Slovenski lokostrelci so Sloveniji priborili dve srebrni medalji Foto: www.alesfevzer.com
Slovenski lokostrelci so Sloveniji priborili dve srebrni medalji Foto: www.alesfevzer.com
Živa Dvoršak je osvojila bron. Foto: www.alesfevzer.com
Anja Osterman
Na olimpijski progi iz leta 1992 je morala slovenska kajakašica priznati le premoč Srbkinje Milice Starović in Portugalke Joane Vasconcelos. Foto: www.alesfevzer.com

Sredozemski športni dan so začeli lokostrelci v Tarragoni, ki so že imeli zagotovljeni dve medalji. Tako slovenska ekipa (Gašper Štrajhar, Den Malavašič Habjan in Rok Bizjak) kot Štrajhar med posamezniki so namreč že v sobotnem kvalifikacijskem delu in izločilnih bojih prišli do finala, danes so odločali o tem, ali bosta medalji srebrni ali bronasti.

Nazadnje sta bili obe srebrni. Pri ekipni tekmi so bili Francozi boljši s 5:3, potem ko so Slovenci po prvih dveh serijah še vodili, a so nato tekmeci dobili zadnji dve. Pri posameznikih pa se je Štrajhar meril s Turkom Metejem Gazozom in prav tako povedel, a je njegov tekmec dobil nadaljevanje dvoboja in na koncu slavil s 6:2.

"Težak dan je bil. Bolje bi bilo, če bi bil samo en finale, danes bi bil bolj spočit. A počutim se zelo dobro, to je tudi najboljša slovenska lokostrelska uvrstitev na igrah, tudi sam pa sem presegel svoja pričakovanja za slovensko reprezentanco in sem zelo zadovoljen z današnjim dnevom," je dan ocenil dobitnik dveh srebrnih kolajn Štrajhar.

Ostermanova do brona
V Castelldefelsu pa so sprinterji na mirnih vodah tudi že končali sredozemske igre. Za Slovence se je tekmovanje razpletlo uspešno, saj je Ostermanova dobila bron v K1 na 500 metrov. Ostermanova je veslala tudi na 200 metrov in bila peta. Peto mesto je med kajakaši na 200 metrov zasedel tudi Rok Šmit, Simon Blaževič je bil sedmi na 500 metrov, Šmit in Blaževič pa sta bila sedma tudi v kajakaškem dvojcu na 500 metrov.

Na olimpijski progi iz leta 1992 je morala slovenska kajakašica priznati le premoč Srbkinje Milice Starović in Portugalke Joane Vasconcelos. Dobre pol ure zatem je imela še en nastop, finale na 200 metrov, kjer je zasedla peto mesto.

"Zadovoljna sem. To je šesta tekma, četrti teden tekmovanj. Na 500 metrov sem osvojila tretje mesto, na 200 metrov sem veslala malo slabše in bila peta, ampak sem vseeno zadovoljna, da je vsaj ena medalja. Na mediteranskih igrah je res manj tekmovalk, ampak po državah imamo v kajaku nekaj zelo dobrih. Tu je bilo pet, šest zelo dobrih, jaz sem bila ena izmed njih. Cilji so bili visoki, merila sem tudi na medaljo. Zdaj me čaka še mesec in pol priprav, potem pa vrhunec sezone - svetovno prvenstvo," je nastope v Kataloniji sklenila Ostermanova.

Dvoršakova za las ob srebro
Zelo blizu medalji še kakšnega bolj žlahtnega leska je bila tudi strelka Dvoršakova, ki je imela v finalu v predzadnji seriji ob spodrsljaju tekmic pred njo priložnost, da bi prišla do srebra, nazadnje pa je za las oziroma 0,3 kroga ostala pri bronu.

"Predvsem je pomembno, da je medalja. Vesela sem, da sem prišla do nje skozi finale. Je pa nek grenak priokus, ker sem v tistem odločilnem strelu streljala zadnja in sem imela priložnost, da bi z vrhunskim strelom lahko prišla še višje," je o razpletu finala dejala najboljša slovenska strelka v Tarragoni. Medalja je zanjo tudi uteha za dosedanje nastope na sredozemskih igrah v letih 2009 in 2013, ki jih je končala brez medalje. V tej disciplini je nastopila tudi Urška Kuharič in bila na koncu šesta.

Zmaga odbojkaric, poraz rokometašev
Odbojkarice so si z zmago na drugi tekmi predtekmovanja proti Portugalski že zagotovile prvo mesto v skupini in uvrstitev v izločilne boje, zmagale so s 3:0 (20, 19, 21).

Rokometaši pa so v drugi tekmi predtekmovanja izgubili s Tunizijo z 29:33. Zvečer je svojo tekmo odigrala še ženska izbrana vrsta, ki je proti Portugalski slavila z 29:24.