Uvodni dan Dirke po Italiji je Primož Roglič blestel na kronometru v Bologni, tokrat je bil v kronometru v San Marino še prepričljivejši. Od izpostavljenih favoritov je stik s Slovencem obdržal le Vincenzo Nibali. Foto: Twitter/@JumboVismaRoad
Uvodni dan Dirke po Italiji je Primož Roglič blestel na kronometru v Bologni, tokrat je bil v kronometru v San Marino še prepričljivejši. Od izpostavljenih favoritov je stik s Slovencem obdržal le Vincenzo Nibali. Foto: Twitter/@JumboVismaRoad

Dež je močno zaznamoval nedeljski boj z uro, saj je sprva deževalo na cilju, nato na štartu, pozneje pa še vmes. V zahtevnih razmerah na mokri in spolzki cesti je bil Primož Roglič (Jumbo-Visma) taktično in po moči razred zase. Na koncu je 29-letni Kisovčan v cilju za 11 sekund prehitel tudi svetovnega rekorderja v vožnji na eno uro Belgijca Victorja Campenaertsa (Lotto Soudal), ki je štartal kar dve uri in pol pred Slovencem.

Danes je vse šlo po načrtu. Vesel sem zmage. Giro traja še dva tedna in še veliko se lahko zgodi, a raje sem pred tekmeci kot za njimi.

Primož Roglič

Z drugo etapno zmago na skupno drugo mesto
Drugi kronometer in druga etapna zmaga na 102. dirki po Italiji za Rogliča, ki se je v skupnem seštevku povzpel na drugo mesto. Rožnato majico vodilnega je kljub siloviti plohi, ki je ob koncu zajela San Marino, uspelo ubraniti Italijanu Valeriu Contiju (UAE Team Emirates), ki pa ima zdaj pred Slovencem samo še minuto in 50 sekund prednosti.

"Dober kronometer. Na začetku sem imel dež, tako da nisem smel tvegati v ovinkih, nato pa sem šel na polno. Na začetku sem šel res počasi skozi ovinke, a na ravnem in med vzponom dež ni bil pomembnejši dejavnik," je v cilju za Eurosport povedal veliki zmagovalec etape, ki si je privozil lepo prednost pred kapetani drugih ekip, ki dirkajo na skupno razvrstitev.

Roglič na dan počitka slabi dve minuti za Contijem
Sorodna novica Roglič: "Ne branim se rožnate majice. Zaenkrat vse dobro."

Do konca še dva dolga tedna
"Bomo videli, kaj bo na koncu. Čaka nas še dolga, dolga pot. Še ogromno kilometrov, še vse gorske etape. Vsekakor pa je lepa prednost pred odločilnim delom,"
je zdaj že zajetno prednost pokomentiral Roglič, ki mu hkrati do prihoda v Alpe ne bo treba braniti rožnate majice. "Danes je vse šlo po načrtu. Vesel sem zmage. Giro traja še dva tedna in še veliko se lahko zgodi, a raje sem pred tekmeci kot za njimi," je za klubski Twitter povedal slovenski kolesarski as.

Športni direktor Jumbo-Visme Jan Boven je bil navdušen: "Neverjetno. Šel je zelo dobro. Vreme je bilo drugačno kot na prologu. Začel je previdno, na ovinkih varno. Po enajstem kilometru je pospešil, na klancu pa je opravil izjemno delo."

Zaostanki kapetanov za Rogličem

36:10:22 Roglič (2.)
+1:44 Nibali (11.)
+1:55 Mollema (12.)
+2:18 Jungels (14.)
+2:53 Majka (18.)
+3:16 Carapaz (20.)
+3:32 Zakarin (22.)
+3:46 Yates (24.)
+4:29 MA Lopez (27.)
+4:52 Landa (30.)

V 12 km vzpona za minuto hitrejši od Campenaertsa
Po zadržanem začetku, ko je imel 6. čas na prvem vmesnem merjenju, je Roglič začel stopnjevati ritem, imel 3. čas na drugem vmesnem merjenju, s čimer se je končal rahel vzpon od štarta v obmorskem Riccioniju. Na 12-kilometrskem vzponu s povprečno 4,5-odstotnim naklonom do cilja v središču San Marina je Rogla nadoknadil kar 51 sekund zaostanka do Campenaertsa, predvsem pa si nabral občutno prednost pred drugimi predvidenimi kandidati za Maglio Roso.

Nibali izgubil 65 sekund, Yates kar 191
V cilju je Roglič prehitel Vincenza Nibalija (Bahrain-Merida) za minuto in pet sekund, s čimer je na italijansko veselje prekaljeni morski pes iz Messine postal prvi izzivalec Slovenca za končno zmagoslavje. Med ciljnim vzponom je povsem pobralo glasnega Simona Yatesa (Mitchelton-Scott), do vrha je Anglež prikolesaril z vidnimi težavami, zaradi česar je proti Rogliču izgubil kar tri minute in 11 sekund. Še slabše se je godilo kapetanu Astane Miguel Angelu Lopezu, ki je za Slovencem zaostal tri minute in 45 sekund.

Po prvem vmesnem času je Roglič za tedaj vodilnim Campenaertsom zaostajal 33 sekund, a je bil 16 sekund hitrejši od Simona Yatesa in 26 sekund od Vincenza Nibalija. Na drugem vmesnem času, preden se začne pravi vzpon na San Marino, je Roglič postavil tretji vmesni čas, kjer je bil 38 sekund hitrejši od Nibalija in 48 sekund boljši od Yatesa, ki ga je nato med vzponom povsem neznačilno pobralo in izgubil je več kot dve minuti.


102. DIRKA PO ITALIJI, 9. etapa

Kronometer, Riccione-San Marino, 34 km:

 1. P. ROGLIČ         SLO       51:52
 2. V. CAMPENAERTS    BEL       +0:11
 3. B. MOLLEMA        NIZ        1:00
 4. V. NIBALI         ITA        1:05
 5. T. KANGERT        EST        1:10
 6. C. HAGA           ZDA        1:14
 7. B. JUNGELS        LUKS       1:16
 8. H. CARTHY          VB        1:30
 9. P. BILBAO LOPEZ   ŠPA        1:43
10. M. CATTANEO       ITA        1:52
11. J. POLANC         SLO        1:55
  . R. CARAPAZ        EKV        1:55
...                                  
31. S. YATES           VB        3:11
38. V. CONTI          ITA        3:34
42. M.-A. LOPEZ       KOL        3:45
95. G. BOLE           SLO        6:20

Skupni vrstni red po 9. etapi:

  1. V. CONTI          ITA    36:08:32
  2. P. ROGLIČ         SLO       +1:50
  3. N. PETERS         FRA        2:21
  4. J. ROJAS          ŠPA        2:33
  5. F. MASNADA        ITA        2:36
  6. A. AMADOR         KOS        2:39
  7. A. ANTUNES        POR        3:05
  8. V. MADOUAS        FRA        3:27
  9. G. CARBONI        ITA        3:30
 10. P. BILBAO         ŠPA        3:32
 11. V. NIBALI         ITA        3:34
 12. B. MOLLEMA        NIZ        3:45
 14. B. JUNGELS        LUKS       4:08
 18. R. MAJKA          POL        4:43
 23. J. POLANC         SLO        5:24
 24. S. YATES           VB        5:36
 27. M.-A. LOPEZ       KOL        6:19
129. G. BOLE           SLO       51:49

Rekorder postavil merilo za vse
Že zgodaj je odličen čas postavil specialist za kronometre Victor Campanaerts (Lotto Soudal). S časom 52:03 (povprečje dobrih 40 km/h) je Belgijec zanesljivo prevzel vodstvo, čeprav je že v zaključnih kilometrih vzpona moral menjati kolo, ker se mu je zataknila veriga na kronometrskem kolesu in je moral boj z uro nadaljevati na običajnem kolesu, pri čemer je bržkone izgubil etapno zmago. Campanaerts je sicer vozil v veliko boljših vremenskih pogojih kot Roglič.

Zelo dobro je zlasti z vzponom na kronometru opravil Jan Polanc (53:47), ki se je z 11. mestom etape v skupnem seštevku povzpel na 23. mesto med Ilnurja Zakarina in Simona Yatesa. V prihodnjih dneh bo pri Polancu sicer v ospredju naloga, da UAE Team Emirates zadrži rožnato majico Contija.

Razred zase že na prologu v Bologni
V prvi etapi, kratkem kronometru v Bologni, je Roglič v primerjavi s Simonom Yatesom vsak kilometer pridobil 2,3 sekunde, v primerjavi z Nibalijem pa 2,8 sekunde. Športni direktor ekipe Jumbo-Visma Addy Engels opozarja, da ne moremo Rogličeve prednosti na prvi etapi kar pomnožiti s skoraj pet (danes je bil kronometer dolg 35 kilometrov). Zadnji dan, 2. junija, na Giru prihaja še tretji kronometer v Veroni, kjer bo Roglič prav tako lahko pridobil še kakšno dragoceno sekundo za skupni seštevek.

Jan Polanc zdaj gleda v hrbet Primožu Rogliču tudi po številu etapnih zmag na Giru: Polanc ima dve, Roglič pa zdaj tri. Slovenski kolesarji po Italiji dobijo vsaj eno etapo že vse od leta 2014. Foto: www.alesfevzer.com
Jan Polanc zdaj gleda v hrbet Primožu Rogliču tudi po številu etapnih zmag na Giru: Polanc ima dve, Roglič pa zdaj tri. Slovenski kolesarji po Italiji dobijo vsaj eno etapo že vse od leta 2014. Foto: www.alesfevzer.com

Sledi dan počitka, vzpon na Gavio malo verjeten
V ponedeljek je na vrsti prvi od dveh prostih dni na letošnjem italijanskem krogu. V torek in sredo sledita povsem ravninski etapi po Padski nižini, kjer bo UAE branil rožnato majico Contija, na koncu dneva pa bosta sledila šprinterska festivala. S četrtkovo, 12., etapo bo karavana zavila v Alpe in na vrsti bo prvi vzpon 1. kategorije, nato pa sledita dve težki preizkušnji v Savojskih Alpah. Mimogrede: na prelazu Gavia, ki je v programu 16. etape, je še zelo visoka snežna odeja in vse kaže, da bodo morali "Cimo Coppi" (najvišjo točko dirke – 2618 m) prekrižati.

Profil 9. etape oz. 34 km dolgega kronometra, kjer je bil v zadnjih 12 km vzpon s povprečnim naklonom 4,5-odstotka, a z deli več kot z 10 odstotki naklona. Foto: CCC Team Twitter
Profil 9. etape oz. 34 km dolgega kronometra, kjer je bil v zadnjih 12 km vzpon s povprečnim naklonom 4,5-odstotka, a z deli več kot z 10 odstotki naklona. Foto: CCC Team Twitter
Slovenske novinarje gledajo postrani

Na prizorišču Dirke po Italiji je tudi Dare Rupar (Radio Slovenija), ki je za Športno zgodbo na Valu 202 povedal, da dopinška afera, v katero sta vpletena tudi Kristijan Koren in Borut Božič, še vedno odmeva: "So nas pa tuji poročevalci kar mrko gledali, ko smo se vrnili v novinarsko karavano. Hitro je bilo slutiti, zakaj. Na to, da je slovenski kolesarski šport precej na jezikih naših kolegov, nas je hitro opozoril tudi Lovro Žiberna, ki je tu del neodvisne agencije pri mednarodni kolesarski zvezi, ki skrbi za čistost tekmovalne panoge. V torek bo svoj del naloge opravil in bo dobil zamenjavo. Seveda je veliko govora o uporabi nedovoljenih sredstev in da sta bila med tednom naznanjena kar dva Slovenca. Z namenom ali ne, tudi lahko le ugibamo."

Roglic zmagovalec kronometra v San Marinu