Na tradicionalni Maraton treh src lahko tokrat s seboj pripeljete tudi psa. Foto: BoBo
Na tradicionalni Maraton treh src lahko tokrat s seboj pripeljete tudi psa. Foto: BoBo

Kot so zapisali organizatorji najstarejše maratonske prireditve v Sloveniji, bo Maraton treh src s to novostjo postal prva slovenska tekaška prireditev, ki se je lahko udeležijo tudi lastniki psov skupaj s svojimi ljubljenčki. Poleg standardnih tras na kraljevi 42-kilometrski razdalji, polmaratonu, ki letos šteje za državno prvenstvo, in pet- ter deset-kilometrskih razdaljah bo letos na voljo tudi posebna enokilometrska krožna trasa za tekače s psi. Na njej bodo tekači lahko v sproščenem tempu tekli s svojimi psi.

Štart teka s psi bo v popoldanskem času, obvezna bo uporaba povodcev, prijave pa so mogoče v sklopu rednih prijav na Maraton treh src.

"Maraton treh src je eden najbolj družinskih maratonov in prav je, da vanj vključimo vse družinske člane tudi štirinožne," je novost predstavil Boštjan Gerlec, predsednik organizacijskega odbora tekaškega dogodka. "V želji, da se bodo prav vsi udeleženci dobro počutili tako lastniki in njihovi psi kot drugi tekači, bomo poskrbeli za ograjen prostor, kjer se bodo kužki lahko poigrali in prosto gibali v svojem tempu."

Tek s psi v Radencih ima poleg priložnosti za sproščeno rekreacijo tudi širše sporočilo, saj organizatorji želijo z njim opozoriti na odgovorno ravnanje s psi. Zato so se povezali z društvom Hrtji svet Slovenije, ki skozi problematiko vzrejanja psov za tekmovalne namene širi zavest o humanem ravnanju s psi.

Predstavniki društva, ki med drugim nudi pomoč pri posvojitvi odsluženih tekmovalnih hrtov, rešenih iz Španije in Anglije, bodo na dogodku delili nasvete o odgovornem ravnanju s psi in zbirali sredstva za njegovo delovanje.