Biatlonka Magdalena Neuner ima 12 naslovov svetovne prvakinje. Foto: Reuters
Biatlonka Magdalena Neuner ima 12 naslovov svetovne prvakinje. Foto: Reuters
Anders Jacobsen
Willingen bo zadnji januarski in prvi februarski dan gostil tekme svetovnega pokala v smučarskih skokih. Foto: EPA

Willingen je gostil že 35. Forum Nordicum. Tradicionalni debatni zbor poročevalcev, ki čez zimo spremljamo nordijske smučarske discipline in biatlon, je tokrat v nemškem sredogorju odprl števila vprašanja. Med drugim tudi tisto o svojem pomenu in obstoju. Prav simbolično je bilo vse skupaj tokrat, saj je spomladi umrl še zadnji izmed ustanoviteljev Bruno Moravetz, ki je leta 1980 s kolegoma novinarje prvič povabil k razpravam na temo prihajajoče zime v Ramsau pod Dachsteinom.

Tokrat je bil Forum Nordicum pod velikim vprašanjem, saj mu je prvotni prireditelj Falun, kjer bo februarja svetovno nordijsko prvenstvo, spomladi enostavno obrnil hrbet. Tudi nekaj drugih, doslej na videz zanesljivih gostiteljev ni pokazalo velike želje po gostovanju novinarjev v jesenskih dneh, ko se po očakih že čuti vonj po snegu. Nemški kolegi, ki so gibalo celotnega dogajanja, pa so v zadnjem trenutku le našli rešitev v Willingenu, ki je tako tretjič gostil Forum Nordicum.

Nemčija je tako ali tako tudi država, ki v največji meri sama skrbi za prisotnost omenjenih športnih disciplin. Če zgolj pogledamo na sezname pokroviteljev v vseh treh klasičnih disciplinah in v biatlonu, vam bo to povsem jasno in pravega ugovora niti ne boste imeli pri rokah.

Tudi spremljanje omenjenih disciplin na televizijskih ekranih je tu v prid nordijskih disciplin. Nekaj slabši dosežki nemških biatloncev pa so prinesli tudi upad gledanosti tekmovanj, ki so bila še nedolgo, še v času Manuele Neuner, visoko na prvem mestu. Je pa dejstvo, da ravno tedaj Nemci niso imeli skakalne vrste na najvišji ravni. Zelo zanimive so bile tudi precej interno naravnane razprave o težavah, ki jih ima nemški smučarski šport. Bera medalj v Sočiju je bila precej slabša, kot so pričakovali in so si predvsem želeli. Nekaj disciplin je zašlo v krizo in izhoda iz nje ne vidijo čez noč. Primer uporabe nedovoljenih sredstev pri nekdanji tekačici, zdaj biatlonki Evi Sachenbacher Stehle, pa je skoraj nacionalna katastrofa.

Če bi zdaj vse nemške težave poskušali zrcaliti v nekem drugem prostoru, ki nam je precej bližji, bi se lahko le nasmejali. Pa ne vemo, ali zaradi vnovičnega navdušenja nad izjemnim uspehom naših športnikov pod Kavkazom ali grenkega priokusa, ki nam ga je v nadaljevanju leta prineslo nekaj dejanj, ki ne obetajo prav veliko. Zdaj, ko smo se že vrnili domov, bomo nemške težave seveda pustili Nemcem, sami pa bomo v pričakovanju nove uspešne sezone slovenskih reprezentantov, pa čeprav je pri marsikom, tudi med dobitniki medalj iz Sočija, čutiti ogromno grenkobe.

Kako se bo v svetu, ki ga živimo, razpletlo okrog Foruma Nordicuma, je res težko govoriti. Starostna struktura je precej visoka, mladi imajo očitno svoje pristope k večini stvari. Brez dvoma bo nekakšno prilagajanje potrebno, najmanj naslednje leto pa se bomo še dobili. Na severni strani Krkonošev, prvič na Poljskem v Sklarski Porebi, kjer bodo tudi v naslednji zimi tekmovali smučarji tekači.