prvem polčasu zadeli sedem trojk, v drugem tri več in so postali šele 10. ekipa v zgodovini Lige NBA, ki ji je v končnici uspelo dobiti serijo po zaostanku v zmagah s 3:1.

Green: Nihče ni podvomil v zmago
"Lani so postali prvaki lige, letos so podirali rekorde. Športna javnost je že pred začetkom letošnje končnice večkrat poudarila, da utegne biti Golden State najboljša ekipa, ki je kadar koli zaigrala v Ligi NBA," je bil po tekmi kratek in jedrnat trener Oklahoma Cityja Billy Donovan, njegov prvi strelec Durant je dodal, da poraz na sedmi tekmi, posebej po vodstvu s 3:1, še kako boli. Povsem drugačno je bilo - razumljivo - razpoloženje na strani gostiteljev. Curry je poudaril, da je vrnitev v finale lige izjemno težka in da je treba tak dosežek zelo ceniti, nekoliko bolj samozavesten je bil Green: "Nihče ni nikoli podvomil, da nam ne bi uspelo. V preteklosti so lahko ljudje večkrat videli ekipe v zaostanku s 3:1, a v takšnem zaostanku še nikoli niso videli ekipe, ki je v rednem delu sezone nanizala 73 zmag," je dejal Green, ki je v 40 minutah zbral 11 točk.

Finale Zahoda, sedma tekma:
GOLDEN STATE (1) - Oklahoma (3) 4:3
96:88 (19:24, 23:24, 29:12, 25:28)
Curry 36, Thompson 21, Green 11, Iguodala 7, Livingston in Barnes po 5, Speights 3, Barbosa, Ezeli, Varejao in Bogut po 2; Durant 27, Westbrook 19 (13 podaj), Ibaka 16, Adams 9, Kanter 8, Waiters 5, Roberson 4.

V krepkem tisku je izid v zmagah. Igrali so po sistemu 2-2-1-1-1.

Lani so postali prvaki lige, letos so podirali rekorde. Športna javnost je že pred začetkom letošnje končnice večkrat poudarila, da utegne biti Golden State najboljša ekipa, ki je kadar koli zaigrala v Ligi NBA.

Billy Donovan, trener Oklahome Cityja
Golden State Warrios po zaostanku z 1:3 v finale