V vročih dneh so najboljši termini za rekreacijo zjutraj in zvečer. Foto: Reuters
V vročih dneh so najboljši termini za rekreacijo zjutraj in zvečer. Foto: Reuters

Potem ko je bil prejšnji teden kot nalašč za vse, ki ne marate vročine, in ste lahko tekli ali kolesarili tudi sredi dneva, se bo v prihodnjih dneh temperatura spet povzpela nad 30 stopinj. Trening bo treba torej opraviti zjutraj in zvečer, ko bodo temperature "normalne". Če vseeno migate v hudi vročini, je dobro upoštevati nasvet Nade Kozjek:
"Kadar je temperatura visoka, je treba zmanjšati intenzivnost, saj naš srčnožilni sistem vadbi ne more slediti. Lahko se nenadoma oziroma veliko prej zgodijo resne težave, ki se pri normalnih temperaturah ne bi. Znak, na katerega je treba paziti, je predvsem nenadno hitrejše bitje srca, ki se pojavi že takrat, ko je intenzivnost treninga nizka. Svarilni znak, da smo toplotno obremenjeni in srčnožilni sistem vsega ne more skompenzirati, je tudi ta, da se po naporni vadbi srčni utrip ne umiri."

Treba je torej predvsem poslušati srce, pa tudi glavo, sicer na kocko postavljamo motivacijo. Psiholog Matej Tušak: "Vročina seveda na vadbo vpliva negativno, zbija motivacijo in znižuje našo pripravljenost za ukvarjanje s športom. Lahko pa v vročini najdemo ustrezno prilagojeno rekreacijo. Če je ta povezana z ohladitvijo, torej z vodo, imamo veliko možnosti za rekreacijo. V vročih dneh ne moremo na kolo ali na tek ob dvanajstih. Imamo pa vedno možnost, da gremo v zaprte prostore, vendar le, če je v prostorih klimatska naprava. V številnih fitnesih in dvoranah je ni. To zbija motivacijo in nas odvrača od rekreacije."
Tušak predlaga, da se naporom na vročem soncu izognemo tako, da gremo na trening zjutraj ali zvečer. "Zjutraj je res priporočljivo, saj zbudimo telo, kar se sicer v vročini ne bi zgodilo. Ukvarjanje s športom zjutraj je izrazito dobrodošlo za počutje celega dne."