Ukrajinci na letošnjem SP-ju niso doživeli nobenega poraza. Foto: Reuters
Ukrajinci na letošnjem SP-ju niso doživeli nobenega poraza. Foto: Reuters
Vladislav Supriaga je bil osrednje ime finala. Zadel je dvakrat, in to na najpomembnejši tekmi. To sta njegova prva dva gola na letošnjem SP-ju. Foto: Reuters
Vladislav Supriaga je bil osrednje ime finala. Zadel je dvakrat, in to na najpomembnejši tekmi. To sta njegova prva dva gola na letošnjem SP-ju. Foto: Reuters

Za obe reprezentanci je bil to prvi nastop na sklepnem dejanju tako velikega tekmovanja. V polfinalu sta obe ekipi tekmeca premagali z 1:0 – Južna Koreja je premagala Ekvador, Ukrajina pa je bila boljša od Italije.

V finalu pa je 16.000 gledalcev v Lodžu videlo precej več golov – štiri. Najprej so zadeli Južni Korejci, nato pa je na sceno stopil Vladislav Supriaga, ki je zadel dvakrat za popoln preobrat. Zmago je ob koncu tekme potrdil Georgi Citaišvili.

Ekspresno veselje Južne Koreje
Finalno tekmo je bolje začela Južna Koreja, ki je po petih minutah igre že vodila z 0:1 po 11-metrovki, ki jo je zanesljivo izvedel Lee Kang-in. Najstrožjo kazen pa je Južni Koreji podaril Danilo Beskorovajinij, ki je na robu kazenskega prostora pohodil Se-yun Kima, ta je padel v kazenskem prostoru. Sodnik je po ogledu VAR-a pokazal na belo točko, saj je bil dotik storjen znotraj kazenskega prostora.

Južni Korejci povedli iz 11-m, Ukrajinci izenačili

Dva gola Supriage
Ukrajinci so izenačili v 34. minuti.Vladislav Supriaga je kaznoval napako južnokorejske obrambe – po podaji v kazenski prostor je nogometaš Južne Koreje slabo izbijal žogo, ta je prišla do Supriage, ki je meril v levi spodnji kot.

Supriaga je postal junak ukrajinske vrste, ko je v 53. minuti zadel še enkrat 2:1. Akcijo je začel Jukhim Konoplia, podal je do Supriage, ob neodločni južnokorejski obrambi pa je ta brez težav zadel za 2:1.

Južni Korejci so skušali izenačiti, gol za izenačenje (po podaji iz kota so močno streljali) je v 70. minuti z izjemno parado preprečil vratar Ukrajine.

Supriaga in Citaišvili odločila finale

Samostojna akcija Citaišvilija
Ukrajinci so zmago potrdili v 89. minuti, ko je Georgij Citaišvili prestregel žogo na svoji polovici, stekel sam proti nasprotnim vratom, iz igre vrgel južnokorejsko obrambo, vratarja Južne Koreje pa je premagal z diagonalnim strelom v desni spodnji kot.

Najboljši strelci SP-ja so ...
Najboljši strelec prvenstva je postal Norvežan Erling Haland, sin nekdanjega branilca Nottingham Foresta, Leedsa in Manchester Cityja Alf-Ingeja Halanda, ki je vseh devet golov dosegel na tekmi skupinskega dela proti Hondurasu. To so Skandinavci dobili z 12:0.
Na lestvici strelcev sledijo Italijan Andrea Pinamonti, Senegalec Amadou Sagna, Ukrajinec Danilo Sikan in Američan Sebastian Soto s po štirimi goli.

V novejši izvedbi svetovnih prvenstev do 20 let (pred letom 2005 so bila to mladinska svetovna prvenstva) so doslej naslove osvojile Argentina (2007), Gana (2009), Brazilija (2011), Francija (2013), Srbija (2015) in Anglija (2017).

SP s slovenskim pridihom

Na SP-ju so sodili tudi slovenski sodniki Slavko Vinčić, Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič.

SVETOVNO PRVENSTVO (U-20)
POLJSKA

Finale:
UKRAJINA - Južna Koreja 3:1 (1:1)
Supriaga 34., 53., Citaišvili 89.; Lee 5./11-m

Tekma za 3. mesto:
Italija - EKVADOR * 0:1 (0:0)
Mina 104.
* - po podaljšku


Polfinale
Gdynia:

UKRAJINA - Italija 1:0 (0:0)
Buleca 65.
RK: Popov 80./Ukrajina
Lublin:
Ekvador - JUŽNA KOREJA 0:1 (0:1)
Jun 39.